12/31: Luontokauhu - Eaten Alive



Keskellä rämealuetta Louisianassa sijaitsee rähjäinen hotelli Starlight. Suovedessä asustaa eläin, joka on hyvin, hyvin nälkäinen ja jota paikan omistaja Judd ruokkii pahaa-aavistamattomilla hotellivieraillaan. Mutta kun hotelli on täynnä vieraita, Judd haukkaa liian suuren palan, sillä suuressa porukassa joku aina pääsee pakoon.

Eaten Alive on Tobe Hooperin ohjaama elokuva vuodelta 1976. Elokuva perustuu löyhästi tositarinaan miehestä nimeltä Joe "Alligaattorimies" Ball, joka väitetysti murhasi jopa 20 naista (todistetusti kaksi) ja syötti näiden ruumiit kuudelle lemmikkialligaattorilleen, joille oli rakentanut altaan omistamansa baarin pihalle.

Ohjaaja Tobe Hooper on tunnettu ja yleisesti suurta arvostusta nauttiva kauhuelokuvaohjaaja. Jo ennen Eaten Alivea hän ohjasi kulttimaineeseen nousseen klassikkoteoksen Teksasin moottorisahamurhat (1974). Myöhemmin hän on ohjannut muun muassa elokuvat Poltergeist (1982) ja Toolbox Murders (2004).

Eaten Alive on elokuva, johon minulla kesti hyvin kauan päästä kiinni. Alku meni hieman ohitse, mutta loppujen lopuksi se ei haitannut lainkaan, sillä elokuvassa ei edes ole kunnollista juonta. Juonen heikkous vaikuttaa valtavan paljon koko elokuvaan ja sen vuoksi pitkästyin aika nopeasti. Ainoa asia, jota jännitin, oli pienen tytön selviytyminen. Ei minulle elokuvissa ole juuri väliä, jos aikuisia hahmoja sattuu, mutta lapset ja eläimet ovat minulle heikko kohta. Toinen negatiivinen asia on valaistus, tai lähinnä sen puute. Jotkin kuvat ovat niin pimeitä, että on vaikea saada selvää, mitä niissä oikein tapahtuu.

Näyttelijöiden taso vaihtelee elokuvassa valtavasti. Jotkut ovat todella hyviä ja jotkut lähestulkoon surkeita ja heidän katsomisensa aiheuttaa lähinnä myötähäpeää. Pääroolissa Juddina nähtävä Neville Brand on uskottava mielipuoli. Buckina nähdään myöhemmin roolistaan Freddy Kruegerina (Painajainen Elm Streetillä, 1984) tunnetuksi tullut Robert Englund ja hän myöskin hoitaa hommansa tyylikkäästi.

Koska ikinä ei saa sanoa "ei koskaan", en tälläkään kertaa sano, etten enää koskaan tule tätä elokuvaa katsomaan. Tuskin kuitenkaan lähiaikoina, sillä jos Tobe Hooperin elokuvia tahdon katsella, laitan soittimeen pyörimään mieluummin Poltergeistin (1982). Eaten Alive ei tosiaan ole ohjaajansa vahvin suoritus ja elokuvan kuluessa tulee vain mieleen, kuka edes tahtoo vapaaehtoisesti astua jalallaan niinkin rähjäiseen paikkaan kuin hotelli Starlight. Siis ihan oikeasti.


Luontokauhu (natural horror tai creature features) on kauhun alagenre, jonka pääasiallisena kauhua tuottavana elementtinä toimii jokin luonnonvoima, esimerkiksi eläimet tai kasvit, jotka yrittävät jollakin tapaa vahingoittaa ihmishahmoja. Genren tunnetuimpia elokuvia ovat Godzilla (1954), Pieni kauhukauppa (1960), Linnut (1963), Tappajahai (1975), Anaconda (1997) ja Lake Placid (1999).




Eaten Alive

Ohjaus: Tobe Hooper
Käsikirjoitus: Kim Henkel, Alvin L. Fast ja Mardi Rustam
Sävellys: Wayne Bell ja Tobe Hooper
Valmistumaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1976
Kesto: 91 min
Ikäraja: K18
Pääosissa:
Neville Brand - Judd
Robert Englund - Buck
Crystin Sinclaire - Libby

Kommentit