1/31: Yliluonnollinen kauhu - Dead Silence


"Mary Shaw'n silmiä varokaa.
Ei hänellä lapsia ollut, nukkeja vaan.
Ja jos hän tulee uniisi,
olisi parasta, ettet kirkuisi."
Jamie ja Lisa saavat ovensa taakse paketin, jonka sisältä paljastuu vatsastapuhujan nukke. Vielä samana päivänä Jamien ollessa poissa kotoa Lisa murhataan. Poliisi uskoo Jamien olevan takana, kun taas Jamien mielestä vatsastapuhujan nukella on jotakin tekemistä tapauksen kanssa. Jamie palaa kotikaupunkiinsa selvittämään nuken sekä siihen liittyvän vatsastapuhujan historiaa.

Dead Silence on James Wanin ohjaama elokuva vuodelta 2007. Elokuvan tarinan ovat luoneet Wan ja Leigh Whannell.

Dead Silence on lähtöisin samalta porukalta (ohjaaja, käsikirjoittaja, tuottajat, säveltäjä) kuin Saw (2004). Valitettavasti se ei kuitenkaan toimi yhä hyvin. Dead Silence ei ole juuri saanut hyviä arvosteluja, enkä voi sitä kieltää, etteikö sillä olisi runsaasti ongelmia. Elokuva ei onnistu pitämään jännitettä kasassa ennen kuin vasta aivan loppupuolella. Tarinallisesti Dead Silence voisi perehtyä syvemmin Mary Shaw'n sekä ylipäätään Ravens Fairin kaupungin historiaan ja mytologiaan. Katsoin elokuvasta version, josta muutama minuutti on leikattu pois. Poistetut kohtaukset löytyvät kuitenkin dvd:n lisämateriaaleista, mutta eivät muuta juuri mitään, eivätkä ainakaan sitä tosiasiaa, että käsikirjoitus laahaa pahasti. Elokuvalle on olemassa myös vaihtoehtoinen alku- ja loppukohtaus, jotka niin ikään löytyvät lisämateriaaleista. Olisi ihan mielenkiintoista nähdä kokonaisuus näiden vaihtoehtoisten sekä poistettujen kohtausten kanssa.

Asiaa eivät myöskään auta suurimmalta osin aika heikot näyttelijäsuoritukset. Ryan Kwanten pääroolissa Jamie Ashenina ei oikein jaksa kannatella elokuvaa itsekseen, eikä hänellä ole siinä vierellä ketään muuta, joka auttaisi häntä. Dead Silence olisi voinut hyötyä siitä, että yhden päähenkilön sijaan heitä olisikin ollut kaksi. Donnie Wahlbergin esittämä etsivä Jim Lipton yrittää tarjota Jamien hahmolle jonkinlaista vastavoimaa, mutta heidän kanssakäymisensäkin jää aika vähäiseksi ja heikoksi. Myös siitä syystä, että he ovat näyttelijänä niin erivahvuisia.

Koska en halua olla pelkästään negatiivinen, nyt on positiivisten puolien vuoro. Dead Silence on visuaalisesi kaunis ja hyvännäköinen, erityisesti teatterissa kuvatut kohtaukset. Jamien palattua kotikaupunkiinsa Ravens Fairiin elokuvaan tulee mukaan dark fantasyn sekä goottikauhun tunnelmaa, jälkimmäistä erityisesti visuaalisella puolella. Judith Roberts on täydellinen valinta Mary Shaw'n rooliin.

Dead Silencen lopputwisti on toimiva ja yllätyksellinen. Tai siis olisi ollut, jos en olisi nähnyt tätä hyvin kauan aikaa sitten ja muistanut sitä. Twisti olisi toki saattanut toimia vielä paremmin, jos mukana olisivat olleet poistetut kohtaukset sekä vaihtoehtoinen loppu. Säveltäjä Charlie Clouser onnistuu jälleen kerran tunnelmantehostajana hyytävän kauniilla sävelillään. Sawien tapaan myös Dead Silencessa on vatsastapuhujan nukke nimeltä Billy, joka tosin tällä kertaa muistuttaa ulkonäöltään hyvin perinteistä vatsastapuhujan nukkea. En yhtään tiedä, mikä tuossa nimessä on, sillä myös elokuvassa Pee-Ween suuri seikkailu (1985) on Billy-niminen vatsastapuhujan nukke.

Dead Silence voisi olla paremmalla käsikirjoituksella oikein viihdyttävä kauhuelokuva. Tällaisenaan se kuitenkin laahaa pahasti. Cgi-efektit eivät aina oikein toimi ja näyttävät silloin lähinnä koomisilta. Muutoin elokuva on visuaalisesti toki näyttävä ja siinä on jopa vanhojen kummituselokuvien tuntua. Se suosii tietyissä kohdin nopeita leikkauksia, kuten myös ohjaaja Wanin edellinen ohjaustyö Saw. Kaiken kaikkiaan Dead Silence on ilmestymisajankohdalleen hyvin tyypillinen kummituspelottelu ja muistuttaa minua todella paljon muun muassa sellaisista elokuvista kuin Boogeyman (2005) ja Darkness Falls (2003).


Yliluonnollinen kauhu on kauhun alagenre, joka pelottelee katsojiaan nimensä mukaisesti yliluonnollisilla asioilla kuten kummituksilla, vampyyreilla, noidilla ja demoneilla. Genren elokuvissa usein on myös uskonnollisia elementtejä ja yleisiä teemoja ovat erilaiset riivaukset, noituus, paholainen sekä kuolemanjälkeinen elämä. Myös erilaiset hirviöelokuvat menevät yleensä tämän genren alle. Tunnettuja yliluonnollisia kauhuelokuvia ovat muun muassa Manaaja (1973), Poltergeist (1982) ja Kirottu (2013).



Dead Silence

Ohjaus: James Wan
Käsikirjoitus: Leigh Whannell
Sävellys: Charlie Clouser
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2007
Kesto: 88 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Ryan Kwanten - Jamie Ashen
Amber Valletta - Ella Ashen
Donnie Wahlberg - etsivä Jim Lipton

Kommentit