3/10: Animaatio - 9



Ihmiskunta on ajanut itsensä tuhoon. Tuhon jälkeisessä maailmassa herää pieni räsynukke, joka pian löytää muita kaltaisiaan. Ympäristö on vaarallinen paikka, jossa vaanii nukkejen Pedoiksi kutsumia hirviömäisiä koneita. Räsynukkejoukkiolla on avaimet maailman pelastamiseen koneilta, mutta heidän on vain ymmärrettävä se ensin.

9 on Shane Ackerin ohjaama animaatio vuodelta 2009. Se pohjautuu Ackerin Oscar-ehdokkuudenkin saaneeseen samannimiseen lyhytanimaatioon vuodelta 2005. Elokuvan on käsikirjoittanut Pamela Pettler ja tuottanut nelikko Jim Lemley, Tim Burton, Timur Bekmambetov ja Dana Ginsburg.

9 on animaationa siitä harvinainen, että se on enemmän aikuiskatsojille suunnattu. Elokuva on ikärajaltaankin jo K11 ja se käsittelee hyvin haasteellisia ja aikuismaisia teemoja, joita nuoren lapsen voi olla vaikea ymmärtää. Se ei silti tarkoita, etteikö lapsi voisi elokuvasta pitää, meilläkin kohta kuusivuotias tämän katsoi minun kanssani yhdessä, ei pelännyt ja sanoi tykänneensä kaikesta elokuvassa. Hän toki on tottunut katsomaan hieman synkempiäkin elokuvia, joten on tavallaan tottunut. Kovin herkälle lapselle ei tätä voi suositella.

9 on sävyltään aika synkkä elokuva ja pahaenteinen tunnelma seuraa läpi koko tarinan. Tarina sijoittuu post-apokalyptiseen maailmaan, jossa ihmisten luomat koneet ovat kääntyneet luojiaan vastaan ja tuhonneet tieltään kaiken. Yhtäkään ihmistä ei ole enää elossa, on vain hirviömäiset koneet sekä pienet räsynuket, jotka koettavat selviytyä elossa suuressa maailmassa.

Ohjaaja Shane Acker valmisti alkuperäisen lyhytanimaationsa vielä opiskellessaan Kalifornian yliopiston animaatiopuolella. Animaatio pääsi jopa lyhytanimaatioiden Oscar-ehdokkaaksi, mitä kautta Ackerille tarjoutui tilaisuus tehdä tarinasta kokopitkä animaatio.

Animaation äänirooleihin on saatu kiinnitettyä runsaasti kuuluisia nimiä. Nimikkoroolille äänensä antaa Elijah Wood ja muita ääninäyttelijöistä ovat muun muassa Christopher Plummer, Martin Landau ja Jennifer Connelly - Oscar-voittajia jokainen tästä kolmikosta.

Synkkyydestään huolimatta 9 on todella kaunis elokuva. Toisinaan tulee epätoivon hetkiä, kun tuntuu, ettei maailman pimeydestä voi löytää edes pilkahdusta valosta ja toivoa paremmasta huomisesta. Siitä huolimatta nimikkohahmo 9 pysyy koko ajan toiveikkaana ja pyrkii löytämään ratkaisun, vaikka kukaan muu ei siihen uskoisikaan. Elokuva muistuttaakin nimenomaan siitä, että edes kaikkein toivottomimpana ja pimeimpänä hetkenä luovuttaminen ei koskaan ole ratkaisu, sillä aina on olemassa vaihtoehto.

Viisivuotiaan arvio: "Tää oli hirveen hyvä elokuva."


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 35. Esikoisohjaus




9

Ohjaus: Shane Acker
Käsikirjoitus: Pamela Pettler, Shane Ackerin lyhytanimaation 9 pohjalta
Sävellys: Danny Elfman ja Deborah Lurie
Tuotantomaa: Yhdysvallat, Luxemburg
Julkaisuvuosi: 2009
Kesto: 76 min
Ikäraja: K11
Äänirooleissa:
Christopher Plummer - 1
Martin Landau - 2
John C. Reilly - 5
Crispin Glover - 6
Jennifer Connelly - 7
Fred Tatasciore - 8
Elijah Wood - 9

Kommentit