4/10: Remake - Apinoiden planeetta



Kapteeni Leo Davidson työskentelee avaruusasemalla kouluttaen apinoita lentämään avaruuskapselia. Kun yksi apinoista katoaa avaruuteen, Leo lähtee perään etsimään sitä. Kapteeni kapseleineen imeytyy voimakkaaseen sähkömagneettiseen myrskyyn ja päätyy uudelle planeetalle, jossa vallassa ovat ihmisapinat ja ihmiset on alistettu orjiksi ja lemmikeiksi. Leo vangitaan yhdessä muiden ihmisten kanssa, mutta onnistuu pakenemaan vangitsijoitaan. Seuranaan pieni joukkio ihmisiä, joihin liittyy pian myös ihmisten oikeuksia puolustava apina Ari, Leo lähtee etsimään mahdollisuutta palata takaisin kotiin ja päätyy johtamaan kapinaa apinoita vastaan.

Apinoiden planeetta on Tim Burtonin ohjaama elokuva vuodelta 2001. Se on uudelleenfilmatisointi vuoden 1968 samannimisestä klassikosta. Molemmat pohjautuvat löyhästi Pierre Boullen kirjaan Apinoiden planeetta vuodelta 1963. Ohjaaja Burton ei itse kutsu elokuvaa uudelleenfilmatisoinniksi, remakeksi, vaan sanoo sen olevan ennemmin "re-imagining".

En ole koskaan nähnyt alkuperäistä Apinoiden planeetta-elokuvaa tai jos olen niin mitään muistikuvaa siitä ei ainakaan ole jäänyt. Tämän uusintaversioinnin sen sijaan olen katsonut niin monta kertaa, että suunnilleen muistan sen ulkoa. Jotakin siinä vain on sellaista, että se vetää puoleensa kerta toisensa jälkeen ja jaksaa kiinnostaa vielä useammankin katsomiskerran jälkeen.

Ainakin joka kerta Apinoiden planeettaa katsoessa saa jännittää, muistaako kapteeni Leo Davidsonia esittävä Mark Wahlberg vuorosanansa, sillä hän on sen oloinen, että voisi unohtaa ne hetkenä minä hyvänsä. Mutta kyllä kai sitä kuka tahansa kapteeni Davidsonin sijassa olisi vähän (eikä välttämättä niin vähääkään) pöllämystynyt.

Apinoiden näyttelijät laitettiin ennen elokuvan kuvauksia puolentoista kuukauden ajaksi apinakouluun, jossa he opettelivat liikkumaan ja käyttäytymään kuin apinat. Huolimatta puolentoista kuukauden koulutuksesta, joku näyttelijä taisi huhujen mukaan tuon koulun jopa reputtaa. Apinoiden maskeeraukset ja puvustus on toteutettu taidokkaasti. Näyttelijöiden maskin päälle saaminen kesti päivittäin neljä ja puoli tuntia ja sen poistaminen puolitoista tuntia. Eipä käy kateeksi.

Joka tapauksessa apinoiden näyttelijät ovat poikkeuksetta hyviä, näin muutaman mainitakseni Michael Clarke Duncan Attarina, Tim Roth kenraali Thadena, joka kirjaimellisesti toimii apinan raivolla, Paul Giamatti orjakauppias Limbona ja Helena Bonham Carter senaattorin tyttärenä Arina, joka puhuu ihmisten oikeuksien puolesta. Cameo-roolissa Thaden isänä nähdään alkuperäisen Apinoiden planeetan pääosanäyttelijä Charlton Heston.

Ihmisnäyttelijät jäävätkin sitten vaisummiksi, eikä heitä juuri muista elokuvan päättymisen jälkeen. Estella Warren tuntuu olevan elokuvassa vain ulkonäkönsä vuoksi, sillä hahmolla ei ole oikein mitään virkaa koko tarinassa. Paitsi tietysti olla päähenkilön ihastuksen kohde ja luoda jonkin sortin kolmiodraamaa, jossa ei siinäkään ole mitään järkeä, sillä Leon ja Daenan välillä ei ole missään vaiheessa minkäänlaista kemiaa.

Kun tässä maailmassa mietitään, onko eläimellä sielu, Apinoiden planeetta kääntää asetelman päälaelleen ja elokuvassa apinat pohtivatkin, onko ihmisellä sielu. Muutoinkin koko asetelma on täysin päinvastainen - ihmiset on laitettu häkkiin ja alistettu orjiksi. Elokuva pyörittelee paljon ajatusta siitä, mikä on ihmisen ja eläimen paikka ja voivatko nämä kaksi koskaan olla tasa-arvoisia toistensa kanssa vai alistaako toinen aina toisen orjakseen.

Burtonin elokuvista Apinoiden planeetta on se, josta pidän vähiten, sillä itselleni se on jäänyt aina melko etäiseksi, mutta siitä huolimatta elokuva on ihan viihdyttävä kokonaisuus, jonka saattaa aina toisinaan katsoa.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 4. Elokuvassa matkustetaan ajassa




Apinoiden planeetta | Planet of the Apes

Ohjaus: Tim Burton
Käsikirjoitus: William Broyles Jr., Lawrence Konner ja Mark Rosenthal, Pierre Boullen samannimisen romaanin pohjalta
Sävellys: Danny Elfman
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2001
Kesto: 115 min
Ikäraja: K11
Päärooleissa:
Mark Wahlberg - kapteeni Leo Davidson
Tim Roth - Thade
Helena Bonham Carter - Ari
Michael Clarke Duncan - Attar

Kommentit