11/31: Goottilainen kauhu - Bram Stokerin Dracula



Vuonna 1462 Transilvanian prinssi Vlad Draculan palattua sodasta hän saa tietää rakastettunsa kuolleen. Dracula kiroaa Jumalan ja muuttuu vampyyriksi voidakseen kostaa Elizabethan kuoleman. Neljäsataa vuotta myöhemmin lakimies Jonathan Harker matkustaa Transilvaniaan järjestämään kiinteistökauppoja, jotka kreivi Draculan on tehnyt Lontoossa. Kreivi Draculan nähdessä kuvan Harkerin kihlatusta, Minasta, hän tulee vakuuttuneeksi, että kyseessä on uudelleensyntynyt Elizabetha. Kreivi matkustaa Lontooseen ja lumoaa Minan saadakseen tämän luokseen.

Bram Stokerin Dracula on Francis Ford Coppolan ohjaama elokuva vuodelta 1992. Se perustuu Bram Stokerin romaaniin Dracula vuodelta 1897.

Draculasta on tehty useita eri elokuvaversioita, joista ensimmäinen virallinen oli Tod Browningin ohjaama Dracula (1931). Bram Stokerin Dracula tuo elokuvan takaisin alkujuurilleen, mahdollisimman lähelle lähdemateriaaliaan (ja ennen kuin joku kysyy niin kyllä, olen lukenut Stokerin romaanin), toisin kuin muut filmatisoinnit, joissa tarinaa on muokattu hyvinkin paljon.

Goottilaiselle kauhulle tyypillisesti Bram Stokerin Dracula on visuaalisesti erittäin kaunis ja näyttävä. Omaa esteettistä silmääni goottikauhun visuaalinen puoli miellyttää lähes poikkeuksetta, eikä tämä todellakaan ole poikkeustapaus. Erikoistehosteet toimivat hyvin, paitsi yhdessä kohtaa. Tehosteet on kaikki toteutettu kuvausvaiheessa kuten elokuvien alkuaikoina, eikä tietokone-efektejä ole käytetty.

Bram Stokerin Draculassa on mukana melkoinen tähtikaarti, jota johtaa Gary Oldmanin näyttelemä kreivi Dracula. Oldman on ehdottomasti parhaimmistoa Draculan näyttelijöistä ja varastaa ruudulla huomion missä tahansa kohtauksessa. Draculasta on elokuvassa tehty hyvin traaginen ja jopa sympaattinenkin hahmo. Elizabethaa / Minaa näyttelee Winona Ryder, joka on roolissaan herkkä ja haavoittuva, mutta samaan aikaan on myös padonnut sisälleen paljon asioita, jotka onnistuu vapauttamaan elokuvan kuluessa. Lisäksi mukana nähdään Anthony Hopkins professori Abraham van Helsinginä, joka on ottanut elämäntehtäväkseen Draculan tuhoamisen, Richard E. Grant tohtori Jack Sewardina, joka hoitaa Draculan puremaksi joutunutta Lucya sekä Cary Elwes Lucyn sulhasena sir Arthur Holmwoodina.

Minan sulhasena Jonathan Harkerina nähtävä Keanu Reeves on aika jäykkä, eikä erityisen hyvä roolissaan, mikä korostuu erityisesti muihin näyttelijöihin (etenkin Oldmaniin ja Hopkinsiin) verratessa. Kenties englantilaisen hahmon rooliin olisi kannattanut valita (britti)näyttelijä, joka osaa puhua brittiaksentilla. Vähän kuin ottaisi amerikkalaisen ja amerikkalaisella aksentilla puhuvan näyttelijän näyttelemään englantilaista legendaa, Robin Hoodia. Paitsi että sekin virhe on jo tehty elokuvassa Robin Hood - varkaiden ruhtinas (1991) ja kaikkihan tietävät, kuinka hyvin siinä kävi (vinkki: suunnilleen yhtä hyvin kuin Draculassa).

Bram Stokerin Dracula on neljän Oscarin ehdokas, joista se voitti kolme: parhaasta puvustuksesta, maskeerauksesta ja äänityksestä - parhaan lavastuksen se hävisi elokuvalle Talo jalavan varjossa (1992). Jokainen voitto on varsin ansaittu, enkä olisi valittanut, vaikka niihin lukeutuisi myös lavastus - toki Talo jalavan varjossa myös voittonsa ansaitsee. Hieman yli kahden tunnin mittainen elokuva ei tunnu kestoltaan lainkaan liian pitkältä ja olisin jaksanut helposti katsella pidempäänkin.

Bram Stokerin Dracula voisi olla lähes täydellinen elokuva ilman erästä puuduttavaa roolisuoritusta. Se on kaikin puolin hyvännäköinen, yksityiskohtia myöten hiottu ja katsojansa loppuun saakka otteessaan pitävä. Elokuva on kestänyt aikaa hyvin ja pyrkii olemaan mahdollisimman uskollinen Stokerin romaanille, mikä on aina plussaa ainakin omissa silmissäni.


Goottilainen kauhu on kauhun alagenre, joka liittyy erityisesti elokuvan visuaaliseen ja esteettiseen puoleen. Lajityypin elokuvat sisältävät yleensä yliluonnollisia ja sadunomaisia elementtejä. Goottilainen kauhu on visuaalisesti synkkäsävyinen, sijoittuu yleensä 1700- ja 1800-luvulle ja sisältää sellaisia elementtejä kuin vanhat linnat, kartanot ja hautausmaat. Teemoina ovat usein kostonhimoinen vainoaminen, vankeus, murha, kuolemankaltainen tila, epämääräiset perhesiteet ja jopa hyvin makaaberit tapahtumat. Tunnettuja lajityypin edustajia ovat muun muassa Dracula (1931), Frankenstein (1931), Suspiria (1977), Päätön ratsumies (1997) ja Sweeney Todd: Fleet Streetin paholaisparturi (2007).


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 22. Elokuvassa allekirjoitetaan sopimus




Bram Stokerin Dracula | Bram Stoker's Dracula

Ohjaus: Francis Ford Coppola
Käsikirjoitus: James V. Hart ja Francis Ford Coppola, Bram Stokerin romaanin pohjalta
Sävellys: Wojciech Kilar
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1992
Kesto: 128 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Gary Oldman - kreivi Dracula
Winona Ryder - Mina Harker / Elizabetha
Anthony Hopkins - professori Abraham van Helsing
Keanu Reeves - Jonathan Harker
Richard E. Grant - tohtori Jack Seward
Cary Elwes - sir Arthur Holmwood

Kommentit