9/10: Tekoäly - Transcendence



"Internetin piti kutistaa maailma.
Maailma onkin pienempi ilman sitä."

Tohtori Will Casterin tavoitteena on luoda ihmiselle vertoja vetävä täydellinen tekoäly. Hänen pyrkimyksensä ovat saavuttaneet kuuluisuutta ja sitä myötä myös vastustusta. Erään luentonsa jälkeen Williä kohtaan hyökätään ampumalla. Hän selviää hengissä, mutta pian käy ilmi luodin täytetyn poloniumilla. Will saa vain muutaman viikon elinaikaa ennen kuin kuolee säteilymyrkytykseen ja päättää käyttää jäljellä olevat viikkonsa siirtääkseen oman tietoisuutensa tietokoneeseen. Willin kuoleman jälkeen hänen vaimonsa Evelyn saa yhteyden tietokone-Williin, jolla on suuria suunnitelmia ihmiskunnan varalle.

Transcendence on Wally Pfisterin ohjaama elokuva vuodelta 2014. Elokuva on aiemmin kuvaajana ansioituneen Pfisterin ohjausdebyytti.

Olen nähnyt Transcendencen pari kertaa aiemminkin ja aina pitänyt elokuvaa ja sen ajatusta todella kiehtovana. Kun ajattelee, kuinka paljon teknologia hallitsee nykyihmisen elämää, me vääjäämättä olemme ajautumassa (kenties) samaan pisteeseen kuin tämäkin elokuva. Tyypillinen tarina siis - utopia, joka loppujen lopuksi muuttuu dystopiaksi. Vaikka elokuva ei tyylillisesti olekaan sellainen, mitä normaalisti juuri katsoisin, en voi kiistää, etteikö se silti olisi kiinnostavan asian äärellä. Se on kauniisti kuvattu, mutta toisinaan tuntuu, ettei tarina saa oikein kaikkia lankoja pidettyä käsissään.

Transcendence on parituntinen elokuva, jonka päähenkilö kuolee ensimmäinen puolen tunnin aikana. Sen jälkeen Johnny Deppin esittämä Will Caster on suurimmaksi osaksi vain ääni tai tietokoneen ruudulla nähtävä kuvajainen. Ennen miehensä kuolemaa vaimo Evelynille tuli suorastaan pakkomielle saada Willin tietoisuus tietokoneeseen ja sitä kautta palauttaa tämä myöhemmin henkiin. Mutta voiko kone kuitenkaan rakastaa takaisin? Evelyn Casterin roolissa nähtävä Rebecca Hall tekee koko elokuvan parhaan ja vaikuttavimman roolisuorituksen.

Morgan Freeman on jälleen kerran vanha, viisas mies ja Paul Bettany on Max Water, joka alkuun tahtoo kehittää tekoälyn huippuunsa, mutta loppujen lopuksi päätyy vastustamaan sitä. Kate Maran roolihahmo Bree on terroristiryhmä R.I.F.T.:n (Revolutionary Independence From Technology) johtaja. Ryhmä aiheuttaa alussa monen ihmisen kuoleman ja myös ampuu Williä, myöhemmin he hyökkäävät useamman kerran Willin ja Evelynin rakennuttamaa uutta teknologiakaupunkia vastaan. Kyseinen ryhmä on vastaan kaikenlaista teknologiaa, sosiaalista mediaa ja tekoälyn luomista, sillä heidän mielestään kaikki sellainen on kuolemaksi. En voinut elokuvaa katsoessani kuin ihmetellä terroristien kaksinaismoralismia - he vastustavat teknologiaa, mutta kuitenkin käyttävät sitä jatkuvasti apunaan etsiessään ja jäljittäessään kohteitaan sekä uutta Brightwoodin kaupunkia.

Transcendencessa tekoäly, tietokone yrittää kaapata vallan ihmisiltä luodakseen uuden, paremman maailman. Mukaan värvätyt ihmiset joutuvat ennen pitkää kaikki tekoälyn vallan alle. Sen voisi jopa rinnastaa aivopesuun ja kulttimaiseen toimintaan, sillä tekoäly hallitsee heidän mieliään ja tekemisiään. Toki tekoäly tekee myös paljon hyvää, muun muassa parantaa sairaita ihmisiä, mutta jälleen kerran nousee esiin tilanne, jossa pitää asettaa puntariin hyvät ja huonot puolet. Onko parantumattomasti sairaiden ihmisten parantaminen hyvä asia, jos sen seurauksena joku muu kuin sinä itse hallitsee mieltäsi. Lopussa elokuva antaa siihen aika suoran vastauksen.

"Hän loi puutarhan samasta syystä.
Jotta he voisivat olla yhdessä."



Transcendence

Ohjaus: Wally Pfister
Käsikirjoitus: Jack Paglen
Sävellys: Mychael Danna
Tuotantomaa: Yhdysvallat, Kiina
Julkaisuvuosi: 2014
Kesto: 119 min
Ikäraja: K12
Pääosissa:
Johnny Depp - tohtori Will Caster
Rebecca Hall - Evelyn Caster
Morgan Freeman - Joseph Tagger
Paul Bettany - Max Waters

Kommentit