Podcastin pitäjä Wallace Bryton matkustaa Kanadaan haastatellakseen Kill Bill Kid -nimellä tunnettua internet-sensaatiota, joka nousi viraaliksi katkaistuaan videolla vahingossa oman jalkansa. Perillä Kanadassa Wallace saa kuitenkin tietää Kill Bill Kidin menehtyneen paria päivää aiemmin. Turhautunut Wallace päätyy majoittumaan vanhan miehen kotiin. Mies kertoo omaa tarinaansa, kunnes yhtäkkiä kesken illallisen Wallace menettää tajuntansa ja herää seuraavana aamuna ilman toista jalkaa. Käy ilmi, ettei miehellä ole aikomustakaan päästää vierastaan lähtemään.
Tusk on Kevin Smithin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva vuodelta 2014. Elokuvan idea on lähtöisin Smithin ja Scott Mosierin podcast-jaksosta. Jaksoessa he keskustelivat artikkelista, jossa talonomistaja tarjosi maksutonta majapaikkaa ihmisille, jos majoittuja pukeutuisi mursupukuun. Kyseinen artikkeli oli tosiasiassa pilailumielessä tehty.
Tusk on elokuva, jota ei pitäisi lähteä katsomaan kauhuelokuvana vaan ennemminkin pikimustana kauhukomediana. Vaikka toki joidenkin mielestä tämä on myös äärimmäisen häiritsevä ja inhottava elokuva, joka ei hevillä unohdu. Tuskissa on runsaasti yhtymäkohtia viisi vuotta aiemmin julkaistuun The Human Centipedeen (2009), aina lähtien pahaa-aavistamattomia vieraitaan kidnappaavasta hullusta miehestä, joka tahtoo tehdä näille vierailleen jonkinlaisen muodonmuutoksen.
Tuskissa on paljon potentiaalia, mutta moneen otteeseen tuntuu, ettei se kuitenkaan käytä koko potentiaaliaan. Esimerkiksi Wallacen muutosprosessia, erityisesti henkistä muutosta, olisi mielenkiintoista seurata enemmänkin, kuinka prosessin edetessä hänen koko persoonansa alkaa muuttua.
Justin Long tekee pääroolin Wallacena, ylimielisenä ja itsekkäänä podcast-juontajana, joka joutuu vaikeuksiin työmatkallaan Kanadassa. Long tekee hyvän roolisuorituksen, sillä alkuun Wallacesta on hyvin vaikea pitää, mutta loppua kohden häntä alkaa jopa sääliä. Hauska (miten sen nyt ottaa) yksityiskohta on se, että nimi Wallace lausutaan hyvin samalla tavalla kuin englanninkielinen vastine sanalle mursu, walrus. Pääantagonisti Howard Howea, joka majoittaa Wallacen Kanadassa, näyttelee Michael Parks. Hän on oikein mainio alkuun harmittomalta vaikuttavana vanhuksena, jossa kuitenkin on jotakin hyvin karmivaa. Wallacen tyttöystävä Allya sekä juontajakollega Teddya näyttelevät Génesis Rodríguez ja Haley Joel Osment. Heistä Osment jää todella mitäänsanomattomaksi, kun taas Rodríguez saa loistaa Allyn monologin aikana. Kyseinen monologi on elokuvan koskettavin hetki. Pienissä rooleissa myyjinä nähdään Harley Quinn Smith ja Lily-Rose Depp. Etsivä Guy Lapointena nähdään Johnny Depp, joka ainakin itseni oli alkuun hankala edes tunnistaa maskeerauksen takaa. Mutta kyllä silmistä ja äänestä viimeistään tunnistaa.
Tusk on siitä mielenkiintoinen elokuva, että vielä useammankaan katsomiskerran jälkeen en ole varma, että pidänkö tästä vai en. Tavallaan kyllä, pidän ideasta ja elokuvan häiriintyneestä otteesta. Toisaalta taas en, sillä tuntuu, ettei kaikkea kapasiteettia ole vain pystytty valjastamaan käyttöön ja tästä olisi voinut saada paljon paremmankin. Jostakin syystä tämän pariin tulee kuitenkin palattua aina muutaman vuoden välein. Ehkä vielä jollakin kerralla saan asioihin selvyyden.
Bodyhorror on kauhun alagenre, jossa ihmiskehoa runnellaan hyvin raaoilla ja jopa groteskeilla tavoilla. Runtelu voi tarkoittaa fyysistä pahoinpitelyä, kirurgisia operaatioita, kidutusta ja sairauksia tarkoituksenaan herättää katsojissa inhon tunteita ja fyysisesti epämukavaa oloa. Myös zombielokuvat putoavat genren alle. Usein bodyhorrorissa runtelun tavoite on muuttaa ihmiskehoa pysyvästi. Monia genren elokuvia on vuosien kuluessa joko kielletty esittämästä tai sensuroitu rankalla kädellä. Valitettavasti juuri nämä äärimmäistä väkivaltaa näyttävät elokuvat jäävät ihmisten mieleen, vaikka mukaan mahtuu myös hienoja, eikä niin raakoja elokuvia, kuten espanjalainen Iho jossa elän (2011), jossa näkyy hyvin vähän, jos lainkaan, verenvuodatusta. Muita tunnettuja genren elokuvia ovat esimerkiksi Alien (1979), Kärpänen (1986), The Human Centipede (2009) ja Oscar-ehdokkuudenkin parhaasta elokuvasta saanut Get Out (2017).
Tusk
Ohjaus ja käsikirjoitus: Kevin Smith
Sävellys: Christopher Drake
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2014
Kesto: 101 min
Ikäraja: K18
Päärooleissa:
Justin Long - Wallace Bryton
Michael Parks - Howard Howe
Kommentit
Lähetä kommentti