22/31: Tositapahtumiin perustuva - Kirottu



Perronin perhe muuttaa vanhaan taloon Harrisvillessä, Rhode Islandilla. Pikkuhiljaa talossa alkaa tapahtua kummia; öisin kuuluu outoja ääniä, äiti Carolynille ilmestyy mustelmia, kellot pysähtyvät joka yö kello 3:07 ja tytärten kimppuun käydään keskellä yötä. Perronit pyytävät apua demonologi Ed ja Lorraine Warrenilta, jotka päätyvät paljastamaan talon synkän historian auttaakseen perhettä pääsemään eroon pahoista hengistä.

Kirottu on James Wanin ohjaama elokuva vuodelta 2013. Elokuva toimi alkusysäyksenä suursuosioon nousseelle Kirottu-universumille ja sen lukuisille filmatisoinneille. Suosio on poikinut elokuvalle jo kaksi jatko-osaa sekä useita spinoffeja. Kirottu perustuu tositapahtumiin Yhdysvaltojen Rhode Islandilta vuodelta 1971. Eläessään Ed Warren oli paranormaalin tutkija ja demonologi ja hänen vaimonsa Lorraine oli meedio. Tunnetuimpia heidän tutkimiaan tapauksia ovat olleet Amityvillen kummittelu sekä Enfieldin poltergeist, joista ensimmäisestä nähdään vilaus ja toinen on pääaiheena elokuvassa Kirottu 2 (2016).

Jatko-osat Kirottu 2 ja Kirottu 3: Paholaisen vallassa (2021) perustuvat niin ikään tositapahtumiin, pahojen henkien hyökkäyksiin, joihin Warrenit on kutsuttu apuun. Spinoffit puolestaan ovat enemmän tai vähemmän fiktiivisiä tarinoita Kirottu-sarjan elokuvissa nähdyistä pahoista hengistä, kuten Annabelle-nukesta tai Valak-nunnasta.

Kirottu rakentaa jännitettä pikkuhiljaa elokuvan edetessä, eikä tunnelma missään vaiheessa latistu. Elokuva luottaa enemmän nimenomaan tunnelman ja jännitteen luomiseen kuin halpoihin äkkisäikäytyksiin, mikä on todella hyvä, sillä kauhuelokuvassa piinaava tunnelma on aina kaikkein tärkein. Tunnelman luomisessa tärkeää on tietysti myös ääniefektit sekä musiikki, jonka on säveltänyt Joseph Bishara. Bishara on myöhemmin säveltänyt myös muita Kirottu-universumin elokuvia.

Näyttelijöiden työtä ei voi kuin ihailla. Kaikki ovat todella vahvoilla, myös lapsinäyttelijät. Patrick Wilson ja Vera Farmiga ovat Ed ja Lorraine Warren, joita he ovat myöhemmin näytelleet peräti neljässä eri elokuvassa. Vahvimman roolisuorituksen tekee kuitenkin Carolyn Perronia näyttelevä Lili Taylor, joka on todella vakuuttava perheenäitinä, joka joutuu pahan hengen riivaamaksi.

Valitettavasti Kirottu ei yllä pelon luomisessa seuraajansa tasolle. Ensimmäisen elokuvan suosion myötä jatko-osaan varmasti tahdottiin panostaa vielä enemmän, ettei se lässähtäisi, kuten jatko-osille tuntuu aivan liian usein käyvän. Tavoitteessa todella onnistuttiin, sillä sen tunnelma on vieläkin piinaavampi ja karmivampi. Kirottu 2 on myös onnistunut olemaan yksi niistä harvoista kauhuelokuvista, jotka ovat minua koskaan pelottaneet. Ja se on paljon, sillä vastaavaan temppuun on toistaiseksi kyennyt vain kaksi muuta kauhuelokuvaa.

Siitä huolimatta Kirottu on hyvä ja huolella tehty kokonaisuus. Se onnistuu tärkeimmässä tavoitteessaan eli uhkaavan tunnelman luomisessa ja kertomaan kiinnostavan, tosipohjaisen tarinan. Kirottu on elokuva, joka ehdottomasti kestää useamman katselukerran.




Kirottu | The Conjuring

Ohjaus: James Wan
Käsikirjoitus: Chad ja Carey W. Hayes
Sävellys: Joseph Bishara
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2013
Kesto: 107 min
Ikäraja: K15
Pääosissa:
Vera Farmiga - Lorraine Warren
Patrick Wilson - Ed Warren
Lili Taylor - Carolyn Perron

Kommentit