17/31: Found footage - Creep 2



Sarjamurhaaja Aaron käy läpi pahaa keski-iän kriisiä ja onnistuu houkuttelemaan tubettaja Saran metsämökilleen. Aaron kertoo Saralle suoraan totuuden siitä, että on sarjamurhaaja ja lupaa pitää naisen hengissä seuraavat 24 tuntia sillä ehdolla, että Sara kuvaa hänestä dokumentin.

Creep 2 on Patrick Bricen ohjaama elokuva vuodelta 2017. Se on jatko-osa vuoden 2014 elokuvalle Creep. Kolmas elokuva sarjaan on tällä hetkellä valmisteilla.

Olisi varmaan pitänyt ennakoida ja katsoa ensimmäinen osa ensin läpi, sillä sen katsomisesta on pari vuotta, enkä kyllä muistanut siitä juuri mitään muuta kuin lopun. Olisi silloin myös ollut itselleni alusta alkaen selvää, ettei päähenkilön nimi ole Aaron vaan hän on ottanut käyttöön edellisen uhrinsa nimen. Ensimmäisessä elokuvassa hänen nimensä oli Josef, joten pistää mietityttämään, oliko sekään miehen oikea nimi. Todennäköisesti ei, sillä tuntuu, että kaikki mitä kyseinen hahmo kertoo, on valetta.

Tarina ei tunnu tällä kertaa yhtä kiinnostavalta kuin ensimmäisessä elokuvassa ja tuntuu ajoittain jäävän hieman junnaamaan paikoilleen. Tunnelmaa on kuitenkin luotu hyvin ja erityisesti äänisuunnittelu toimii. Katsojana sitä on helppo samaistua Saran vainoharhaiseen, ahdistuneeseen oloon - etenkin, jos muistaa ensimmäisen elokuvan tapahtumat. Alkukohtaus tavallaan tuntuu aika turhalta, koska siihen ei palata myöhemmin, eikä sillä ole vaikutusta itse elokuvan tarinaan. Loppu puolestaan tuntui ensin vähän antikliimaksilta, mutta sitten alkoi onneksi tapahtuakin enemmän ja se oikeastaan täydensi kokonaisuuden. Ainakaan ennalta-arvattava Creep 2 ei ole, sillä omat veikkaukseni loppuratkaisusta menivät aivan metsään.

Mark Duplass jatkaa Creepistä tutussa roolissaan ja sitä Aaron todella on - creepy, edelleen. Myös ensimmäisen elokuvan Aaron eli ohjaaja Patrick Brice nähdään ruudulla hetken ajan, kyseisessä elokuvassa kuvatulla filmipätkällä. Duplass on erittäin vakuuttava henkisesti todella pahasti häiriintyneenä miehenä, vaikka tämän uusin uhri ei kaikkia miehen puheita ostakaan. Uusin uhri, Sara, on epäonnistunut tubettaja, jonka kuvaamalla dokumenttisarjalla ei ole juurikaan katsojia. Hän uskoo, että Aaronin haastattelu toisi hänen kanavalleen lisää tilaajia, mutta pian tilanne eskaloituu ja karkaa käsistä. On vaikea uskoa, että vielä kaikkien näkemiensä red flagien jälkeen Sara jää Aaronin seuraan. Saraa näyttelee Desiree Akhavan.

Creep 2 on ihan pätevä jatko-osa, muttei missään kohtaa yllä ensimmäisen tasolle. Mutta se on aika normaalia jatko-osien suhteen, on harvinaista, jos jokin onnistuu olemaan ensimmäistä, alkuperäistä elokuvaa parempi. Tiivis tunnelma kuitenkin pysyy yllä, vaikka myös edellisestä elokuvasta tuttua turhautumista oli itselläni ilmassa, enkä voinut kuin kysyä, miksei Sara kaiken tapahtuneen jälkeen vain lähde pois. Hän tekee nimittäin tismalleen saman virheen kuin ensimmäisen elokuvan Aaron ja lankeaa suoraan ansaan.


Found footage on elokuvan kuvaustapa, jolla elokuva saadaan vaikuttamaan itse kuvatulta. Materiaali voidaan esittää joko kotivideona, valvontakameran nauhana tai nauhoitettuna tietokoneen ruutuna. Toisinaan koko elokuva saattaa olla kuvattuna found footage -tekniikalla, toisinaan vain osia elokuvasta. Erityisesti kauhuelokuvissa tämä on ollut suosittu tehokeino.

Found footage -elokuvan tunnetuimpia edustajia ovat muun muassa The Blair Witch Project (1999), Paranormal Activity (2007) ja REC (2007), jotka on kaikki täysin kuvattu tällä tekniikalla. Tunnetuin ja pahamaineisin esimerkki, jossa found footagea on käytetty tehokeinona tuomaan autenttisuutta, lienee kuitenkin Cannibal Holocaust (1980), joka oli niin aidon oloinen, että näyttelijöiden luultiin oikeasti tapetun elokuvaa kuvattaessa. Näyttelijät joutuivat saapumaan oikeuteen saakka todistamaan olevansa yhä hengissä.




Creep 2

Ohjaus: Patrick Brice
Käsikirjoitus: Mark Duplass ja Patrick Brice
Sävellys: Julian Wass
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2017
Kesto: 80 min
Ikäraja: K16
Päärooleissa:
Mark Duplass - Aaron
Desiree Akhavan - Sara

Kommentit