11/31: Universalin hirviöelokuva - Dracula



Kreivi Dracula ostaa vanhan luostarin Englannista ja muuttaa sinne asumaan mukanaan muutama laatikollinen oman kotimaan multaa. Englannissa hän tutustuu tohtori Sewardin perheeseen ja iskee silmänsä tämän tyttäreen Minaan. Mina alkaa nähdä kummallisia unia ja hänen kaulalleen ilmestyy kaksi punaista pistettä, mikä saa tohtori Sewardin epäilykset heräämään. Samaan aikaan tapausta alkaa tutkia Abraham Van Helsing, joka onnistuu pääsemään kreivi Draculan jäljille.

Dracula on Tod Browningin ohjaama elokuva vuodelta 1931. Se perustuu Bram Stokerin samannimiseen kirjaan vuodelta 1897 sekä Hamilton Deanen ja John L. Balderstonin kirjan pohjalta kirjoittamaan näytelmään vuodelta 1927. Dracula -kirjan pohjalta ilmestyi ensimmäinen elokuva, mykkäfilmi Nosferatu, jo vuonna 1922 (tai oikeastaan sitä ennen oli tehty jo kaksi, mutta niistä kummastakaan ei ole säilynyt yhtään kopiota). Elokuvan ohjaaja F. W. Murnau tahtoi filmata Draculan, mutta ei saanut oikeuksia, joten hän päätyi tekemään oman versionsa kirjasta. Käytännössä Murnau vain muutti hahmojen nimiä ja tapahtumapaikkoja, muutoin tarina pysyi samana. Tuotantoyhtiö tietenkin joutui tästä vaikeuksiin tekijänoikeusrikkomuksesta. Kaikki kopiot Nosferatusta määrättiin tuhottaviksi. Muutama kopio säilyi, mutta yhdessäkään niistä ei ollut kokonaista elokuvaa. Kopio kokonaisesta elokuvasta löydettiin vasta 2000-luvun puolella.

Browningin ohjaama Dracula on kuitenkin ensimmäinen virallinen filmatisointi tästä vampyyrikreivistä. Dracula oli Universalin ensimmäinen äänellinen hirviöelokuva ja sen menestyksen myötä tuotantoyhtiö alkoi tehtailla lisää. Tunnettuja elokuvia tuolta aikakaudelta ovat muun muassa Frankenstein (1931), Näkymätön mies (1933) ja Mustan laguunin hirviö (1954), joista olen kirjoitellut täällä.

Kreivi Dracula on yksi kauhugenren tunnetuimpia hahmoja ja onkin esiintynyt yli 400 elokuvassa tai televisiosarjassa. Draculan roolista muodostui näyttelijä Bela Lugosille eräänlainen kirous. Hänet nähtiin niin vahvasti kauhunäyttelijänä, että hänen oli todella vaikea saada rooleja genren ulkopuolelta. Uransa viimeiset vuodet hän teki b-luokan rainoja ja työskenteli paljon yhdessä jopa maailman huonoimmaksi ohjaajaksi tituleeratun Ed Woodin kanssa.

Dracula on klassikkoelokuva, eikä turhaan. Se on viitoittanut tietä lukuisille elokuville, jotka tulivat sen jälkeen, ja Bela Lugosin näyttelemä kreivi Dracula on toiminut esikuvana monille näyttelijöille, jotka hänen jälkeensä ovat roolia näytelleet.

Elokuvassa näytteleminen on hyvin dramaattista, mikä tuohon aikaan oli varsin normaalia. Kun sen suhteuttaa omaan aikaansa, se ei ole millään tapaa yliampuvaa - toisin kuin vaikka elokuvassa Mustan laguunin hirviö, joka kuitenkin on parikymmentä vuotta Draculaa uudempi.

Dracula on ikäänsä nähden erinomaisesti säilynyt elokuva, eikä sitä ole pituudellakaan pilattu, kuten ei muitakaan tuon ajan elokuvia. 71 minuuttia kuluu hetkessä ja elokuvan loputtua tulee olo, että olisi voinut katsoa vaikka vähän pidempäänkin. Näyttelijät hoitavat jokainen työnsä kunnialla, lavastukset ovat goottilaisen kauniita ja onhan Bela Lugosin rooli kreivi Draculana tietenkin legendaarinen.




Dracula

Ohjaus: Tod Browning
Käsikirjoitus: Garret Fort, Bram Stokerin samannimisen romaanin sekä Hamilton Deanen ja John L. Balderstonin samannimisen näytelmän pohjalta
Sävellys: Philip Glass
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1931
Kesto: 71 min
Ikäraja: K12
Pääosissa:
Bela Lugosi - kreivi Dracula
Helen Chandler - Mina Seward
David Manners - John Harker
Edward Van Sloan - Abraham Van Helsing

Kommentit