15/31: Suljettu tila - The Collector



Entinen rikollinen Arkin päättää ryöstää uuden työnantajansa maksaakseen velkojaan. Hän murtautuu taloon keskellä yötä, mutta tajuaa hyvin pian, ettei olekaan paikalla yksin. Talossa on nimittäin myös verenhimoinen murhaaja, joka on ansoittanut huoneet ja kaapannut omistajat. Arkinin murtokeikka muuttuukin pian pelastusoperaatioksi, kun hän yrittäessään selviytyä itse hengissä koettaa samalla myös pelastaa talon asukit.

The Collector on Marcus Dunstanin ohjaama sekä Dunstanin ja kollegansa Patrick Meltonin käsikirjoittama elokuva vuodelta 2009. Käsikirjoitusta tarjottiin ensin esiosaksi Saw-sarjaan, mutta tuottajat eivät sitä hyväksyneet. Dunstan ja Melton ovat kuitenkin tehneet käsikirjoituksen neljään viimeiseen Saw-sarjan osaan. Vuonna 2012 The Collector sai jatko-osan The Collection. Kolmas osa on ollut myös tekeillä, mutta viimeisin uutinen on, ettei sitä ehkä koskaan tulekaan.

2000-luvulla alkoi ensimmäisen Sawin (2004) menestyksen jälkimainingeissa ilmestyä suurelle yleisölle suunnattuja kidutuskauhuelokuvia, joissa veri roiskui, eikä väkivallassa säästelty. Hostel-sarjaa lukuun ottamatta näiden elokuvien menestys jäi kuitenkin huonoksi. The Collector on niistä yksi esimerkki. Sen yhtymäkohdat Sawiin on helppo löytää: on psykopaatti, joka tykkää rakennella ansoja, joissa ensin kiduttaa uhrejaan ja lopuksi tappaa nämä.

Toisin kuin vaikkapa Sawissa ja Hostelissa The Collectorissa murhaajalla ei tunnu olevan kunnon motiivia teoilleen. Siinä missä Jigsaw saa uhrinsa taistelemaan elämänsä puolesta ja arvostamaan elämää, ja Hostelin rikkaat ihmiset maksavat jopa satoja tuhansia päästäkseen kiduttamaan ja tappamaan (tämän voi rinnastaa nykyajan ihmisten nälkään nähdä enemmän ja enemmän väkivaltaa), ei The Collectorin psykopaatilla tunnu olevan muuta tarkoitusperää kuin vain omien sadististen ja sairaiden mielihalujensa täyttäminen. Sawissa ja Hostelissa sentään väkivallalla on tarkoitus, ne edes jollakin tapaa pyrkivät kritisoimaan nyky-yhteiskuntaa. The Collectorin ajatus tuntuu lähinnä vain olevan kidutuksella ja tappamisella mässäily, ja punaista lankaa on vaikea löytää.

Siitä huolimatta The Collector on genren ystäville ihan viihdyttävä pätkä. Tunnelmaa on luotu hyvin ja välillä saa oikeasti jännittää hahmojen (eritoten tietysti Arkinin) puolesta. Elokuvassa näkyy Saweista ja Hosteleista tuttua rosoisuutta ja kelta-vihreät värit tuovat samankaltaista tunnelmaa vielä lisää.

Näyttelijät tekevät ihan kelpo roolisuorituksia, ainakaan kukaan ei häiritsevällä tavalla erotu muita huonompana. Arkinia näyttelevä Josh Stewart on alkuun hieman laimeanoloinen, mutta kun toiminta alkaa, hänkin alkaa saada enemmän ilmeikkyyttä.

Jos The Collectoria vertaa kahteen saman genren elokuvaan, se on huomattavasti Sawia huonompi, mutta kuitenkin monta kertaa parempi kuin eräs surkea kyhäelmä nimeltä Are You Scared (2006).




The Collector

Ohjaus: Marcus Dunstan
Käsikirjoitus: Patrick Melton ja Marcus Dunstan
Sävellys: Jerome Dillon
Valmistumaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2009
Kesto: 90 min
Ikäraja: K18
Pääosissa:
Josh Stewart - Arkin O'Brien
Juan Fernández - The Collector

Kommentit