1/31: Yliluonnollinen kauhu - Poltergeist



Viisivuotias Carol Anne alkaa puhua televisioruudulle ja väittää tv-väen tulleen. Samaan aikaan alkaa tapahtua outoja: huonekalut liikkuvat itsekseen, koira haukkuu tyhjää ja puu hyökkää ihmisten kimppuun. Kaikki on kuitenkin vasta vain alkusoittoa Carol Annen katoamisen aiheuttamalle pelottavien tapahtumien sarjalle.

Poltergeist on Tobe Hooperin ohjaama elokuva vuodelta 1982. Se perustuu Steven Spielbergin kehittämään tarinaan. Spielberg ei itse voinut ohjata elokuvaa, sillä hänellä oli samaan aikaan sopimus Universalin kanssa E.T.:n (1982) ohjaamisesta. Nämä kaksi elokuvaa ilmestyivät vain parin viikon välein toisistaan.

Poltergeist alkaa idylliseltä esikaupunkialueelta ja näyttäisi päällisin puolin katsottuna lähinnä draamalta ennen kuin pikkuhiljaa alkaa tapahtua outoja asioita. Elokuva käynnistyy hitaasti, mikä ei ole lainkaan huono asia, sillä se ehtii rakentaa tarinan pohjaa sekä saa katsojan tutustumaan kunnolla hahmoihin ja luomaan näihin jonkinlaisen tunnesiteen. Vasta noin puolen tunnin kohdalla alkaa kunnolla tapahtua, kun myrskyn aikana puu hyökkää Robbien kimppuun ja samaan aikaan Carol Anne katoaa jouduttuaan imaistuksi vaatekomeroon.

Poltergeist on jonkin verran kärsinyt ajan saatossa. Erikoisefektit eivät toki ole mitenkään pahannäköisiä, mutta suurimmalta osin juuri ne eivät ole kovin hyvin kestäneet aikaa vaan näyttävät monessa kohtaa juuri siltä kuin mitä ovatkin - erikoisefektejä. Poikkeuksia toki löytyy ja esimerkiksi puukohtaus, valoefektit ja loppukohtaus on hienosti toteutettu.

Heather O'Rourke säihkysilmineen on todella hyvä Carol Annena ollakseen vain kuusivuotias näyttelijänalku. Äiti Dianea näyttelevä JoBeth Williams puolestaan onnistui jostakin syystä vain ärsyttämään minua melko lailla. Hänen käytöksensä, kun hän näytti miehelleen tuolien liikkuvan itsestään, oli ihmeellistä riekkumista. Johtui kyllä tosin ennemmin hahmosta ja sen ohjauksesta kuin näyttelijästä itsestään. Craig T. Nelsonin näyttelemä isä Steve tuntui jäävän aika paljon syrjään, mikä oli harmi, sillä häntä olisin katsellut mieluusti enemmänkin.

Poltergeist -sarjan uskotaan olevan kirottu, sillä alkuperäisen trilogian valmistumisen aikana kaksi nuorta elokuvien näyttelijää menehtyi täysin odottamatta. Vain muutama kuukausi ensimmäisen elokuvan ilmestymisen jälkeen isosisko Danaa näytellyt Dominique Dunne joutui entisen poikaystävänsä murhaamaksi ja muutama kuukausi ennen kolmannen elokuvan (1988) ilmestymistä Carol Annea näytellyt Heather O'Rourke sai äkillisen sairaskohtauksen, joka johti hänen kuolemaansa vain kaksitoistavuotiaana. Myös toisen elokuvan (1986) kaksi vanhempaa näyttelijää menehtyi kuvausten päätyttyä, mutta heistä kumpikin oli jo valmiiksi sairas. Kirouksen uskotaan olevan lähtöisin siitä, että ensimmäisen elokuvan loppupuolella olevassa kohtauksessa käytettiin aitoja luurankoja muovisten sijaan, sillä se oli halvempaa.

Poltergeist on kauhugenren klassikoita ja syystäkin ansainnut paikkansa siellä. Monella tapaa se on myös yliluonnollisen kauhun suunnannäyttäjä. Monessa kohtaa katsoessa tuli muuten mieleen sarja Stranger Things (2016 –), sillä molemmissa on aika samankaltaisia elementtejä: 1980-luku ja toiseen ulottuvuuteen katoava lapsi, joka viestii normaaliin maailmaan jollakin tapaa; Carol Anne television välityksellä ja Will valojen.


Yliluonnollinen kauhu on kauhun alagenre, joka pelottelee katsojiaan nimensä mukaisesti yliluonnollisilla asioilla kuten kummituksilla, vampyyreilla, noidilla ja demoneilla. Genren elokuvissa usein on myös uskonnollisia elementtejä ja yleisiä teemoja ovat erilaiset riivaukset, noituus, paholainen sekä kuolemanjälkeinen elämä. Myös erilaiset hirviöelokuvat menevät yleensä tämän genren alle. Tunnettuja yliluonnollisia kauhuelokuvia ovat muun muassa Manaaja (1973), Poltergeist (1982) ja Kirottu (2013).




Poltergeist

Ohjaus: Tobe Hooper
Käsikirjoitus: Steven Spielberg, Michael Grais ja Mark Victor, Steven Spielbergin tarinan pohjalta
Sävellys: Jerry Goldsmith
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1982
Kesto: 109 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Craig T. Nelson - Steve Freeling
JoBeth Williams - Diane Freeling
Heather O'Rourke - Carol Anne Freeling

Kommentit