Robin Hood - varkaiden ruhtinas


Robin Locksley palaa ristiretkeltä kotimaahansa vain saadakseen selville isänsä kuolleen sillä välin, kun hän on ollut poissa. Robin vannoo kostavansa isänsä kuoleman ja saakin pian kimppuunsa Nottinghamin sheriffin joukot. Robin pakenee Sherwoodin metsään, jossa hän tapaa siellä asuvia etsintäkuulutettuja miehiä, joiden joukkioon liittyy. Pian Sherwoodin miehet ryhtyvät ryöstämään rikkaita metsän lävitse kulkijoita. Samaan aikaan Robin hautoo kostoaan sheriffille ja yrittää voittaa rakastettunsa Marianin sydämen.

Robin Hood - varkaiden ruhtinas on Kevin Reynoldsin ohjaama elokuva vuodelta 1991. Se perustuu englantilaiseen legendaan kansansankari Robin Hoodista, joka ryösti rikkailta ja antoi köyhille. Elokuvasta on olemassa sekä 143-minuuttinen teatterijulkaisu että 155 minuuttia pitkä ohjaajan versio.

Robin Hoodin tarinan tuntee varmasti jokainen. Tarinasta on tehty valtava määrä kirjoja, näytelmiä, elokuvia ja ties mitä kaikkea. Elokuvista tunnetuin on varmaankin Disneyn klassikko Robin Hood (1973). Juuri nyt tuntui hyvältä ajatukselta kirjoittaa nimenomaan omasta suosikkifilmatisoinnistani, sillä meidän teatterissamme saa huomenna ensi-iltansa näytelmä Robin Hood, jossa itsekin olen mukana - Marian-neidon roolissa.

Varkaiden ruhtinas tuo paljon uusia elementtejä mukaan Robin Hood -taruun. Elokuva (etenkin pidennetty versio) paljastaa muun muassa runsaasti Nottinghamin sheriffin taustoja. Lisäksi elokuvan alussa näytetään Robinin elämää ennen paluutaan Englantiin, kun hän on joutunut ristiretkellä Jerusalemissa vangituksi, hänen paostaan Englantiin ja ystävystymisestään mauri Azeemin kanssa.

Robin Hood on englantilainen kansansankari, joten mielenkiintoista onkin, että rooliin on valikoitunut amerikkalainen näyttelijä Kevin Costner, joka puhuu amerikkalaisella aksentilla. Hän yrittää varmaan parhaansa selvitäkseen roolistaan hyvin legendaarisena hahmona, mutta lopputulos ei ole niin hyvä kuin toivoisi. Harmi, että Cary Elwes hylkäsi roolitarjouksen. Hänet olisin mielelläni nähnyt nimikkoroolissa ja hän tulee varmaan ikuisesti olemaan suosikkini Robin Hoodina (Robin Hood - sankarit sukkahousuissa, 1993).

Costner toimi myös yhtenä elokuvan tuottajista ja yhdessä muiden tuottajien kanssa otti loppujen lopuksi johdon editointiprosessissa kirjaimellisesti lukitsemalla elokuvan alkuperäisen editoijan ulos. Ohjaaja Kevin Reynolds ei lainkaan ilahtunut lopputuloksesta ja käveli ulos projektista vain muutama viikko ennen ensi-iltaa, eikä edes osallistunut elokuvan näytökseen. Huhu kertoo, että Costner muun muassa vaati Alan Rickmanin kohtauksia leikattavaksi pois elokuvasta, sillä pelkäsi tämän vievän kaikkien huomion roolisuorituksellaan. Kannattaisi kenties tehdä oma työnsä paremmin niin ei tarvitsisi pelätä sivuhahmon varastavan valokeilaa. Valitettavasti Costnerin ja Rickmanin roolisuorituksista Robin Hoodissa ei voi puhua edes samassa lauseessa, sillä ne ovat niin kaukana toisistaan.

Kaikkein paras asia elokuvassa nimittäin on ehdottomasti Alan Rickmanin näyttelemä Nottinghamin sheriffi, joka vetää huomion puoleensa aina ruudulla ollessaan. Rickman on loistava pääantagonistina (kuten hän on ollut jokaisessa koskaan tekemässään roolissa) ja olisi ansainnut suorituksestaan parhaan miespääosan Oscarin, vaikka sheriffi sivurooli onkin. BAFTAn hän sentään sai parhaasta miessivuosasta. Jotkin Rickmanin parhaista repliikeistä on improvisoitu tai kirjoitettu uudestaan. Uudelleenkirjoittamiseen hän pyysi apua ystäviltään koomikko Ruby Waxilta ja näytelmäkirjailija Peter Barnesilta, sillä koki elokuvan käsikirjoituksen huonoksi ja oman hahmonsa dialogin hyvin vaisuksi ja värittömäksi.

