25/31: Elokuva, jossa on joku suosikkinäyttelijäsi - Päätön ratsumies



Sleepy Hollow'n kylässä tapahtuu sarja murhia, joissa uhrien päät on katkaistu. Kyläläiset uskovat, että syyllinen on Hessiläiseksi kutsuttu päättömän ratsastajan haamu. Konstaapeli Ichabod Crane lähetetään selvittämään murhia. Sleepy Hollow'ssa hän joutuu vastakkain sellaisen voiman kanssa, jonka olemassaoloon ei edes usko. Ichabod koettaa selvittää murhien alkulähteen samalla, kun ympärillä putoilee päitä.

Päätön ratsumies on Tim Burtonin ohjaama elokuva vuodelta 1999. Se perustuu Washington Irvingin novelliin The Legend of Sleepy Hollow vuodelta 1820, novelli puolestaan pohjautuu yhdysvaltalaiseen legendaan päättömästä ratsumiehestä. Päätön ratsumies palkittiin Oscarilla parhaasta lavastuksesta.

Päätön ratsumies sijoittuu vuoteen 1799 ja on alusta saakka hyvin synkkäsävyinen elokuva, tuoden hyvin paljon samankaltaisia tunnelmia kuin toinen Burtonin elokuva, kahdeksan vuotta myöhemmin valmistunut Sweeney Todd: Fleet Streetin paholaisparturi (2007). Elokuvassa vallitsee koko sen keston ajan samaan aikaan sekä taianomainen että pahaenteinen sävy, mutta se on juuri sitä, mitä goottilaiselta kauhulta odottaakin.

Elokuvaa varten Englantiin rakennettiin kokonainen 1700-lukulainen kylä sekä sitä ympäröivä metsä, joten ei ihmekään, että Oscar-palkinto napsahti juurikin parhaasta lavastuksesta. Kylässä ja etenkin metsässä sen ympärillä on aavemainen tunnelma, tuntuu kuin jokainen puu, jokainen kivi tarkkailisi metsässä kulkijaa.

Päätön ratsumies on kunnianosoitus monille vanhoille kauhuelokuville. Sleepy Hollow'n kylässä muun muassa on tuulimylly, jonka nähdessäni minulle tulee aina mieleen Frankenstein (1931). Elokuvassa myös pienessä roolissa tuomarina nähdään näyttelijä Christopher Lee, joka muistetaan erityisesti monista vanhoista kauhuelokuvista, kuten Frankensteinin kirous (1957) ja Dracula (1958).

Pääosaa Ichabod Cranea näyttelee Johnny Depp, joka jälleen kerran todistaa olevansa taipuvainen hyvin moneksi. Hän ei selvästikään pelkää laittaa itseään alttiiksi monelle ja antaa itsestään kaikkea roolia tehdessään. Cranen ihastuksen kohdetta Katrina von Tasselia esittää Christina Ricci, joka vakuuttaa roolissaan herkkänä, viattomana ja hieman jopa naiivina neitona. Nimiroolissa päättömänä ratsumiehenä on Christopher Walken, joka on kertonut elokuvanteossa hänelle suurimman haasteen olleen se, ettei hän osaa ratsastaa. Walken on äärimmäisen karmiva roolissaan (siis silloin, kun hänellä on pää - tai no, kyllähän se pelkkä päätön kehokin pelottaa). Olen aina ollut sitä mieltä, että Walkenilla on pelottavat silmät ja tässä roolissa se vielä korostuu entisestään.

Koko komeuden tietenkin kruunaa monien Burtonin elokuvien tapaan Danny Elfmanin säveltämä musiikki, joka tuo lisää dramaattisuutta mukaan. Musiikki on tärkeässä roolissa elokuvassa, sillä se herättää paljon tuntemuksia; pelkoa, aavemaisuutta, pahaenteisyyttä... Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Päätön ratsumies on kokonaisuutena huikea kokemus. Se ottaa käsittelyynsä hyvin vanhan, peristeisen amerikkalaisen legendan ja tuo siihen mukaan uusia elementtejä. Elokuvasta näkee, että se on saanut inspiraatiota useammista vanhoista kauhuelokuvista, mikä ei ole lainkaan huono asia. Toisinaan Päätön ratsumies on hirvittävän brutaali (olisi varmaan enemmänkin, ellei tekoveri olisi Sweeney Toddin tapaan hyvin epäaidon näköistä), toisinaan herkkä rakkaustarina ja toisinaan taas jopa hieman humoristinen kertomus. Päätön ratsumies on kauhugenren elokuva, joka jokaisen pitäisi nähdä edes kerran elämässään.




Päätön ratsumies | Sleepy Hollow

Ohjaus: Tim Burton
Käsikirjoitus: Kevin Yagher ja Andrew Kevin Walker, Washington Irvingin novellin The Legend of Sleepy Hollow pohjalta
Sävellys: Danny Elfman
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1999
Kesto: 105 min
Ikäraja: K15
Pääosissa:
Johnny Depp - Ichabod Crane
Christina Ricci - Katrina van Tassel
Christopher Walken - päätön ratsumies

Kommentit