10/10: Anarkiaa - V niin kuin verikosto



”Muista, muista 5. marraskuuta,
muista ruutikapinaa.
En tiedä yhtään syytä,
miksi sen sais’ unhoittaa.”

Fasistisessa Britanniassa salaisen poliisin kynsiin jääneen Eveyn pelastaa salaperäinen naamiomies, V, joka kaappaa televisiolähetyksen ja yllyttää kansaa käymään totalitaarista hallitusta vastaan vuoden kuluttua marraskuun 5. päivänä. Eveyn autettua V:tä pakenemaan V vie tämän piilopaikkaansa. Samaan aikaan toisaalla komisario Finch on maata johtavan Nornanliekki-puoleen jäljillä selvittäessään, kuinka nämä nousivat valtaan terrorilla ja pelolla. Marraskuun 5. päivä lähestyy ja Britannia kansa alkaa saada tarpeekseen.

V niin kuin verikosto on James McTeiguen ohjaama elokuva vuodelta 2005. Se perustuu Alan Mooren ja David Lloydin samannimiseen sarjakuvaromaaniin, joka on julkaistu alunperin jatkokertomuksena sarjakuvalehti Warriorissa vuosina 1982-1985. Moore irtisanoutui koko elokuvaversioinnista, joten hänen nimeään ei nähdä lainkaan lopputeksteissä.

Nyt on Dystopia x 10 -haaste vihdoin saatu loppuun saakka. Pari kuukautta muuttui useammaksi, kun inspiraatio dystopiaan katosi täysin. Mutta nyt kaikki on katsottu ja olen iloinen, että juuri tämä elokuva oli listan viimeinen. Eipähän tarvinnut lopettaa huonon elokuvan aiheuttamaan pahaan mieleen. Olen nähnyt V niin kuin verikoston joskus kauan sitten, mutta paljoa muistikuvia siitä ei ollut jäljellä.

V niin kuin verikosto on taidokkaasti käsikirjoitettu elokuva, jota katsoessa pitää tosissaan olla hereillä tai ei ymmärrä yhtään mitään. Koko yli kahden tunnin kestonsa ajan elokuva on niin mielenkiintoinen, että silmiään on vaikea saada irti ruudusta. Se kertoo jo paljon.
"Jos naamiota pitää tarpeeksi kauan, ihminen sen alla unohtuu."

V:n roolissa oli alunperin James Purefoy, mutta kesken kuvausten näyttelijä vaihtui Hugo Weavingiin, sillä Purefoyn oli vaikea hengittää maskin alla. Joissakin kohtauksissa asun alla silti on edelleen Purefoy, mutta Weavingin ääni on dubattu tilalle. V:n koko hahmo on toteutettu pienintä yksityiskohtaa myöten hienosti. Rooli on myös näyttelijälle haaste, sillä hahmo pitää koko ajan kasvoillaan naamiota, joten näytteleminen kasvoilla ei ole mahdollista. Hahmo täytyy tuoda siis esiin ääntä, kehonkieltä ja eleitä käyttämällä. Toteutus tuskin voisi olla parempi. Samaan aikaan V on sekä ihminen naamion alla että aatteensa henkilöitymä.

Toisessa pääroolissa Eveyna on Natalie Portman, joka tuntuu aika täydelliseltä valinnalta rooliin. Eveyn rooli ei todellakaan ole helpoin mahdollinen. Muista rooleista mieleen jäivät parhaiten pääantagonistia, Nornanliekin johtajaa näyttelevä John Hurt sekä komisario Dominic Stonen roolin tekevä Rupert Graves. Pienessä roolissa hallituksen Silmänä työskentelevää Conrad Heyeria näyttelee Guy Henry, jonka rooli tässä elokuvassa tuli minulle täytenä yllätyksenä ja aiheutti erittäin riemastuneen reaktion.

V niin kuin verikosto ei ole ainoastaan elokuva, joka asettaa vastakkain totalitarismin ja anarkian vaan se on myös kertomus aivopesusta. Siinä, missä hallitus aivopesee kansalaisiaan muun muassa median välityksellä levittämällään propagandalla, myös näennäisesti hyvän asian puolesta toimiva V käyttää hyväkseen aivopesua saadakseen Eveyn omalle puolelleen - ja tietysti myös onnistuu itse levittämään omaa propagandaansa. Elokuva on jälleen kerran hyvä muistutus siitä, kuinka mikään "ismi" ei ole hyvästä. V niin kuin verikosto on visuaalisesti näyttävä ja hyvin kirjoitettu elokuva, joka huipentuu räjähtävään loppuhuipennukseen.

"Tämän naamarin alla on aate, herra Creedy, ja aatteet ovat luodinkestäviä."


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 40. Elokuvassa on henkilö, jonka nimeä ei koskaan kerrota




V niin kuin verikosto | V for Vendetta

Ohjaus: James McTeigue
Käsikirjoitus: Andy ja Larry Wachowski, Alan Mooren ja David Lloydin samannimisen sarjakuvaromaanin pohjalta
Sävellys: Dario Marianelli
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2005
Kesto: 127 min
Ikäraja: K16
Pääosissa:
Natalie Portman - Evey Hammond
Hugo Weaving - V

Kommentit