Kevin Costner voitti vain huonoimman miespääosan Golden Raspberryn. Saavutus sekin. Costner oli myös ehdolla 1990-luvun huonoimmaksi näyttelijäksi, Robin Hoodista ja muutamasta muustakin elokuvasta.

Lady Marianina nähdään myös amerikkalainen näyttelijä, Mary Elizabeth Mastrantonio, joka kuitenkin hoitaa työnsä hyvin. Marian vain jää valitettavasti hahmona hyvin vaisuksi (loppuhuipennusta lukuun ottamatta) ja hänen tehtävänsä tuntuu olevan lähinnä olla neito pulassa, mutta näistä ongelmista voi syyttää käsikirjoitusta. Valitettavan usein miehet eivät osaa kirjoittaa hyviä tai uskottavia naishahmoja.

Morgan Freemanin näyttelemä mauri Azeem, joka pakenee Robinin mukana Englantiin, sillä on tälle henkensä velkaa, on saanut paljon ylistystä siitä, että on muslimihahmo, joka esitetään positiivisessa valossa amerikkalaisessa elokuvassa. Freeman on loistava roolissaan Azeemina, jonka tehtävä on toimia Robinille eräänlaisena mentorina ja on päättänyt maksaa velkansa henkensä pelastaneelle miehelle, vei se sitten kuinka kauan tahansa. Englannissa musta mies, muslimi, joutuu kohtaamaan paljon ennakkoluuloja ja rasismia, mutta nousee niiden yläpuolelle ja todistaa olevansa yhtä kelvollinen ihmisenä kuin valkoinen, kristittykin mies. Azeem on Nottinghamin sheriffin ohella ehdottomasti elokuvan kiinnostavin hahmo.

Muissa rooleissa nähdään muun muassa Christian Slater Puna-Willinä (Johnny Depp kuulemma kieltäytyi roolista, kun sitä hänelle tarjottiin - olisi kyllä ollut mahtavaa nähdä tämäkin), Michael McShane munkki Tuckina, Nick Brimble Pikku-Johnina, Michael Wincott Guy Gisbornena ja Geraldine McEwan noita Mortiannana, jolla on suuri rooli sheriffin tarinassa. Elokuvan loppupuolella pienen roolin kuningas Richard Leijonamielenä tekee Sean Connery.

Robin Hood - varkaiden ruhtinas on alusta loppuun täynnä toimintaa, seikkailua ja miekkataisteluja, joiden välillä saa aina hetken hengähtää.  Elokuvassa on visuaalisesti todella näyttäviä suuria taistelukohtauksia, joita ei voi kuin katsella ihaillen - etenkin, kun ottaa huomioon, että 90-luvun alussa erikoistehosteet eivät olleet vielä kovin kehittyneitä. Muutoinkin visuaalinen puoli on yksi elokuvan parhaita asioita. Michael Kamenin keskiaikaa henkivät musiikit vievät sävelillään katsojan vuosisatojen taakse. Lopputekstien aikaan kuultavan tunnuskappaleen (Everything I Do) I Do It for You laulaa kanadalaislaulaja Bryan Adams.

Kuten sanottua, ei Varkaiden ruhtinas ole virheetön elokuva, mutta enemmän siinä on positiivista kuin negatiivista. Elokuva tuo paljon uutta Robin Hoodin tarinaan ja reilut kaksi tuntia (tai pidemmän version kanssa kaksi ja puoli tuntia) tuntuu menevän ohitse aivan liian nopeasti.

Robin Hood - varkaiden ruhtinas tulee todennäköisesti aina olemaan oma suosikkifilmatisointini Robin Hoodin tarinasta ja suurimpana syynä siihen on Alan Rickmanin huikea suoritus Nottinghamin sheriffinä. Oma suosikkini Robinin näyttelijöistä on kuitenkin Sankarit sukkahousuissa -Robin eli Cary Elwes.




Robin Hood - varkaiden ruhtinas | Robin Hood: Prince of Thieves

Ohjaus: Kevin Reynolds
Käsikirjoitus: Pen Densham ja John Watson
Sävellys: Michael Kamen
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1991
Kesto: 143/155 min
Ikäraja: K15
Pääosissa:
Kevin Costner - Robin Locksley
Morgan Freeman - Azeem Edin Bashir Al Bakir
Alan Rickman - Nottinghamin sheriffi George

Kommentit