1/10: Dystopia tästä vuodesta - Maailma vuonna 2022



On vuosi 2022.
Ihmiset ovat edelleen samanlaisia.
He tekevät mitä tahansa saadakseen, mitä tarvitsevat.
Ja he tarvitsevat Soylent Greenia.

Liikakansoitus, elintarvikepula ja ilmaston lämpeneminen uhkaavat maapallon ja ihmiskunnan olemassaoloa. Saippua, hedelmät, vihannekset, liha ja alkoholi ovat ylellisyystavaroita ja nuoret naiset on alistettu rikkaiden miesten huonekaluiksi. Soylent-yhtiö on alkanut tuottaa vihreitä ravintokeksejä, joita ihmiset jonottavat tuntikaupalla mellakoidenkin uhalla. Tutkiessaan erään rikkaan miehen murhaa poliisietsivä Frank Thorn yhdessä tutkija Sol Rothin kanssa pääsee kauhistuttavan salaliiton jäljille.

Maailma vuonna 2022 on Richard Fleischerin ohjaama elokuva vuodelta 1973. Se pohjautuu löyhästi Harry Harrisonin romaaniin Tilaa! Tilaa! vuodelta 1966.

Olen jo jonkin aikaa tahtonut katsoa tämän elokuvan. Säästelin sitä kuitenkin vuoden 2022 puolelle saakka, sillä onhan se kiinnostavaa nähdä, millainen maailman on 1970-luvulla uskottu olevan viisikymmentä vuotta myöhemmin. Ja olihan siellä jotain tuttuakin ja hyvin universaaleja dystopioiden ongelmia, joita on käsitelty fiktiossa jo vuosikymmeniä, kuten ilmastonmuutos ja liikakansoitus. Huvittavinta olikin ehkä nähdä, kuinka ulkona ihmiset liikkuivat kasvomaskit naamalla - tosin tässä elokuvassa ilmansaasteiden vuoksi.

Ulkokohtausten vihreät sävyt tuovatkin todellista maailmanlopun tuntua. Elokuva on värimaailmaltaan hyvin neutraali, kirkkaita värejä voi nähdä oikeastaan vain rikkaiden ihmisten asunnoissa ja heidän sekä "huonekalujen" (eli oikeastaan prostituoitujen) yllä. Puvustus on hienosti toteutettu ja vaatteet osoittavat jokaisen hahmon paikan yhteiskunnan portaikossa.

Elokuvassa vanhat ihmiset tuntiessaan ajan koittaneen kävelevät "kotiin" eli eutanasiaklinikalle, jossa ennen kuolemaa heille näytetään filmipätkiä siitä, millainen maailma on ollut ennen ympäristötuhoja. Kyseinen kohtaus on kaikkein vaikuttavin koko elokuvassa, lopun tehtaassa tapahtuvan kohtauksen lisäksi tietysti.

Päärooleissa Frank Thornina ja Sol Rothina nähdään Charlton Heston ja Edward G. Robinson. Heston on hieman laimea ja hukkuu muiden näyttelijöiden sekaan liian helposti, mutta Robinson on loistava ja hänelle olisi suonut enemmänkin ruutuaikaa. Elokuva jäi Robinsonin viimeiseksi, hän menehtyi vain kaksitoista päivää sen jälkeen, kun elokuva oli saatu kuvattua. Hestonin hahmon Frank Thornin ja huonekalu Shirlin, jota näyttelee Leigh Taylor-Young, välille on rakennettu rakkaustarina, joka tuntuu valitettavan väkisin väännetyltä ja täysin turhalta.

Maailma vuonna 2022 on hyvin mielenkiintoinen kuvaus siitä, miltä maailman on odotettu näyttävän tänä vuonna. Se nostaa esiin dystopioista tuttuja teemoja sortumatta kuitenkaan liian kliseiseksi, vaikka meno toisinaan käykin hieman sekavaksi. Elokuvan viimeinen repliikki on noussut hyvin ikoniseksi ja onkin nostettu sijalle 77 American Film Instituten listalla AFI's 100 Years... 100 Movie Quotes. Maailma vuonna 2022 on todennäköisesti myös ensimmäinen elokuva koskaan, jossa näytetään videopelien pelaamista.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 11. Poliisielokuva




Maailma vuonna 2022 | Soylent Green

Ohjaus: Richard Fleischer
Käsikirjoitus: Stanley R. Greenberg, Harry Harrisonin romaanin Tilaa! Tilaa! pohjalta
Sävellys: Fred Myrow
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1973
Kesto: 97 min
Ikäraja: K16
Päärooleissa:
Charlton Heston - Frank Thorn
Edward G. Robinson - Sol Roth
Leigh Taylor-Young - Shirl

Kommentit