18/31: Klassikko - Kärpänen



Tiedemies Seth Brundle on jo kuuden vuoden ajan yrittänyt rakentaa teleporttia. Nyt näyttää siltä, että hän on viimein onnistunut tavoitteessaan. Seth teleporttaa itsensä, mutta samalla teleportin sisään jää vahingossa kärpänen. Tietokone sulauttaa miehen ja kärpäsen DNA:n yhteen, ja pikkuhiljaa Seth alkaa muuttua jättikokoiseksi kärpäseksi.

Kärpänen on David Cronenbergin ohjaama elokuva vuodelta 1986. Se on toinen adaptaatio George Langelaanin vuoden 1957 novellin The Fly pohjalta, ensimmäinen ilmestyi vuonna 1958.

Kärpänen on oikeastaan aika ällö elokuva ja sanon tämän ihmisenä, joka on katsonut aikoinaan hyvinkin ällöjä elokuvia. Ollakseen näinkin vanha Kärpänen on erittäin hyvin tehty ja uskottava kaikin puolin. Mikään ei näytä epäaidolta ja siitä katsoja saa kiitää ohjaajaa, bodyhorrorin mestari David Cronenbergia. Erikoiskiitokset ansaitsee myös mestarillinen maskeeraaja Chris Walas, jonka kädenjälkeä on Sethin vähitellen muuttuva ulkonäkö.

Elokuva on rytmiltään aika hidastempoinen ennen kuin oikeastaan vasta viimeisellä kolmanneksella alkaa kunnolla tapahtua. Silloinkaan tempo ei kiihdy mitenkään hurjiin mittoihin vaan pysyy kauhuelokuvalle epätyypillisesti suhteellisen rauhallisena loppukliimaksistaan huolimatta. Kärpästä olisi voinut tuoda ilmi tai siitä olisi voinut olla edes jonkinlaisia vihjeitä jo elokuvan alussa, eikä vasta kohtauksessa, jossa sillä oli jotakin merkitystä.

Kärpänen ei ole täynnä tietokoneella luotuja efektejä, kuten nykypäivänä varmaankin olisi. Ja juuri siitä syystä se vaikuttaa niin aidolta ja oikeasti jopa groteskilta. Elokuvassa oli muutamia kohtia, joita oikeasti oli vaikeaa katsoa, tuli todella epämukava olo, koska ne olivat niin aidon oloisia.

Näyttelijöistä parhaiten jäivät mieleen Jeff Goldblum, joka näyttelee Seth Brundlea sekä Geena Davis, joka on Sethin naisystävän Veronica Quaifen roolissa. Kumpikin heistä on todella hyvä, Goldblum pikkuhiljaa järkensä menettävänä tiedemiehenä ja Davis naisena, joka tahtoisi kovasti auttaa, muttei osaa.

Kärpänen on ehdottomasti paikkansa ansainnut kauhun, ja etenkin bodyhorrorin, klassikkona. Ohjaaja David Cronenbergia itseään pidetään peräti alagenren uranuurtajana. Elokuva on brutaali ja sisältää toisinaan jonkin verran aika groteskiakin kuvastoa. Tempoltaan hidas Kärpänen pitää otteessaan alusta loppuun saakka. Kaikkein paras asia elokuvassa kuitenkin ovat hienosti toteutetut maskeeraukset, jotka jopa palkittiin sittemmin parhaan maskeerauksen Oscarilla.




Kärpänen | The Fly

Ohjaus: David Cronenberg
Käsikirjoitus: Charles Edward Pogue ja David Cronenberg, George Langelaanin novellin pohjalta
Sävellys: Howard Shore
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1986
Kesto: 95 min
Ikäraja: K18
Päärooleissa:
Jeff Goldblum - Seth Brundle
Geena Davis - Veronica Quaife
John Getz - Stathis Borans

Kommentit