5/10: Kirottu 2

10 elokuvaa -haaste, osa 5.


Kun kuukauden mittainen kesäloma pyörähti käyntiin elokuun alusta, pääsin vihdoin jatkamaan tämän haasteenkin parissa. Kaksi kuukautta on mennyt enemmän tai vähemmän väsymyksen kanssa kamppaillessa, joten on tuntunut täysin mahdottomalta ajatukselta katsoa illalla enää yhtään mitään elokuvaa saatuani lapsen nukkumaan. Nyt kun on aikaa levätä, on myös aikaa katsoa elokuvia.

NOTE TO SELF: Älä enää ikinä katso kauhuelokuvia yksin keskellä yötä.

Ja sitten itse aiheeseen...


5/10: Kirottu 2

Vuonna 1976 Ed ja Lorraine Warren tutkivat Amityvillessa tapahtuneita murhia yrittäen päästä selville, onko pahan voiman läsnäolo vastuussa talossa tapahtuneista henkirikoksista ja kummittelusta (tämä tapaus aikoinaan nosti Warrenit kaiken kansan tietoisuuteen). Vuotta myöhemmin Lontoossa Hodgsonin perheen kodissa alkaa tapahtua kummia. 11-vuotias Janet kävelee unissaan ja alkaa puhua äänellä, joka kuuluu vanhalle miehelle. Paranormaaleiden ilmiöiden lisääntyessä ja pahentuessa paikallinen kirkko pyytää Warrenit apuun. Tästä saa alkunsa tapahtumasarja, joka myöhemmin nousi yhdeksi Warreneiden kuuluisimmista tapauksista, tunnetaan nimellä Enfieldin poltergeist ja on dokumentoiduin tapaus paranormaaleiden ilmiöiden historiassa.

Vuonna 2016 ensi-iltansa saanut Kirottu 2 on itsenäinen jatko-osa vuoden 2013 yleisömenestykselle Kirottu. Molemmat elokuvista perustuvat todellisiin tapahtumiin ja todellisiin henkilöihin. Kirottu 2 on edeltäjänsä tapaan ehyt ja toimiva kokonaisuus. Hieman yli kahden tunnin mittainen elokuva ei tunnu lainkaan liian pitkältä vaan pitää otteessaan aina loppuun saakka. Toimiva käsikirjoitus ja ohjaus onnistuvat pitämään jännitettä yllä, eikä tylsää hetkeä tule. Tässä tulee taas todettua, kuinka suuri rooli elokuvan onnistumisessa on käsikirjoituksella. Ei voi luottaa vain hyvään alkuperäisteokseen, näyttelijöihin tai säikyttelyefekteihin (looking at you Pet Sematary). Osana jännitteen syntyä ei saa unohtaa myöskään Joseph Bisharan säveltämää musiikkia.

Patrick Wilson ja Vera Farmiga palaavat rooleihinsa Ed ja Lorraine Warrenina ja näistä jälkimmäisenä mainitun vahva roolisuoritus on elokuvan kantava voima. Toisen elokuvan vakuuttavimmista rooleista tekee kuvausten aikaan vain 13-vuotias Madison Wolfe osassaan Janet Hodgsonina.

Lopuksi tahdon vielä sanoa, että hyviä kauhuelokuvia on todella vaikea löytää, mutta Kirottu 2 ehdottomasti ansaitsee olla niistä yksi. Vaikka jatko-osat yleensä ovat edeltäjiään huonompia, tämä elokuva ei lukeudu siihen joukkoon.




Kirottu 2 | The Conjuring 2

Ohjaus: James Wan
Käsikirjoitus: Chad Hayes, Carey W. Hayes, James Wan, David Leslie Johnson
Sävellys: Joseph Bishara
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2016
Kesto: 134 min
Ikäraja: K15
Pääosissa:
Vera Farmiga - Lorraine Warren
Patrick Wilson - Ed Warren
Madison Wolfe - Janet Hodgson
Frances O'Connor - Peggy Hodgson

Kommentit