Mentalist



Viisi vuotta aiemmin Patrick Janea on kohdannut suuri tragedia; sarjamurhaaja Red John on surmannut hänen vaimonsa ja tyttärensä. Nyt Jane auttaa CBI:tä ottamaan rikollisia kiinni apunaan uskomaton kykynsä nähdä ihmisten läpi ja lukea heitä kuin avointa kirjaa. Samaan aikaan Jane toivoo, että vielä jonakin päivänä he pääsisivät Red Johnin jäljille, jotta hän voisi kostaa vaimonsa ja tyttärensä kuoleman.

Mentalist on Bruno Hellerin luoma rikosdraamasarja, joka pyöri Suomen televisiossa vuosina 2009-2015, Yhdysvalloissa sarja sai alkunsa jo vuonna 2008 ja ennen lopettamistaan ehti pyöriä seitsemän kauden verran.  Jokainen kausi on reilun parinkymmenen jakson mittainen, lukuun ottamatta viimeistä, jossa jaksoja on 13.

Mentalist oli yksi niitä harvoja sarjoja, joita teini-iässä seurasin televisiosta. Olin yhdeksännellä luokalla, kun ensimmäistä kautta alettiin näyttää televisiossa ja sarjasta tuli välittömästi uusi suosikkini.

Olen monta kertaa harmitellut, kun ei Mentalistia löydy mistään, kunnes satuin pari kuukautta sitten ottamaan HBO:n ja kuin vahingossa löytämään koko sarjan sieltä. Nyt on kaikki seitsemän kautta katsottu, ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun viimeinen jakso televisiosta tuli. Muistinpa taas katsoessani, miksi aikoinaan tähän sarjaan rakastuinkaan.

En ole koskaan oikein jaksanut innostua rikossarjoista, toisinaan olen katsonut muutamia jaksoja sellaisista sarjoista kuin Ilman johtolankaa ja Criminal Minds, mutta siihen se sitten oikeastaan jääkin. En onnistunut löytämään kummastakaan mitään koukuttavaa, mikä olisi saanut minut jatkamaan katsomista pidemmälle. Mentalist oli erilainen. En tiedä, kuinka vaikkapa noissa edellämainituissa sarjoissa oli, mutta Mentalistissa oli jatkumo. Vaikka joka jaksossa on ratkaistavana uusi rikos, silti taustalla kulkee koko ajan tarina Red Johnista ja hänen etsimisestään. Red John on ikään kuin sarjaa kantava ja koossa pitävä juoni, jota ilman jaksot olisivat toisistaan irtonaisia rikostenselvittelyjä.

Mentalistissa on viiden hengen tiimi, joka rikoksia selvittää. Jokaisella ryhmän jäsenellä on oma, ehkä hieman jopa stereotyyppinen roolinsa. Hahmoja ei onneksi karrikoida liikaa, joten se ei tunnu epäaidolta. Ryhmän johtaja (The Boss, kuten toiset kutsuvat) on Robin Tunneyn esittämä agentti Teresa Lisbon. Häneltä löytyy auktoriteettia ja hän on ainoa, joka onnistuu pitämään Patrick Janenkin edes jonkinlaisessa ruodussa. Robin Tunney / Teresa Lisbon oli suuri ihastukseni, kun olin noin kuudentoista vuoden ikäinen ja häntä on edelleen ilo katsella. Lisbon on joutunut taistelemaan oman asemansa eteen ja joutuu tekemään sitä edelleen sukupuolensa vuoksi. Hän joutuu kohtaamaan joitakin ennakkoluuloja, mutta ei onneksi oman ryhmänsä taholta, sillä ryhmänsä kunnioituksen hän on ansainnut.

Tim Kang on Kimball Cho, ryhmän kivikasvo, joka ei näytä ulospäin minkäänlaisia tunteita. Cho on juuri siitä syystä etevä kuulustelija, hänen ilmeetön tuijotuksensa varmasti heikompia hirvittää ja saa kielenkannat kirpoamaan. Owain Yeoman puolestaan on hieman hömelö Wayne Rigsby, joka on samalla myös ryhmän vitsailija (tai ainakin yrittää olla). Rigsby on äärimmäisen taitava agentti ja on parhaimmillaan fyysisissä tehtävissä, kuten epäiltyjen perässä juoksemisessa ja näiden kiinni nappaamisessa. Ryhmän "nätin tytön" rooli puolestaan kuuluu Amanda Righettin esittämälle Grace Van Peltille. Van Pelt on ryhmän uusin jäsen ja hän on erityisen haka tietotekniikan parissa. Jaksojen kuluessa Van Pelt alkaa saada runsaasti itseluottamusta ja hänen kasvutarinansa on koko sarjan huomattavin.

