16/31: Found footage - REC



Toimittaja Ángela Vidal sekä videokuvaaja Pablo tekevät juttua palopelastajien yöstä televisiosarjaan Sillä välin kun nukut. Sitä varten he seuraavat pelastajia yölliselle pelastuskeikalle. Yö saa kuitenkin dramaattisen käänteen ja pelastustehtävä muuttuu pian selviytymistaisteluksi.

REC on Jaume Balaguerón ja Paco Plazan ohjaama elokuva vuodelta 2007.

Found footagessa, kuten monessa muussakin genressä, elokuvien laatu tuntuu olevan hyvin laidasta laitaan. Mutta found footagessa käy usein niin, että elokuva on joko todella hyvä tai todella huono, jotakin siltä väliltä tuntuu löytyvän todella harvoin. REC sijoittuu ehdottomasti sinne parempaan päähän. REC on myöhemmin saanut sekä kolme jatko-osaa että tietenkin amerikkalaisen uudelleenfilmatisoinnin nimeltä Karanteeni (2008). Jokin hinku siellä Amerikassa on tehdä hyvistä elokuvista huonoja uudelleenfilmatiointeja. Toki poikkeuksiakin on.

Oikein tehtynä found footage -elokuva voi olla todella pelottavaa katsottavaa. Esimerkkinä aiemmin tänä vuonna katsomani Creep (2014), jota oli oikeasti aika kuumottavaa katsoa. REC:ssä uhkaavaa ja ahdistavaa tunnelmaa lisäämään on käytetty suljettua tilaa, joka jo yksistään on varsin pätevä ja tehokas, sekä toki usein erityisesti kauhuelokuvissa käytetty, pelottava elementti. Myös esimerkiksi dekkarit ja trillerit käyttävät paljon suljettua tilaa hyväkseen. Musiikkia found footagessa ei usein käytetä, jotta elokuva vaikuttaisi mahdollisimman autenttiselta, eikä REC tee sen suhteen poikkeusta. Pari äkkisäikäytystä on toteutettu hyvin, eikä vain luotettu äkilliseen kovaan ääneen.

REC:ssä valitettavasti kamera toisinaan heiluu ja tärisee liikaa, jotta sitä olisi niinä hetkinä miellyttävää katsoa. Tämä tosin on found footagessa todella yleinen ongelma, tismalleen sama asia on ärsyttänyt minua ainakin The Blair Witch Projectissa (1999) sekä sen jatko-osassa Blair Witch (2016). Esimerkiksi Paranormal Activityssa (2010) jatko-osineen ei vastaavaa ongelmaa ole, enkä muista, että myöskään vaikkapa Cannibal Holocaust (1980) olisi kärsinyt sellaisesta. Toki, kun käsivaralla kuvataan, sellaista tapahtuu, mutta elokuvantekijöiden pitäisi silti osata ottaa se huomioon, sillä kameran jatkuva heiluminen ei ole katsojalle lainkaan kivaa ja voi pahimmassa tapauksessa jopa työntää katsojan pois.

Suurin osa hahmoista tuntuu olevan hyvin dramaattisia reaktioissaan, mutta voihan se olla, että espanjalaiset ovat sellaisia ihan oikeasti. Näin suomalaisen silmin tuollainen yliampuva dramaattisuus vain näyttää lähinnä koomiselta. Toimittaja Ángela, jota näyttelee Manuela Velasco, on ehkä hieman liian innoissaan siitä, kun jotakin alkaa tapahtua ja ihmiset ovat ihan oikeasti vaarassa.

REC on hyvin toteutettu kokonaisuus. Se alkaa hitaammalla tempolla, joka kiihtyy ensimmäisen kolmanneksen jälkeen, eikä sen jälkeen enää hidastu. Muistan kymmenisen vuotta sitten alkaneeni kerran katsoa tätä ja silloin tylsä, hidas alku sai minut olemaan jatkamatta sen pidemmälle. REC:ssä tunnelma on onnistuttu luomaan hyvin ja ahdistus, jopa klaustrofobinen tunnelma, välittyy aina katsojalle saakka. Kameran heiluminenkin on REC:ssä onneksi vain pieni ongelma, toisin kuin joissakin muissa elokuvissa. REC:ä ei myöskään ole pituudella pilattu vaan tunti ja vartti on hetkessä ohitse.


Found footage on elokuvan kuvaustapa, jolla elokuva saadaan vaikuttamaan itse kuvatulta. Materiaali voidaan esittää joko kotivideona, valvontakameran nauhana tai nauhoitettuna tietokoneen ruutuna. Toisinaan koko elokuva saattaa olla kuvattuna found footage -tekniikalla, toisinaan vain osia elokuvasta. Erityisesti kauhuelokuvissa tämä on ollut suosittu tehokeino.

Found footage -elokuvan tunnetuimpia edustajia ovat muun muassa The Blair Witch Project (1999), Paranormal Activity (2007) ja REC (2007), jotka on kaikki täysin kuvattu tällä tekniikalla. Tunnetuin ja pahamaineisin esimerkki, jossa found footagea on käytetty tehokeinona tuomaan autenttisuutta, lienee kuitenkin Cannibal Holocaust (1980), joka oli niin aidon oloinen, että näyttelijöiden luultiin oikeasti tapetun elokuvaa kuvattaessa. Näyttelijät joutuivat saapumaan oikeuteen saakka todistamaan olevansa yhä hengissä.

Jos aihe kiinnostaa enemmän, suosittelen lukemaan tämän tutkimuksen found footage -elokuvista ja niiden ääni-ilmaisusta.




REC

Ohjaus: Jaume Balagueró ja Paco Plaza
Käsikirjoitus: Paco Plaza, Luis A. Berdejo ja Jaume Balagueró
Tuotantomaa: Espanja
Julkaisuvuosi: 2007
Kesto: 75 min
Ikäraja: K18
Päärooleissa:
Manuela Velasco - Ángela Vidal
Pablo Rosso / äänenä Javier Coromina - Pablo
Ferrán Terraza - Manu

Kommentit