13/31: Trilleri - UhrilampaatSarjamurhaaja Buffalo Bill kylvää kauhua ympäriinsä ja häntä tuntuu olevan mahdoton saada kiinni. FBI:n akatemian opiskelija Clarice Starling saa tehtäväkseen haastatella vankimielisairaalan vankia nimeltä Hannibal Lecter. Lecter on entinen psykiatri ja tuntee ihmismielen kiemurat paremmin kuin omat taskunsa, joten FBI uskoo, että Lecter pystyisi auttamaan heitä sarjamurhaajan profiloinnissa. Lecter on halukas auttamaan vastineeksi siitä, että Clarice kertoo hänelle omasta lapsuudestaan. Ja juuri sitä Claricea on varoitettu tekemästä. Samaan aikaan FBI käy kilpajuoksua aikaa vastaan saadakseen Buffalo Billin kiinni ennen kuin seuraava uhri menettää henkensä.

Uhrilampaat on Jonathan Demmen ohjaama elokuva vuodelta 1992. Se perustuu Thomas Harrisin kirjoittamaan samannimiseen romaaniin vuodelta 1988. Elokuvalle on olemassa myös kaksi esiosaa, Punainen lohikäärme (2002) ja Nuori Hannibal (2007), sekä jatko-osa Hannibal (2001). Kirjasta Punainen lohikäärme on lisäksi tehty toinenkin elokuva, Psykopaatin jäljillä (1986).

Uhrilampaat oli suurmenestys ja se kahmi useita palkintoja. Se oli historian kolmas elokuva, joka voitti Oscar-gaalassa viisi tärkeintä kategoriaa (paras elokuva, paras ohjaus, paras miespääosa, paras naispääosa ja paras sovitettu käsikirjoitus). Anthony Hopkinsin roolisuoritus Hannibal Lecterinä on edelleen lyhyin, jolla on voitettu parhaan miespääosan Oscar, hänet nähdään koko elokuvassa ruudulla vain noin 17 minuutin ajan.

Uhrilampaat on huolella tehty ja tarkkaan harkittu kokonaisuus, aivan kuten alkuperäisteoksensa. Ennen uraansa kirjailijana Thomas Harris työskenteli rikostoimittajana ja hänen asiantuntemuksensa todella näkyy kaikissa hänen teoksissaan.

Tarina kulkee jouhevasti eteenpäin, toisinaan on hitaampia suvantovaiheita ja toisinaan tempo tiivistyy, kuten elokuvissa kuuluukin. Näiden vaiheiden välillä vallitsee tasapaino, eikä tylsää hetkeä tule. Elokuvan joka sekuntia seuraa herkeämättä toivoen, että Buffalo Bill jäisi kiinni ennen kuin ehtii toimittaa viimeisimmän uhrinsa hengiltä.

Kaikki näyttelijät tekevät työnsä hyvin, eikä heikkoja lenkkejä ole. Ehdottomat helmet ovat kuitenkin Oscarit parhaasta mies- ja naispääosasta voittaneet Anthony Hopkins ja Jodie Foster. Heidän lisäkseen tahdon vielä nostaa esille FBI-profiloija Jack Crawfordin roolissa nähtävän Scott Glennin. Glenn sai rooliin valmistautuessaan runsaasti apua FBI:n erikoisagentilta ja hänelle muun muassa näytettiin raakoja poliisivalokuvia, joita erikoisagentit joutuvat työssään päivittäin näkemään ja tutkimaan. Todennäköisesti hyvin tehdystä taustatyöstä johtuen hän on todella uskottava roolissaan miehenä, joka joutuu päivittäin profiloimaan mitä kamalampia rikollisia.

Elokuva on täynnä mielenkiintoisia kuvausratkaisuja, kamera muun muassa kuvaa Claricen näkökulmasta eli katsoja näkee sen, mitä Clarice sillä hetkellä näkee ja näyttelijät puhuvat suoraan kameralle.

Uhrilampaat, vaikka onkin suhteellisen uusi elokuva, on klassikko ja oikeutetusti ansainnut asemansa. Olen tämän elokuvan nähnyt useita kertoja aiemminkin, eikä se vieläkään ole menettänyt hohtoaan, joten se kertoo jo aika paljon. Genrellisesti Uhrilampaat ei täysin sujahda kauhun alle vaan on ennemmin trilleri höystettynä kauhun elementeillä. Jos nuo elementit puuttuisivat, elokuva olisi genreltään toimintatrilleri.
Uhrilampaat | Silence of the Lambs

Ohjaus: Jonathan Demme
Käsikirjoitus: Ted Tally, Thomas Harrisin samannimisen romaanin pohjalta
Sävellys: Howard Shore
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1991
Kesto: 118 min
Pääosissa:
Jodie Foster - Clarice Starling
Anthony Hopkins - Hannibal Lecter
Scott Glenn - Jack Crawford

Kommentit