Pääroolin Patrick Janena tekee australialaisnäyttelijä Simon Baker, joka on roolissaan niin aito ja luonnollinen, että on vaikeaa kuvitella, etteikö hän oikeastikin olisi sellainen. Jane on CBI:n konsultti ja hänellä on uskomaton kyky havainnoida ympäristöään sekä lukea ihmisten kehonkieltä. Hän on aiemmin työskennellyt sirkuksessa meediona, mutta on nyt omaan kokemukseensa perustuen sitä mieltä, ettei meedioita ole olemassakaan vaan kaikki on vain pelkkää huijausta. Jane on koko sarjan mielenkiintoisin hahmo ja vastuussa suurimmasta osasta parhaita ja jopa hulvattomimpia hetkiä. Hän on säännöistä täysin piittaamaton ja menee ja tekee juuri niin kuin itse haluaa ja hyvin usein muu ryhmä (tai pelkästään Lisbon) juoksee perässä ja yrittää selvitä Janen jälkeensä jättämästä kaaoksesta. Toisinaan Jane vajoaa menneisyytensä demonien valtaan, mutta aina löytää tiensä takaisin oman ryhmänsä luokse. CBI:n konsulttina toimiminen on hänelle henkireikä, jota ilman Jane tuntee, ettei hänen elämällään ole mitään merkitystä.

Tämän viiden hengen ryhmän sekä heidän näyttelijöidensä välinen kemia on upeaa katseltavaa. Viisikko pelaa yhteen hyvin ja saumattomasti, heillä on täysi luotto toisiinsa. Kuudennen kauden puolivälin tienoilla kaikki kuitenkin muuttuu, kun ryhmä hajoaa. Osa jää pois, osa lähtee töihin FBI:lle. Tulee uusi ryhmä, johon on muutaman jakson ajan katsojana hieman vaikeaa päästä sisälle, joten minulla kiinnostuskin sitä myöten lopahti hetkeksi. Uusi ryhmä ei missään vaiheessa saavuta samanlaista asemaa kuin vanha, ei ruudulla, eikä katsojan silmissä.

Suuri osa sarjan viehätystä on myös kemia Patrick Janen ja Teresa Lisbonin välillä. Muistan toivoneeni jo ensimmäisestä kaudesta lähtien, että he päätyisivät vielä yhteen. Heidän yhteistyönsä on toisinaan haastavaa. Lisbon joutuu välillä korjailemaan Janen jälkiä, ja Jane koettelee hänen hermojaan, mutta siitä huolimatta kumpikin luottaisi vaikka henkensä toisen käsiin. Molemmat myös sarjan edetessä ainakin pariin otteeseen pelastavat toisen hengen. Koko ajan näkee, kuinka aidosti he välittävät toisistaan. Jos näyttelijöiden kemiat eivät kohtaisi oikeassa elämässä, ei heidän ystävyytensä näyttäisi niin aidolta kuin se nyt näyttää, ja sitä myöten suuri osa sarjaa puuttuisi.

Vaikka Mentalist tarjoilee mitä hirvittävimpiä rikoksia agenttien tutkittavaksi, sarja on silti lämminhenkinen ja täynnä nokkelaa, hyvää huumoria, mikä rikossarjoista tuntuu aivan liian usein puuttuvan (tai sitten sitä on liian vähän). Raakojen murhien ja kammottavien rikosten vastapainoksi se nimittäin kummasti keventää tunnelmaa. Mentalistissa on mukana sivurooleissa joitakin suuria nimiä (kuten Malcolm McDowell) sekä näyttelijöitä, joista on myöhemmin tullut suuria nimiä (kuten Pedro Pascal). Oli myös hauska huomata sivurooleissa joitakin näyttelijöitä sellaisista sarjoista kuin Lost ja Täydelliset naiset.




Mentalist | The Mentalist

Luoja: Bruno Heller
Sävellys: Blake Neely
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2008-2015
Jaksoja: 7 tuotantokautta, yhteensä 151 jaksoa
Ikäraja: K13
Pääosissa:
Simon Baker - Patrick Jane
Robin Tunney - Teresa Lisbon
Tim Kang - Kimball Cho
Owain Yeoman - Wayne Rigsby
Amanda Righetti - Grace Van Pelt

Kommentit