Kaksi amerikkalaisopiskelijaa saapuu Yorkshireen patikoidakseen läpi nummien. Yöaikaan he kohtaavat nummilla pedon, joka tappaa Jackin ja puree Davidia. Elämän ja kuoleman väliseen limboon jäänyt Jack ilmestyy Davidille ja kertoo, että heidän kimppuunsa hyökännyt peto oli ihmissusi. Seuraavan täysikuun aikaan Lontoossa tapahtuu sarja murhia, eikä aamulla Davidilla ole mitään muistikuvaa siitä, mitä hän on yöllä tehnyt.
Ihmissusi Lontoossa on John Landisin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva vuodelta 1981.
Ihmissusi Lontoossa sisältää hieman varhaisen splatterin piirteitä, vaikkakaan ei niin paljon kuin samana vuonna julkaistu Evil Dead (1981). Tunnelma etenkin alussa on aika hyytävä ja pikkukylän Slaughtered Lamb -pubin asukkaat erittäin tympeitä turisteja kohtaan. Se ei kuitenkaan missään vaiheessa elokuvaa selvinnyt minulle, mistä syystä he käyttäytyivät sillä tavoin kaikkia paikalle osuneita ulkopuolisia kohtaan, eivätkä edes yhtä hahmoa lukuun ottamatta yrittäneet varoittaa ketään mahdollisista vaaroista.
Ehdottomasti paras asia elokuvassa ovat upeat maskeeraukset, jotka ovat ajoittain aika ällöttäviäkin katsella - erityisesti limbossa olevan Jackin ilmestyessä Davidille ensimmäistä kertaa. Makeerauksista vastaa moninkertainan Oscar-voittaja Rick Baker, jolle Ihmissusi Lontoossa oli ensimmäisen parhaan maskeerauksen Oscar-voitto. Muita hänen maskeerauksiaan voi ihastella muun muassa elokuvissa Videodrome (1983), Men in Black (1997), Apinoiden planeetta (2001), The Ring (2002) ja The Grinch (2000). Erityisesti Davidin muodonmuutos on toteutettu hienosti ja yhdessä näyttelijäntyön kanssa näyttää tekevän todella kipeää.
Näyttelijät tekevät ihan kelpo jälkeä, hieman ylivedettynä kuten kauhukomedian kontekstiin kuuluu. David Naughton esittää ihmissuden puremaa David Kessleriä ja on elokuvan hahmoista vähemmän yllättäen se, joka jää jälkeepäin parhaiten mieleen. Hänen aisapariaan Jack Goodmania näyttelee Griffin Dunne, mutta Jack jää hyvin vähälle ruutuajalle, eikä hänestä katsoja oikein saa mitään muuta irti kuin upeat maskeeraukset. Sen sijaan Davidia sairaalassa hoitanut sairaanhoitaja Alex Price, jota näyttelee Jenny Agutter, saa ruutuaikaa Davidin kiinnostuksen kohteena. Kaksikon romanssi tuntuu tosin aika päälleliimatulta, eikä tarinan kannalta millään tapaa merkittävältä. John Woodvine tekee rooli sairaalan lääkärinä, tohtori Hirschina, joka on alkuun epäluuloinen ihmissusipuheita kohtaan, mutta lähtee lopulta selvittämään totuutta.
Ihmissusi Lontoossa on ihan viihdyttävä elokuva. Jossakin kohtaa se tuntuu etenevän hieman liian hitaalla tempolla ja mukana on kohtauksia, jotka tarinan kannalta ovat tarpeettomia. Mutta sitten, kun alkaa tapahtua, sitten myös tapahtuu. Goreimmat yksityiskohdat on jätetty ruudun ulkopuolelle ja katsoja saa lähinnä "ihastella" vain sen seurauksia. Elokuva eskaloituu aika nopeasti, mistä syystä loppu tuntuu hieman kiirehdityltä.
Hauskana yksityiskohtana mainittakoon, että elokuvassa on maininta eräästä kuuluisasta legendasta - nimittäin Fleet Streetin paholaisparturista, josta on myös tehty oma elokuvansa Sweeney Todd: Fleet Streetin paholaisparturi (2007).
Ihmissusi Lontoossa | An American Werewolf in London
Ohjaus ja käsikirjoitus: John Landis
Sävellys: Elmer Bernstein
Tuotantomaa: Iso-Britannia, Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1981
Kesto: 93 min
Ikäraja: K18
Päärooleissa:
David Naughton - David Kessler
Jenny Agutter - Alex Price
John Woodvine - tohtori Hirsch
Kommentit
Lähetä kommentti