22/31: Jatko-osa - The Collection



Keräilijä onnistuu kaappaamaan nuoren naisen, mutta samalla tämän jo pitkän aikaa vankina pitämä Arkin onnistuu pakenemaan. Kaapatun Elenan rikas isä palkkaa tiimin pelastamaan tyttärensä ja Arkin pakotetaan joukkoon mukaan. Keräilijän jäljet johtavat hylätylle hotellille, jonne astuessaan asettaa itsensä hengenvaaraan, sillä kyseessä on todellinen kauhujen talo täynnä tappavia ansoja.

The Collection on Marcus Dunstanin ohjaama sekä Dunstanin ja kollegansa Patrick Meltonin käsikirjoittama elokuva vuodelta 2012. Se on jatko-osa vuoden 2009 elokuvalle The Collector, jonka käsikirjoitusta tarjottiin alunperin Saw-sarjan esiosaksi, mutta tuottajat eivät sitä hyväksyneet. Dunstan ja Melton ovat kuitenkin vastuussa Saw-elokuvien IV-VII käsikirjoituksesta.

The Collection alkaa kohtauksella, joka on varsin shokeeraava ja brutaali, suoraan sanottuna melkoinen verilöyly. Mukana tuossa kohtauksessa on myös samantyyppinen ansa kuin Dunstanin ja Meltonin aiemmin käsikirjoittamassa elokuvassa Saw V (2008). Elementtejä on selvästi haettu Sawien maailmasta kuin myös tekijöitä, sillä heihin lukeutuvat muun muassa kaikki Sawit säveltänyt Charlie Clouser sekä elokuvat Saw (2004), Saw II (2005), Saw III (2006), Saw IV (2007) Saw V (2008) editoinut ja Saw VI (2009), Saw VII (2010) ja Saw X (2023) ohjannut Kevin Greutert, tällä kertaa siis editoijan roolissa.

Olisi ollut muuten hyväksi katsoa The Collector ennen jatko-osan katsomista, koska edelliskerrasta on se kaksi vuotta aikaa, enkä suoraan sanottuna muista siitä juuri mitään. Suunnilleen ainoa asia, jonka muistan ensimmäisestä elokuvasta, on se, että minua jäi kaihertamaan, ettei elokuva tarjonnut minkäänlaista motiivia Keräilijän toimille. The Collection tarjoaa motiivin, edes jonkinlaisen, mutta se tuntuu aika kliseiseltä ja helpolta ratkaisulta.

The Collectionissa on tehokkaasti onnistuttu luomaan ahdistavaa tunnelmaa, joka aiheutuu sadistisen murhaajan ollessa kannoilla suljetussa tilassa, joka osaa olla melkoinen sokkelo ja täynnä kuolettavia ansoja. Osansa tunnelman luonnissa toki tekee Charlie Clouserin säveltämä musiikki, joka jälleen kerran on onnistunutta.

The Collectorista tuttu Arkin on jälleen pääroolissa. Arkinia näyttelee Josh Stewart ja hahmo vaikuttaa suurimman osan ajasta olevan vailla minkäänlaista energiaa, mutta hei - tyyppiä on kidutettu ties miten kauan Keräilijän toimesta, joten ehkä se on annettava hänelle anteeksi. En minäkään hänen sijassaan tahtoisi palata Keräilijän tukikohtaan. Sitä tosin en ymmärrä, kuinka hyvin Arkin pystyy esimerkiksi kiipeilemään ja loppuhuipennuksessa myös tappelemaan, vaikka hänen kätensä on murtunut jo elokuvan alussa. Ei nyt ihan kaikkea voi adrenaliininkaan piikkiin pistää.

Näyttelijäsuoritukset elokuvassa ylipäätään ovat aika keskitasoa eli eivät mitään huippuja, mutta eivät nyt hirveän huonojakaan. Paitsi Arkinin vaimo, joka on vain todella epäluonnollinen, mutta häntä nähdään ruudulla onneksi vain noin minuutin ajan. Näyttelijöistä paras on Elenaa näyttelevä Emma Fitzpatrick. Elenan taustatarina tosin on täysin tarpeeton, samoin hänen tarpeellaan käyttää kuulolaitetta ei ole mitään merkitystä tarinan kannalta. Jos tuollaisen yksityiskohdan istuttaa mukaan elokuvaan, silloin sen pitäisi myös palvella tarinaa jollakin tapaa.

The Collection on gore-elokuvana oikein viihdyttävä, mutta mitään kovinkaan syvällistä siitä on turha kuvitella löytävänsä. Näyttelijät ovat aika tasapaksuja ja käsikirjoituksessa/ohjauksessa on ongelmia, kuten yllä mainitsemani Arkinin murtunut käsi, joka unohtuu aivan liian usein. Ansat sentään ovat näppäriä ja näyttäviä ja erityisesti ensimmäiseen kohtaukseen on selkeästi panostettu. Loppu tuntuu nopeasti hutaistulta ja liian helpolta ratkaisulta, mutta jättää myös oven auki jatkolle. Jatko-osa The Collected on ollut tekeillä jo vuosia, mutta mitään tietoa ei ole, milloin se näkee päivänvalon vai näkeekö koskaan.




The Collection

Ohjaus: Marcus Dunstan
Käsikirjoitus: Patrick Melton ja Marcus Dunstan
Sävellys: Charlie Clouser
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2012
Kesto: 82 min
Ikäraja: K18
Päärooleissa:
Josh Stewart - Arkin
Emma Fitzpatrick - Elena

Kommentit