Alien - kahdeksas matkustaja



Vuonna 2122 tähtienvälinen malminkuljetusalus vastaanottaa hätäsignaalin vieraalta planeetalta. Osa seitsenhenkisestä miehistöstä lähtee etsimään hätäsignaalin lähdettä. Vieraslaji kiinnittyy yhteen miehistön jäsenistä, eivätkä he voi muuta kuin tuoda sen alukseensa pelastaakseen toverinsa hengen. Pian vieras olio katoaa ja piiloutuu aluksen sisälle asettaen koko miehistön hengenvaaraan.

Alien - kahdeksas matkustaja on Ridley Scottin ohjaama elokuva vuodelta 1979. Alien saavutti suuren menestyksen ja on myöhemmin saanut kolme jatko-osaa ja kaksi esiosaa. Elokuvan pohjalta on tehty myös useita pelejä ja kirjoja.

Scifi ei ole oikeastaan koskaan lukeutunut suosikkigenreihini elokuvissa tai kirjallisuudessa. Siitä huolimatta, kun näin viikonloppuna Alienin tulevan televisiosta niin tietysti se täytyi katsahtaa - onhan kyseessä kuitenkin elokuvaklassikko! Enkä pettynyt. Pitäisi ehkä enemmänkin katsoa kauhuklassikoita, eikä aina vain niitä vanhoja suosikkeja.

Alien valmistui 70-luvun lopulla, mutta menisi aivan täysillä jopa kolmekymmentä vuotta uudemmasta elokuvasta, sen verran hyviä ovat sen erikoistehosteet. Jos en olisi tiennyt, olisin veikannut elokuvan kuvatun jossain 2000-luvun puolivälin paikkeilla. Se kertoo aika paljon elokuvasta ja sen laadusta.

Elokuvien xenomorph-hirviön ulkomuodon suunnitteli sveitsiläinen kuvataiteilija H. R. Griger, ja siitä on tullut yksi tunnetuimmista kauhuelokuvien hirviöhahmoista. Vuonna 1995 Alien valittiin myös Yhdysvaltojen National Film Registryyn, johon kootaan merkittäviä amerikkalaisia elokuvia.

Pääroolissa Ellen Ripleyna nähdään elokuvassa läpimurtoroolinsa tehnyt Sigourney Weaver, joka tekee hyvää työtä kuten suurin osa muistakin näyttelijöistä. John Hurtin rooli Kanena jää valitettavan pieneksi, häntä olisin mieluusti katsellut pidempäänkin. Pienestä roolistaan huolimatta hän silti teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Ian Holmin rooli Ashina jäi myös positiivisella tavalla mieleen. Sen sijaan Lambertia näyttelevä Veronica Cartwright sortuu toisinaan ylinäyttelemään ja silloin häntä on hieman vaivaannuttavaa katsoa.

Kauhuelokuvat, joissa joudutaan loukkuun toistavat usein samaa kaavaa ja jälleen kerran elokuvassa, jossa pahan kuvittelisi tulevan ulkoapäin, piilottelee pahuus myös aluksen sisällä. Xenomorph-alien on upean näköinen ja aika karmivakin, sillä se näyttää hyvin aidolta. Silti se, mikä minua eniten elokuvassa huolestutti ja pelotti, oli se, ettei vain kissalle kävisi mitään. Aina sama juttu; ihan sama, mitä aikuisille hahmoille käy, kunhan vain lapsiin tai eläimiin ei satu.




Alien - kahdeksas matkustaja | Alien

Ohjaus: Ridley Scott
Käsikirjoitus: Dan O'Bannon ja Ronald Shusett
Sävellys: Jerry Goldsmith
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1979
Kesto: 117 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Sigourney Weaver - Ellen Ripley
Ian Holm - Ash
Tom Skerritt - Dallas

Kommentit