16/31: Loukkuun jääminen - The Descent



Vuosi miehensä ja tyttärensä traagisen kuoleman jälkeen Sarah ystävineen lähtee luolaretkelle. Hauskaksi ajanvietoksi tarkoitettu retki saa kuitenkin uuden käänteen sisäänkäynnin romahtaessa ja kun naisille selviää, että joukkion johtaja Juno on tuonut heidät täysin tutkimattomaan luolaan, josta ei välttämättä edes ole toista ulospääsyä. Lisäksi luolissa heitä tuntuu vaanivan jokin. Jokin, joka janoaa verta.

The Descent - loukussa on Neil Marshallin ohjaama elokuva vuodelta 2005. Sille on tehty myös jatko-osa The Descent - loukussa 2 (2009), joka sijoittuu aikajanalla kaksi päivää ensimmäisen osan tapahtumien jälkeen. The Descent on kauhuelokuvaksi (tai oikeastaan miksi tahansa elokuvaksi) harvinainen, sillä näyttelijäkaarti koostuu vain naisista. Elokuvia, joissa on vain miehiä pääosissa, osaisin luetella vaikka heti, toisinpäin en niinkään.

The Descentissa on mestarillisesti luotu tunnelma. Hienovaraiset ääniefektit, musiikki ja valaistus luovat sitä hyvin. Valaistus on toteutettu uskottavasti ottaen huomioon, että naiset ovat pimeässä luolassa, jossa heidän ainoat valonlähteensä ovat otsalamput, soihdut ja valokepit. Missään kohtaa ei tule olo, että valoa tulisi nyt jostakin, mistä ei pitäisi.

Pääosassa Sarahina nähdään Shauna Macdonald. Sarah tuntuu alkuun hieman varjoon jäävältä hahmolta muiden räiskyvämpien persoonien seassa, mutta sen ymmärtää. Hän on kokenut hirvittävän tragedian ja popsii pillereitä sisäistä kipuaan turruttamaan. Elokuvan kuluessa Sarah kuitenkin kasvaa ja luolissa saa elämänhalunsa taas takaisin. Tavallaan voisi sanoa, että luolaseikkailu saa Sarahin syntymään uudelleen ja taistelemaan oman elämänsä puolesta.

The Descentia on todella hankala luokitella tiettyyn genreen. Tavallaan tämä on hirviökauhua, tavallaan luontokauhua, tavallaan seikkailua ja tavallaan myös psykologista kauhua. Kun hirviöt ilmestyvät mukaan noin puolivälissä elokuvaa, koko juttu muuttuu lähinnä taisteluksi ja pakenemiseksi. Olisikin kiinnostavaa nähdä sellainen versio, jossa hirviöt jätettäisiin pois ja kaikki kauhu tulisi siitä, kuinka joukkio on jäänyt loukkuun paikkaan, josta ei ole ulospääsyä. Etenkin, kun osanottajien välillä on jo valmiiksi skismoja. Kuka murtuu ensin, kenen kantti kestää ja kenelle käy huonosti?

Pohjimmiltaan tämä kertoo ihmisen pärjäämisestä äärimmäisissä olosuhteissa ja siitä, kuinka eri tavalla kukin reagoi tilanteeseen. Kaikkien reaktiot kun ovat niin erilaisia, eikä niitä voi aavistaa ennen kuin tilanne osuu kohdalle. Se kaikkein rohkein saattaakin alkaa panikoida ja hiljainen hissukka nousta tarinan sankariksi. Joku saattaa tulla vainoharhaiseksi ja pitää muita vihollisinaan alkaen lahdata näitä yksi kerrallaan. Hieman samoja ajatuksia on pyöritellyt myös elokuva The Mist - Usva (2007).

The Descent on elokuva, joka ei loppujen lopuksi kauheasti kuitenkaan pelota (ainakaan minua), ellei sitten pelkää pimeää ja ahtaita paikkoja. Vaikka onhan se kamala ajatus jäädä loukkuun vailla tietoa ulospääsystä. Klaustrofoobikoille tätä ei kyllä voi suositella.




The Descent - loukussa | The Descent

Ohjaus ja käsikirjoitus: Neil Marshall
Sävellys: David Julyan
Tuotantomaa: Iso-Britannia
Julkaisuvuosi: 2005
Kesto: 95 min
Ikäraja: K18
Pääosissa:
Shauna Macdonald - Sarah Carter
Natalie Mendoza - Juno Kaplan
Alex Reid - Beth O'Brian
MyAnna Buring - Samantha Vernet

Kommentit