11/31: Goottilainen kauhu - Veren vangit



Plantaasinomistaja Louis elää vaimonsa ja tyttärensä kuoleman jälkeen hyvin pimeää aikaa elämässään. Sitten hän kohtaa vampyyri Lestatin, joka puree häntä kaulalta antaen hänelle uuden elämän. Alusta saakka Louisilla on kuitenkin vaikeuksia totutella uuteen elämäänsä vampyyrina, sillä hän ei tahdo juoda ihmisverta tai tappaa ketään. Kuin vahingossa Louis joutuu ottamaan suojatikseen Lestatin vampyyriksi muuttaman pienen tytön. Hänen täytyy suojella tyttöä ulkopuoliselta maailmalta sekä verenhimoiselta Lestatilta, joka ei kaihda keinoja pitääkseen heidät luonaan.

Veren vangit on Neil Jordanin ohjaama elokuva vuodelta 1994. Se perustuu Anne Ricen samannimiseen romaaniin vuodelta 1976.

Aivan alkuun täytyy sanoa, etten ole koskaan lukenut Anne Ricen vampyyrikronikoita (varmaan pitäisi), joten niiden pohjalta en voi sanoa, onko adaptaatio onnistunut hyvin vai huonosti. Rice kuitenkin itse laati elokuvan käsikirjoituksen, joten sen perusteella voisi kai sanoa, että se on myös uskollinen alkuperäisteokselle, sillä kuka kirjailija nyt lähtisi oman teoksensa henkeä, teemoja ja tunnelmaa tietoisesti tuhoamaan?

Veren vangit on visuaalisesti todella kaunis, synkkä ja näyttävä, kuten goottilainen kauhu yleensäkin on. Goottilainen ja viktoriaaninen tyyli viehättää suuresti omaa esteettistä silmääni ja olisin mieluusti siirtynyt itsekin elokuvan maailmaan ja tyhjentänyt kaikkien vaatekaapit. Suhteellisen hitaalla tempolla etenevä elokuva pitää otteessaan alusta loppuun saakka, sillä koko ajan tapahtuu jotakin ja tarina on sekä kiehtova että yllätyksellinen.

Pääroolissa Louisina nähdään Brad Pitt, joka on tasaisen hyvä läpi elokuvan. Hänen kamppailunsa muodonmuutoksensa ja vampyyriuden kanssa ovat koko elokuvan pääpointti ja hän tuo Louisin vaikeudet ja tuskan selkeinä esille. Lestatia näyttelee Tom Cruise, jota yleisesti ottaen en voi sietää lainkaan ja jonka elokuvia lähinnä kieltäydyn vain katsomasta, mutta tässä hän on ihan oikeasti hyvä, eikä edes kovin helposti tunnistettavissa. Vampyyriksi muutettua Claudiaa näyttelee Kirsten Dunst, joka on hämmästyttävän kypsä ollakseen vain 10-vuotias näyttelijätär. Maininnan arvoinen on myös vampyyri Armandia näyttelevä Antonio Banderas.

Elokuvan runkona toimii haastattelu, jota Louis antaa elämästään toimittaja Daniel Molloylle. Molloyn roolissa oli alunperin tarkoitus nähdä River Phoenix, joka kuitenkin menehtyi vain neljä viikkoa ennen kuvausten alkamista. Rooli meni lopulta sitten Christian Slaterille, joka lahjoitti saamansa palkan Phoenixin suosikkihyväntekeväisyyskohteille.

Veren vangit on goottilaisen kauhun sekä vampyyritarinoiden aatelia. Sen tarina ei ole moneen kertaan kaluttu, eikä myöskään ennalta-arvattava. Näyttelijät tekevät hyvää työtä rooleissaan ja erityisesti Tom Cruise oli minulle itselleni positiivinen yllätys. Tarinan lisäksi myös elokuvan visuaalinen puoli voitti sydämeni aivan täysin.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 44. Vampyyrielokuva


Goottilainen kauhu on kauhun alagenre, joka liittyy erityisesti elokuvan visuaaliseen ja esteettiseen puoleen. Lajityypin elokuvat sisältävät yleensä yliluonnollisia ja sadunomaisia elementtejä. Goottilainen kauhu on visuaalisesti synkkäsävyinen, sijoittuu yleensä 1700- ja 1800-luvulle ja sisältää sellaisia elementtejä kuin vanhat linnat, kartanot ja hautausmaat. Teemoina ovat usein kostonhimoinen vainoaminen, vankeus, murha, kuolemankaltainen tila, epämääräiset perhesiteet ja jopa hyvin makaaberit tapahtumat. Tunnettuja lajityypin edustajia ovat muun muassa Dracula (1931), Frankenstein (1931), Suspiria (1977), Päätön ratsumies (1997) ja Sweeney Todd: Fleet Streetin paholaisparturi (2007).




Veren vangit | Interview with a Vampire

Ohjaus: Neil Jordan
Käsikirjoitus: Anne Rice, oman romaaninsa pohjalta
Sävellys: Elliot Goldenthal
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1994
Kesto: 123 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Brad Pitt - Louis
Tom Cruise - Lestat
Kirsten Dunst - Claudia
Antonio Banderas - Armand
Christian Slater - Daniel Molloy

Kommentit