Saw II



Etsivä Eric Matthews tiimeineen onnistuu jäljittämään Jigsaw-tappajan hylätylle tehtaalle. Tämän tukikohdassa poliisi ei kuitenkaan pääse niin helpolla, sillä uusi peli on juuri alkanut ja siinä osallisena on Matthewsin oma poika, Daniel. Daniel ja tämän seurassa olevat seitsemän muuta pelaajaa yrittävät selvitä hengissä ja löytää vasta-ainetta talossa, jossa he koko ajan hengittävät tappavaa hermomyrkkyä, joka vie heidän henkensä vain kahdessa tunnissa.

Saw II on Darren Lynn Bousmanin ohjaama elokuva vuodelta 2005. Se on toinen osa Saw -universumin elokuviin, joista ensimmäinen sai ensi-iltansa vuonna 2004.

Alkoi tehdä mieli pitkästä aikaa katsoa kaikki Saw -elokuvat, sillä tämän kuun lopulla on tulossa elokuvateattereihin sarjan uusin osa, Saw X, jonka hartaasti toivon pääseväni katsomaankin. Ulkopuolelle tämänkertaisesta uudelleenkatselusta jää kuitenkin vuoden 2021 Spiral: From the Legacy of Saw, jonka katsoin muutama viikko sitten ihan vain siitä syystä, että se oli niin huono, ettei ensimmäisestä katselukerrasta juuri muuta jäänyt mieleen kuin sen huonous, pari näyttelijää ja valtava pettymys.

Saw II jatkaa ensimmäisen osan viitoittamalla tiellä tyylillisesti ja tunnelmallisesti. Vaikka Saw -elokuvat mielletään hyvin usein pelkäksi gorella mässäilyksi, sarjan toinen osa ei siihen kovin paljoa sorru, vaikka ensimmäistä osaa enemmän gorea onkin mukana. Nämä kaksi ensimmäistä elokuvaa ovatkin varmasti sarjan "siisteimmät" elokuvat, jos niin voi sanoa, sillä jatko-osien myötä meno käy aina vain hurjemmaksi.

Käsikirjoitus on tarkkaan harkittu, moniulotteinen ja täynnä yllätyksiä. Vielä viimeisillä hetkilläkin sitä saa katsojana yllättyä vastaan tulevista käänteistä - jos siis ei ole elokuvaa aiemmin nähnyt, kuten allekirjoittanut useampaan otteeseen. Saw -elokuvissa mitään ei pidä ottaa itsestäänselvyytenä, mutta jos vain osaa käyttää hoksottimiaan, kuunnella ja ajatella kuin Jigsaw, sillä pääsee jo pitkälle ja parhaassa tapauksessa ratkaisee elokuvan suurimman arvoituksen jo alkumetreillä.

Elokuvassa pääosan saa etsivä Eric Matthews, jota näyttelee Donnie Wahlberg. Wahlberg suoriutuu osastaan hyvin ja on pelkästään tämän yhden roolin vuoksi omasta mielestäni parempi, vaikkakin aliarvostetumpi, näyttelijä kuin veljensä Mark. Tobin Bellin esittämä John Kramer eli Jigsaw pääsee nyt paljon suurempaan osaan. Katsoja saa jonkin verran vihiä Kramerin menneisyydestä ja siitä, miksi tästä tuli pelätty Jigsaw-tappaja. Myös Shawnee Smith palaa rooliinsa Amandana, joka on jälleen joutunut mukaan Jigsaw'n peliin.

Väripaletti elokuvassa on hyvin paljon vihreään ja keltaiseen painottuva (joissakin kohtauksissa myös siniseen), mikä tuo elokuvaan rosoisuutta. Samoja värejä käyttävät yhtenäisen sarjan kaikki seitsemän osaa ja siitä on saman genren elokuvista myöhemmin ottaneet mallia ainakin The Collector (2009) ja Hostel (2005). Sawien tapaan myös sarjan toinen osa suosii tietyissä kohden (etenkin lopussa) nopeita leikkauksia. Elokuva on hyvin kuvattu sekä taitavasti editoitu. Rytmitys on kohdallaan ja koko ajan päällä on tietty jännitys, joka ei missään kohtaa päästä kokonaisuutta lässähtämään. Kaiken kruunaa tietenkin Charlie Clouserin ikoniseen asemaan noussut musiikki.

Saw II sijoittuu Saw -elokuvien parhaimmistoon. Joitakin vuosia sitten nostin sen omalla listallani kaikkein parhaimmaksi, mutta myöhemmin ensimmäinen osa on vallannut sen paikan, kun olen kasvanut enemmän pitämään siitä ja arvostamaan, miten se muun muassa vaikutti omaan alagenreensä ja muutti sitä. Se ei silti poista totuutta siitä, että myös Saw II on erittäin hyvin kaikin puolin tehty elokuva.




Saw II

Ohjaus: Darren Lynn Bousman
Käsikirjoitus: Darren Lynn Bousman ja Leigh Whannell
Sävellys: Charlie Clouser
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2005
Kesto: 89 min
Ikäraja: K18
Päärooleissa:
Donnie Wahlberg - Eric Matthews
Tobin Bell - John "Jigsaw" Kramer
Shawnee Smith - Amanda Young

Kommentit