Spiral: From the Legacy of Saw



Etsivä Ezekiel "Zeke" Banks ottaa johdon raa'an murhan tutkinnassa. Murha muistuttaa kovasti kaupungin menneisyydessä tapahtuneita kauheuksia. Samaan aikaan, kun Zeke yrittää kamppailla isänsä, entisen poliisipäällikön, varjossa ja kouluttaa uutta etsivää, hän löytää itsensä keskeltä uuden tappajan kuolemanvakavaa peliä.

Spiral: From the Legacy of Saw (myös nimellä Spiral: From the Book of Saw) on Darren Lynn Bousmanin ohjaama elokuva vuodelta 2021. Se on itsenäinen jatko-osa (tai spinoff) Saw-elokuvien sarjalle, joista ensimmäinen ilmestyi vuonna 2004, ollen Saw-universumin yhdeksäs elokuva. Ohjaaja Darren Lynn Bousman on vastuussa myös alkuperäisen Saw-sarjan elokuvien II-IV ohjaamisesta. Spiralin toukokuulle 2020 suunniteltu ensi-ilta lykkääntyi vuodella koronaviruspandemian vuoksi.

Olin jo ensimmäistä kertaa Spiralista kuullessani todella epäileväinen sen suhteen. Vuoden 2017 Jigsaw ei juuri vakuuttanut minua, vannoutunutta alkuperäisen sarjan fania, eikä epäilyksiä hälventänyt lainkaan, että pääosaan oli kiinnitetty koomikkona tunnettu Chris Rock. Siitä huolimatta minulla oli tiettyjä odotuksia Spiralin suhteen.

Valitettavasti odotukseni eivät sitten täyttyneet. Spiral yrittää kovasti olla Saw-elokuva ja linkittää itseään sinne suuntaan, mutta totuus on, että jos ne muutama Saweihin liittyvä viittaus otettaisiin pois (sekä tietysti elokuvan nimestä osa From the Legacy of Saw), sen voisi rinnastaa sellaisiin elokuviin kuin The Collector (2009) ja Are You Scared (2006), jotka 2000-luvun goren nousun aikaan yrittivät kovasti ratsastaa aallonharjalla, mutta putosivat pohjaan nopeammin kuin Titanic. Spiral ei missään kohtaa onnistu tavoittamaan alkuperäiselokuvien tunnelmaa ja rosoisuutta vaan sen sijaan kuva tuntuu koko ajan liian puhtaalta (jos tässä yhteydessä voi puhtaudesta puhua). Koko elokuva tuntuu vain Sawien maineella ratsastamiselta, sillä ainoa linkki tuohon sarjaan ovat brutaalit ansat, Jigsawin maininta ohimennen sekä Charlie Clouserin ikoniseksi noussut musiikki. Teemamusiikki Hello Zep on muuten puhelimeni soittoääni.

Tässä kohtaa täytyy huomauttaa, että koska Saw on yksi suosikkisarjoistani kauhuelokuvien parissa, olen äärimmäisen kriittinen jatko-osia ja spinoffeja kohtaan. Olin jo Jigsawia kohtaan ja niin olen tätäkin. Joku, joka ei ole niin vannoutunut kyseisten elokuvien ihailija, voi nähdä Spiralinkin täysin eri silmin, eikä siinäkään ole mitään väärää.

Spiralilla on paljon ongelmia rytmityksen kanssa ja sillä tuntuu kestävän ikuisuus käynnistyä kunnolla. Elokuvan ensimmäiset noin 40 minuuttia ovat hyvin hidastempoisia ja pitkäveteisiä, eikä ainakaan minun keskittymiskykyni riittänyt siinä kohtaa. Tänä aikana nähdään vain yksi ansa, kun mikä tahansa muu Saw-sarjan elokuva on siinä ajassa ehtinyt vyöryttää niitä ruudulle jo muutaman. Vasta noin tunnin kohdalla alkaa kunnolla tapahtua ja tarinakin muuttua kiinnostavammaksi, mikä on huono homma elokuvalle, joka kestää puolitoista tuntia.

Suuri osa Sawien viehätystä ja suosiota ovat aina olleet kekseliäät, brutaalit ansat, jollaisia Spiralissakin muutama nähdään. Mutta loppujen lopuksi niitä ei näytetä kovin paljoa, eikä missään kohtaa tule oloa, että nyt voisin kääntää katseeni muualle. Kyllä, ansat ovat inhottavia ja brutaaleja, mutta jokin niissä mättää. Ohjaaja Darren Lynn Bousman on kertonut, että ansakuvauksista piti leikata tiettyjä kohtia pois (ja yksi ansa kokonaan), jotta elokuvalle saataisiin Yhdysvalloissa alempi ikäraja. Tässä kohtaa ei voi muuta kuin kysyä että miksi. Miksi sellaiselle elokuvalle elokuvasarjasta, joka on tunnettu brutaalista väkivallastaan, täytyy saada väkisin alempi ikäraja? Yhdysvalloissa Spiralin ikäraja on R eli 17-vuotias ja sitä nuorempi saa katsoa elokuvan aikuisen seurassa.

