Robin Hood - sankarit sukkahousuissa



Robin Loxley on ristiretkellä otettu kiinni ja heitetty vankilaan Jerusalemissa. Hän kuitenkin onnistuu pakenemaan vankilasta ja palaamaan Englantiin. Kotona asiat ovat hullusti: kotilinna viedään pois maksamattomien verojen vuoksi ja Englantia hallitsevat tyrannien elkein prinssi John sekä hänen oikea kätensä Rottinghamin sheriffi. Nöyryytettyään sheriffiä Robin joutuu nokikkain tämän joukkioiden kanssa ja samaan aikaan rakastuu palavasti Marian-neitoon.

Robin Hood - sankarit sukkahousuissa on Mel Brooksin ohjaama elokuva vuodelta 1993. Se on parodia Robin Hoodin tarinasta sekä etenkin elokuvasta Robin Hood - varkaiden ruhtinas (1991).

Robin Hood - sankarit sukkahousuissa on viihdyttävä ja toisinaan jopa hervottoman hauska komedia. Toisinaan sen huumori tosin on niin epäkorrektia, että nykypäivänä sellaista tuskin saisi edes tehdä tai ainakin elokuva canceloitaisiin välittömästi. Elokuvassa on hieman musikaalimaisuutta mukana, sillä se sisältää joitakin hienoja laulu- ja tanssinumeroita. Toisinaan nuo osiot tuntuvat olevan täysin kokonaisuudesta irrallisia, mikä tietysti vain lisää niiden koomisuutta. Ja siis ihan oikeasti, kenen idea oli yhdistää balettia ja hiphoppia? Ei mikään ennalta-arvattavin kombo, mutta toimii silti.

Elokuvassa on monia viittauksia Varkaiden ruhtinas -elokuvaan, itselleni niistä kaikkein näkyvimpänä sheriffin hahmo. Nottinghamin sheriffi on muuttunut Rottinghamin sheriffiksi ja näyttelijä Roger Reesista on yritetty saada hyvin samannäköinen kuin Alan Rickmanista sheriffin roolissa. Myös elokuvan alkuasetelma on hyvin samanlainen kuin parodioitavassakin versiossa.

Pääroolissa Robin Hoodina nähdään Cary Elwes. Elwesille tarjottiin aikoinaan Robin Hoodin roolia Varkaiden ruhtinas -elokuvassa, mutta hän kieltäytyi siitä (valitettavasti), sillä piti käsikirjoitusta huonona. Hauskaa onkin, että hän päätyi sitten esittämään kyseistä roolia tuon elokuvan parodiaan. Varkaiden ruhtinas on Robin Hood -elokuvista oma suosikkini, mutta Robin Hoodin roolissa Cary Elwes hakkaa kyllä Kevin Costnerin mennen tullen. Kuten Robin sanoo elokuvassa Sankarit sukkahousuissa, kun häneltä kysytään, miksi kukaan kuuntelisi häntä: "Unlike some other Robin Hoods I can speak with English accent." Selkeä kuitti Kevin Costnerille, joka englantilaisen kansansankarin roolissaan puhui amerikkalaisella aksentilla.

On näyttelijöitä, jotka vuodesta toiseen tekevät vain saman genren elokuvia ja sitten on näyttelijöitä kuten Cary Elwes, jota tämän elokuvan perusteella voisi pitää komedianäyttelijänä, mutta joka on todistanut taipuvansa moneen, muun muassa tehden noin kymmenen vuotta myöhemmin upean roolisuorituksen tohtori Gordonina elokuvassa Saw (2004). Elwesilla on hyvin ilmeikkäät kasvot ja Robin Hoodin roolissa hän tuo jopa mieleeni kuminaaman nimeltä Jim Carrey.

Sankarit sukkahousuissa ei ole parodiaksi liian yliampuva vaan onnistuu pitämään kultaisen keskilinjan, eikä sorru liikaa älyttömyyksiin kuten parodiat aivan liian usein tuppaavat tekemään. Elokuvan huumori jaksaa naurattaa, sillä se ei ole vain ääliömäistä kohellusta ja typeriä vitsejä vaan oikeasti sen eteen on nähty vaivaa. Elokuva ei tunnu siltä, että se on kirjoitettu sokerihumalassa viikon valvomisen jälkeen vaan siellä on oikeasti aika nerokkaitakin heittoja (parhaimpana tietysti jo edellä mainitsemani piikki englantilaisella aksentilla puhuvasta Robin Hoodista). Jos tahtoo katsoa oikeasti miellyttävää parodiaa, eikä vain pelkkää ääliöhuumorin tykitystä, silloin kannattaa suunnata tämän elokuvan pariin.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 42. Parodia




Robin Hood - sankarit sukkahousuissa | Robin Hood: Men in Tights

Ohjaus: Mel Brooks
Käsikirjoitus: Evan Chandler, J. David Shapiro ja Mel Brooks
Sävellys: Hummie Man
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1993
Kesto: 104 min
Ikäraja: K7
Päärooleissa:
Cary Elwes - Robin Hood
Roger Rees - Rottinghamin sheriffi
Amy Yasbeck - Marian
Richard Lewis - prinssi John

Kommentit