Dystopia x 10

Uuden vuoden kunniaksi ajattelin pistää jälleen pystyyn yhden elokuvahaasteen, tällä kertaa ilman aikarajaa (tai no, jos nyt kuukauden sisällä saisi nämä katsottua). Ajatus lähti halustani katsoa elokuva nimeltä Maailma vuonna 2022, joten mikä olisikaan sen parempi elokuva aloittaa uusi vuosi?


Dystopia on tulevaisuuden yhteiskunnan kauhukuva. Sen vastakohta on ihanneyhteiskunta, utopia. Dystopiassa voimassa ovat totalitarismi sekä jollakin tapaa ihmisarvoa loukkaava sortovalta, joka aiheuttaa äärimmäistä epätasa-arvoa. Dystopiaa on yleisesti käytetty varoituksena siitä, mihin suuntaan yhteiskunta on menossa, jos se jatkaa samaa rataa. Tyypillisiä dystopian teemoja ovat muun muassa ilmastonmuutoksen, teknologian, pandemioiden ja radikalisoitumisen aiheuttamat uhkakuvat.

Dystopiakirjallisuuden tunnetuimpia teoksia ovat Vuonna 1984 (George Orwell, 1949), Fahrenheit 451 (Ray Bradbury, 1953) ja Uljas uusi maailma (Aldous Huxley, 1932). 2000-luvulla dystopiakirjallisuus nousi suosituksi nuorten keskuudessa muun muassa Suzanne Collinsin Nälkäpeli -trilogian ja Veronica Rothin Outolintu-trilogian myötä.


Dystopia x 10

Katsottu 10/10

1. Dystopia tästä vuodesta
2. Pandemiaelokuva
4. Remake
5. Kirjaan pohjautuva
6. Aasialainen elokuva
7. Jatko-osa
8. Avaruuteen sijoittuva
9. Tekoäly
10. Anarkiaa

Kommentit