Ja tästä pääsemme asiaan, joka ärsytti minua suunnattoman paljon. Kun hahmo on ansassa ja hänen pelinsä on kesken, silloin EI vaihdeta toiseen kohtaukseen kesken kaiken. Joko peli näytetään loppuun saakka tai sitten koko juttu näytetään yhdessä loppuosan kanssa. Mutta kesken elokuvan kiinnostavinta ja jännittävintä kohtaa ei aleta näyttää maailman tylsintä kohtausta. Se vetää maton teoksen itsensä jalkojen alta, sillä juuri kun jotakin jännää on alkanut tapahtua, tunnelma lässähtää kuin epäonnistunut pannukakku. Sawien tapaan myös Spiralissa on lopputwisti, joka kuitenkin on aivan liian ennalta-arvattava. Vaikka en juuri jaksanut elokuvan alkupuoleen keskittyä, arvasin twistin jo melko varhaisessa vaiheessa.

Spiralissa nähdään joitakin takaumia Zeken poliisiuran varrelta. Takaumat sekoittavat elokuvaa, sillä missään kohtaa ei ole täysin selvää, mikä on takaumaa ja mikä ei. Monta kertaa takauma oli kestänyt jo jonkin aikaa ennen kuin vasta tajusin, että tämä kohtaus on menneisyyttä.

Hahmoista päähenkilö Zeke on äärimmäisen rasittava ja häntä hullunkiilto silmissään näyttelevä Chris Rock vetää näyttelijäntyönsä aivan yli, eikä ole millään tapaa uskottava roolissaan. Zeken oppilasta William Schenkia näyttelevä Max Minghella on ihan okei, mutta häneltä olen paljon parempiakin suorituksia nähnyt (kuten hänen roolinsa Handsmaid's Talessa). Samuel L. Jacksonin rooli Zeken isänä, entisenä poliisina Marcus Banksina, jää valitettavan pieneksi, mutta ei Jacksonkaan tarjoile mitään, mitä häneltä ei olisi aiemmin jo nähty. Lähinnä jäin vain odottamaan, milloin hän lausuisi ikonisen "motherfucker" -repliikkinsä, jonka hän sanoo varmaan jokaisessa elokuvassa, jossa on koskaan ollut (fakta: Tuo kohtaus kuvattiin Jacksonin ensimmäisenä kuvauspäivänä ja se oli myös hänen ensimmäinen repliikkinsä kuvauksissa).

Vaikka olen näin kriittinen Spiralin suhteen, ei se silti täysin huono tekele ole. Sillä on hetkensä, kuten erittäin vahva aloituskohtaus, joka yrittää viedä elokuvan Sawien maailmaan. Paino sanalla yrittää. Elokuvassa ei nähdä Tobin Belliä John Kramerina, eikä hänen Billy-nukkeaan, mistä annan erittäin pitkän miinuksen (Kramerista nähdään toki valokuva, mutta siinä kaikki). Toinen pitkä miinus tulee Jigsaw-matkijan typerän kuuloisesta äänestä. Toki, Spiral ei edes yritä olla mikään Sawin jatko-osa, mutta ehkä olisi sitten ennemmin vain kannattanut poistaa kaikki Saw-viittaukset ja tehdä täysin oma elokuvansa. Kuten The Collector, jonka käsikirjoitusta alunperin tarjottiin Sawin esiosaksi, mutta tuottajat sen hylkäsivät.


Triviaa: Nyt jälkeenpäin, kun luin enemmän aiheesta niin Yhdysvalloissa elokuvantekijät yrittävät tehdä kaikkensa, jotta elokuva ei saisi ylintä mahdollista ikärajaa, NC-17, joka käytännössä vastaa Suomen ikärajaa K18. Tuota ikärajaa pidetään "kuoleman suudelmana" elokuvalle, sillä se rajoittaa elokuvan mahdollisuuksia markkinointiin, levitykseen ja myyntiin. Pari suurta elokuvateatteriketjua jopa kieltäytyy näyttämästä mitään kyseisen ikärajan elokuvia. Käytännössä tämä pakottaa elokuvantekijät uudelleeneditoimaan elokuviaan saadakseen ikärajan R ja sitä myöten laajemman levityksen. Pahimmassa tapauksessa tämä voi haukata suuren osan elokuvan ideaa sekä elokuvantekijän visiota. Elokuvastudiot ovat jopa painostaneet MPAA:ta (joka Yhdysvalloissa päättää ikärajoista) luopumaan ikärajasta NC-17, sillä se mahdollisesti vaikuttaa negatiivisesti elokuvan tuottoihin.




Spiral: From the Legacy of Saw

Ohjaus: Darren Lynn Bousman
Käsikirjoitus: Josh Stolberg ja Peter Goldfinger
Sävellys: Charlie Clouser
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2021
Kesto: 93 min
Ikäraja: K18
Päärooleissa:
Chris Rock - Ezekiel "Zeke" Banks
Samuel L. Jackson - Marcus Banks
Max Minghella - William Schenk

Kommentit