Pee-ween suuri seikkailu



Pee-wee Hermanin polkupyörä on varastettu. Poliisia se ei kuitenkaan kiinnosta, vaikka Pee-weellä onkin vahva epäilys syyllisestä. Saadakseen rakkaan pyöränsä takaisin aloittaa Pee-wee seikkailun halki Amerikan.

Pee-ween suuri seikkailu on Tim Burtonin ohjaama elokuva vuodelta 1985. Kyseessä on Burtonin ensimmäinen pitkän elokuvan ohjaus. Elokuva pohjautuu Paul Reubensin luomaan Pee-wee Hermanin hahmoon.

Pee-wee Herman sai ensiesiintymisensä televisiossa vuonna 1981 omassa sarjassaan The Pee-wee Herman Show. Myöhemmin hän sai vielä toisenkin sarjan, Pee-wee's Playhouse, jota esitettiin vuosina 1986-1991. The Pee-wee Herman Show oli menestys, joten sen siivittämänä Reubens alkoi käsikirjoittaa elokuvaa. Nähtyään Tim Burtonin aiemmat lyhytelokuvat Vincent (1982) ja Frankenweenie (1984) tuotantoyhtiö ja Reubens päättivät, että tuolloin vain 26-vuotias ohjaajanalku olisi juuri oikea ihminen elokuvan ohjaajaksi.

Näyttelijä Paul Reubensin menehtymisestä uutisoitiin maanantaina, joten siitä syystä päätin pitkästä aikaa katsoa tämän elokuvan. Edelliskerrasta oli varmaan lähemmäs kymmenen vuotta, joten omat muistikuvat olivat aika hataria.

Pee-ween suuri seikkailu on lämminhenkinen ja harmiton roadtrip-elokuva. Matkan aikana Pee-wee tapaa monenlaisia amerikkalaisen elokuvan arkkityyppejä, kuten moottoripyöräjengin, paremmasta elämästä haaveilevan tarjoilijan sekä mystisen rekkakuskin. Rekkakuski Ison Margen kohtaus on yksi koko elokuvan ikimuistoisimpia kohtauksia. Kohtaus oli editointivaiheessa vaarassa jäädä leikkauspöydälle, mutta se onneksi pidettiin mukana.

Jo tässä esikoisohjauksessa on mukana runsaasti burtonmaisia elementtejä, kuten raitoja, spiraaleja, unenomaisia painajaismaisia kohtauksia sekä tietysti stop motionia. Elokuva huipentuu takaa-ajokohtaukseen Warner Brosin studiolla halki kuvauslokaatioiden, joissa kuvataan muun muassa Godzillaa sekä jonkinlaista jouluelokuvaa. Elokuvan musiikin on säveltänyt Burtonin elokuville tyypillisesti Danny Elfman, jolle tämä oli ensimmäinen elokuvasävellys ikinä.

Pääosassa elokuvassa on tietenkin Paul Reubensin näyttelemä Pee-wee Herman, joka on hyvin lapsenmielinen hahmo. Hän tekee parhaansa pärjätäkseen maailmassa, jossa on jonkinlainen hylkiö, mutta kuitenkin (lähes) kaikkien rakastama kaikessa harmittomuudessaan. Pee-ween arkkivihollista, piloille hemmoteltua Francis Buxtonia, näyttelee Mark Holton ja Pee-ween ystävää Dottieta, joka ehkä tahtoisi olla hänen tyttöystävänsä, E. G. Daily. Muut hahmot jäävät melko taka-alalle, sillä matkan aikana Pee-wee lähinnä kohtaa heidät kerran ja se on siinä.

Mainitsemisen arvoisena vielä - pinkkiä puudelia esittävä Darla-koira tekee elokuvassa näyttelijädebyyttinsä. Darla on myöhemmin esiintynyt muun muassa elokuvissa Uhrilampaat (1991) ja Batman - paluu (1992), joka on myös Burtonin ohjaama ja jäi Darlan viimeiseksi elokuvaksi.

Pee-ween suuri seikkailu on varsin viihdyttävä koko perheelle soveltuva elokuva. Pee-ween hahmo on kaikessa lapsellisuudessaan varsin herttainen ja harmiton ja hänen seikkailuaan halki Amerikan seuraa mielenkiinnolla. Elokuva sai ilmestymisensä aikaan huonoja arvosteluja, mutta kuten ohjaaja itse on kertonut kirjassa Burton on Burton (Mark Salisbury, 1995): "Se oli surrealistinen: suuri osa arvosteluista oli huonoja, mutta elokuva pärjäsi suhteellisen hyvin, mikä oli mahtavaa. Tavallaan on vaikea kuvitella parempaa ja jalat paremmin maan päällä pitävää kokemusta, koska se sai minut tajuamaan, että on vain yritettävä ja toivottava parasta, säilytettävä jonkinmoinen rehellisyys ja taisteltava homman läpi."

Lepää rauhassa, Paul Reubens.


Seitsemänvuotiaan arvio: "Ihan kiva. Oli hauskaa, kun pannukakut meni kattoon ja kun Pee-weetä jahdanneet sotki ne elokuvat ja sitten siitä tuli hauska elokuva."


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 45. Elokuvan erikoisefektit pistävät silmään




Pee-ween suuri seikkailu | Pee-wee's Big Adventure

Ohjaus: Tim Burton
Käsikirjoitus: Phil Hartman, Paul Reubens ja Michael Varhol
Sävellys: Danny Elfman
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1985
Kesto: 87 min
Ikäraja: K7
Päärooleissa:
Paul Reubens - Pee-wee Herman
E. G. Daily - Dottie
Mark Holton - Francis Buxton

Kommentit