Talassofoobikon painajainen



Nuori nainen on kuutamouinnilla, kun hänet äkisti vedetään pohjaan. Seuraavana päivänä poliisipäällikkö Martyn Brody saa kuulla löydetyistä ihmisruumiin jäännöksistä ja epäilee hain olleen asialla. Brody tahtoisi sulkea rannat, mutta kaupungin pormestari Larry Vaughn ei siihen suostu, sillä Amity on suosittu kesälomakohde ja rantojen sulkeminen toisi kaupungille taloudellisia tappioita. Muutamaa päivää myöhemmin pieni poika joutuu myös hain kitaan ja hänen jälkeensä muitakin ihmisiä kokee loppunsa hain hampaissa. Rannat suljetaan viimein, ja Brody saa avukseen hainpyytäjä Quintin ja meribiologi Hooperin. Yhdessä mieskolmikko lähtee metsästämään suurta valkohaita.

Tappajahai on Steven Spielbergin ohjaama elokuva vuodelta 1975. Se perustuu Peter Benchleyn kirjoittamaan samannimiseen romaaniin vuodelta 1974. Elokuva oli suurin kassamenestys aina vuoteen 1977 saakka ja sen menestyksen myötä Tappajahai sai myöhemmin kolme jatko-osaa sekä ohjaaja Steven Spielbergille avautui tie huippuohjaajien joukkoon.

Tappajahai rakentaa taidokkaasti tunnelmaa aina ensimmäisestä kohtauksesta saakka. Elokuvan ensimmäinen kohtaus, nuoren naisen kuutamouinti, jota seuraa hain hyökkäys, onkin yksi kaikkein ikonisimmista kohtauksista kautta elokuvahistorian.

John Williamsin mestarilliset sävellykset tehostavat elokuvan kohtausten tunnelmaa, ja Tappajahain teemamusiikki on myös noussut hyvin ikoniseksi. Williams sai sävellystyöstään parhaan musiikin Oscarin - varsin ansaitusti. Elokuvan muut Oscarit tulivat parhaasta leikkauksesta ja parhaasta äänityksestä.

Elokuva on hienosti kuvattu. Pääantagonistin eli hain itsensä näyttämistä annetaan odottaa pitkään, puoliväliin saakka. Ensimmäinen vilaus haista nähdään ruudulla, kun elokuvaa on kulunut 62 minuuttia, lähikuva vasta kaksikymmentä minuuttia myöhemmin. Sitä ennen hain hyökkäysten tapahtuessa kuvakulma on välillä hain itsensä. Katsoja siis näkee tapahtumia veden alta hain silmin. Ällistyttävintä onkin, että alunperin kohtauksia ei ollut edes tarkoitettu kuvattaviksi sillä tavoin, mutta tekohain toimimattomuus pakotti ohjaajan ja kuvausryhmän kuvaamaan mahdollisimman paljon ilman haita. Ohjaaja Spielberg on myöhemmin sanonut "The shark not working was a godsend. It made me become more like Alfred Hitchcock than like Ray Harryhausen."

Roy Scheiderin näyttelemä Martyn Brody on poliisipäällikkö Amityn saarella, mutta pelkää vettä. Ironista, ellen sanoisi. Elokuvan aikana Brody joutuu väkisinkin vastakkain meren ja sen pinnan alla vaanivan pedon kanssa, eritoten siinä vaiheessa, kun lähtee mukaan hainpyyntiin Quintin ja Hooperin kanssa. Brody tuntuu alkuun hieman tylsältä ja persoonattomalta hahmolta, mutta muuttuu kiinnostavammaksi tarinan edetessä.

Sen sijaan hainpyyntäjä Quint, jota esittää Robert Shaw, on hyvin mysteerinen hahmo, josta kiinnostuu jo varhain. Hänestä saadaan tietää enemmän kuitenkin vasta elokuvan toisella puoliskolla. Robert Shaw on nappivalinta äksyn Quintin rooliin. Quint tuntuu jatkuvasti kiisteltvän meribiologi Hooperin kanssa, kuten hahmojen näyttelijät tekivät kuvaustenkin aikana. Hooperin roolissa nähdään Richard Dreyfuss.

Lisäksi yksi mieleen helposti jäävä hahmo on Murray Hamiltonin näyttelemä Amityn pormestari Larry Vaughn, joka on yksi itsekkäimmistä hahmoista kauhuelokuvissa koskaan. Hän kieltäytyy sulkemasta Amityn rantoja rahan ja turismin menettämisen pelossa, vaikka on päivänselvää, että siellä jokin hyökkäilee ihmisten kimppuun. Luulisi jättikokoisen ihmisiä syövän hain saavan turistit rahoineen ennemmin häipymään.

Tappajahai on elokuva, joka ei kai koskaan lakkaa pelottamasta minua - suurimmat kiitokset siitä jonkinasteiselle talassofobialleni (avoimen, syvän, tumman veden pelko). Elokuva on tullut katsottua useaan otteeseen, mutta edelleen säikyn tiettyjä kohtia siinä, vaikka tiedän varsin hyvin niiden tulevan.




Tappajahai | Jaws

Ohjaus: Steven Spielberg
Käsikirjoitus: Peter Benchley ja Carl Gottlieb, Peter Benchleyn romaanin Tappajahai pohjalta
Sävellys: John Williams
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1974
Kesto: 124 min
Ikäraja: K15
Pääosissa:
Roy Scheider - Martin Brody
Robert Shaw - Quint
Richard Dreyfuss - Matt Hooper

Kommentit