17/31: Found footage -elokuva - Devil's Pass


Helmikuussa 1959 yhdeksän venäläistä lähti vaeltamaan Uralvuorille.
Kaksi viikkoa myöhemmin kaikki löytyivät kuolleina.
Viisi yliopisto-opiskelijaa Oregonista lähtee tutkimusmatkalle Uralvuoristoon Venäjälle. Heidän tarkoituksenaan on tehdä dokumentti viisikymmentä vuotta aiemmin tapahtuneesta Djatlovin solan onnettomuudesta. Matkan aikana opiskelijat kuitenkin katoavat, eikä heistä löydy muuta kuin joitakin varusteita, teltta ja videokamera.

Devil's Pass (myös nimellä The Dyatlov Pass Incident) on Renny Harlinin ohjaama elokuva vuodelta 2013. Se ottaa inspiraatiota tositapahtumista, helmikuussa 1959 Uralin vuoristossa tapahtuneesta Djatlovin solan onnettomuudesta, jossa yhdeksän neuvostoliittolaista patikoijaa kuoli epämääräisissä olosuhteissa. Onnettomuuden syytä ei ole vielä tähän päivään mennessä saatu selville, tutkijoiden johtopäätös kuolemien aiheuttajasta oli "tuntematon pakottava luonnonvoima".

Jälleen yksi elokuva, jonka olen tahtonut jo pitkän aikaa katsoa - tällä kertaa lähinnä siitä syystä, että Djatlovin solan onnettomuus on kiehtonut minua jo joitakin vuosia. Devil's Pass muistuttaa minua kahdesta eri elokuvasta. Lähtöasetelmaltaan se on kuin Cannibal Holocaust (1980), joka muuten on found footage -elokuvien edelläkävijä, sillä molemmissa dokumenttiryhmä katoaa tuntemattomissa olosuhteissa ja jättää jälkeensä videokameran. Loppupuolellaan se muistuttaa taas The Descentista (2005), sillä ruudulla tapahtuu jotakin hieman samankaltaista.

Found footage -tekniikkaa on käytetty hyödyksi ihan hyvin, vaikkakaan se ei omaan genreensä tuo mitään uutta. Toisinaan tekniikalle ominainen kameran tärinä ja heiluminen on aika rasittavaa katseltavaa. Tietysti myöskään kaikkein pimeimmissä kohtauksissa valokaan ei riitä, jotta saisi kunnolla selvän siitä, mitä ruudulla tapahtuu. Se tuntuu found footagessa olevan ennemmin sääntö kuin poikkeus.

Tunnelmaa on luotu hyvin, mutta siinä vaiheessa, kun ruudulle ilmaantui jonkinlaisia mörköjä, katosi oma mielenkiintoni täysin. Itse olisin mieluummin nähnyt ennemmin tarinan psykologista puolta ja ylipäätään teorian tapahtumista ilman mitään yliluonnollisia elementtejä. Möröt ovat aivan liian helppo tapa selittää tapahtumien kulku auki, eikä asiaa auta lainkaan se, että ne on toteutettu todella huonosti. Eräs hahmoista mainitsee elokuvan alkupuolella tuulen, joka saattaa tehdä hulluksi. Odotin, että elokuva olisi nojautunut enemmän siihen suuntaan.

Näyttelijät ovat suurimmaksi osaksi aika tuntemattomia ja kokemattomia ja se valitettavasti myös näkyy. Erityisesti pääroolissa dokumenttiryhmän vastaavaa Holly Kingiä näyttelevä Holly Goss on suurimman osan ajasta vain todella epäuskottava roolissaan. Parhaiten onnistuu äänivastaava Denise Eversin roolissa nähtävä Gemma Atkinson, joka oli minulle ainoa ennestään tuttu näyttelijä. Valitettavasti koko dokumenttiryhmästä Denise saa kaikkein vähiten ruutuaikaa, mikä on harmi. Häntä olisin katsellut enemmänkin. Kolmea mieshahmoa en missään kohtaa oppinut erottamaan toisistaan.

Devil's Pass on suurimmalta osin ihan viihdyttävä ja jännittäväkin elokuva, joka valitettavasti kuitenkin huononee loppua kohden. Se antaa jonkinlaisen, joskaan ei kovin tyydyttävän, selityksen tapahtumille. Harlinin elokuvien tapaan myös Devil's Pass sisältää Suomi-viittauksen, tällä kertaa erään hahmon mukanaan kantaman Suunto-kompassin muodossa.


Found footage on elokuvan kuvaustapa, jolla elokuva saadaan vaikuttamaan itse kuvatulta. Materiaali voidaan esittää joko kotivideona, valvontakameran nauhana tai nauhoitettuna tietokoneen ruutuna. Toisinaan koko elokuva saattaa olla kuvattuna found footage -tekniikalla, toisinaan vain osia elokuvasta. Erityisesti kauhuelokuvissa tämä on ollut suosittu tehokeino.

Found footage -elokuvan tunnetuimpia edustajia ovat muun muassa The Blair Witch Project (1999), Paranormal Activity (2007) ja REC (2007), jotka on kaikki täysin kuvattu tällä tekniikalla. Tunnetuin ja pahamaineisin esimerkki, jossa found footagea on käytetty tehokeinona tuomaan autenttisuutta, lienee kuitenkin Cannibal Holocaust (1980), joka oli niin aidon oloinen, että näyttelijöiden luultiin oikeasti tapetun elokuvaa kuvattaessa. Näyttelijät joutuivat saapumaan oikeuteen saakka todistamaan olevansa yhä hengissä.

Jos aihe kiinnostaa enemmän, suosittelen lukemaan tämän tutkimuksen found footage -elokuvista ja niiden ääni-ilmaisusta.




Devil's Pass

Ohjaus: Renny Harlin
Käsikirjoitus: Vikram Weet
Sävellys: Yuri Poteyenko
Tuotantomaa: Iso-Britannia, Venäjä
Julkaisuvuosi: 2013
Kesto: 100 min
Ikäraja: K16
Päärooleissa:
Holly Goss - Holly King
Matt Stokoe - Jensen Day
Luke Albright - J. P. Hauser
Ryan Hawley - Andy Thatcher
Gemma Atkinson - Denise Evers

Kommentit