26/31: Elokuva, jossa on suosikkinäyttelijäsi - Mary Shelleyn Frankenstein


"Ajattelitko koskaan tekojesi seurauksia?"
Victor Frankenstein saapuu Ingolstadin yliopistoon opiskelemaan lääketiedettä. Victorilla on vaikeuksia hyväksyä kuolemaa, joten hän alkaa tehdä kokeiluja elämän antamiseksi kuolleille. Hän onnistuu luomaan uuden elämän, olennon, mutta pelästyy luomustaan niin, että pakenee. Hän olettaa olennon kuolleen, mutta ei tiedä, millaiseen vaaraan on asettanut kaikki lähimmäisensä.

Mary Shelleyn Frankenstein on Kenneth Branaghin ohjaama elokuva vuodelta 1994. Se perustuu Mary Shelleyn kirjoittamaan romaaniin Frankenstein. Uusi Prometheus vuodelta 1818.

Bram Stokerin Draculan (1992) jälkimainingeissa ilmestyi toinen kauhukirjallisuuden klassikkoteokseen pohjautuva elokuva, joka otti edellämainitusta mallia myös nimensä suhteen. Mukaan saatiin muun muassa kyseisen Dracula -filmin ohjaaja Francis Ford Coppola tuottajan roolissa sekä käsikirjoittajaksi Frank Darabont, joka on tunnettu esimerkiksi sellaisten elokuvien kuin Rita Hayworth - avain pakoon (1994), Vihreä maili (1999) ja The Mist - usva (2007) ohjaajana. Patrick Doylen ajoittain mahtipontisetkin musiikit siivittävät tarinaa eteenpäin.

Pointtihan koko Frankenstein -tarinassa on, ettei todellinen hirviö ole Frankensteinin hirviö, kuten sitä yleisesti kutsutaan. Sen sijaan todellinen hirviö on tämän olennon luoja, Victor Frankenstein, joka on itsekäs, eikä osaa ottaa vastuuta omista teoistaan. Jos Victor olisi ajatellut pidemmälle, eikä yrittänyt luoda uutta elämää tai jälkeenpäin olisi hoivannut tätä elämää, kaikki olisi mahdollisesti päättynyt hyvin. Tästä syystä en käytä hänen luomastaan elämästä nimitystä hirviö vaan olento.

Mary Shelleyn Frankenstein voi olla alkuperäisteokselle kaikkein uskollisin kaikista Frankenstein-elokuvista, mutta se ei poista sitä faktaa, että siinä on paljon ongelmia. Ongelmia, jotka todennäköisesti olisi voinut ratkaista toisenlaisella ohjauksella ja roolituksella.

Mary Shelleyn Frankensteinin suurin ongelma on nimittäin ohjaaja ja pääosanäyttelijä, jotka ovat sama henkilö, Kenneth Branagh. En ole toistaiseksi vielä koskaan nähnyt elokuvaa, jossa tämä ratkaisu olisi toimiva, että ohjaaja esittää pääosaa. Branagh ylinäyttelee, koska kukaan ei ole kertomassa hänelle, mitä tehdä vaan hän ohjaajana saa itse päättää. Sekä ohjaus että (myös kaikkien muiden) näyttelijäntyö on kärsinyt siitä, että ohjaaja on päättänyt ottaa pääroolin itselleen.

On elokuvassa toki paljon hyvääkin. Boris Karloffin ohella Robert De Niro on oma suosikkini Frankensteinin hirviön näyttelijänä ja elokuvan parasta antia ovatkin hirviön kohtaukset. Siis lähinnä ne, joissa tämä ei ole Frankensteinin kanssa. Myös muut näyttelijät ovat ihan hyviä, muutamia mainitakseni Ian Holm Victor Frankensteinin isänä, John Cleese professori Waldmanina, Celia Imrie rouva Mortizina sekä Helena Bonham Carter Victorin rakastettuna Elizabethina, mutta Victor Frankensteinia ja tämän luomusta lukuun ottamatta kaikki hahmot jäävät aika syrjään ja mitäänsanomattomiksi.

Mary Shelleyn Frankenstein pyörittelee romaanista tuttuja teemoja, mutta paahtaa eteenpäin sellaista vauhtia, ettei syvällisemmälle käsittelylle jää juuri aikaa. Frankensteinin luoma olento on syntyessään hyväsydäminen, eikä tarkoita mitään pahaa, mutta ihmisten julmuus yllyttää sitä vastaamaan samalla mitalla. Erilaisuuden pelko saa ihmiset reagoimaan olentoon väkivalloin pelkän ulkonäön perusteella. Toinen isommista teemoista, joista elokuva kertoo, on se, ettei elämän ja kuoleman kanssa pidä leikkiä. Kuolleiden täytyy antaa pysyä kuolleina. Samoja ajatuksia pyörittelee myös esimerkiksi Stephen Kingin romaani Uinu, uinu lemmikkini (1983) sekä sen pohjalta vuonna 1989 ensi-iltansa saanut samanniminen elokuva.

Mary Shelleyn Frankenstein on elokuvana... no, ihan hyvä. Sen ongelmat olisi voinut ratkaista helposti ohjaajaa tai päänäyttelijää vaihtamalla - tai ehkä sillä, että Branagh olisi valinnut itselleen vain toisen roolin, sillä hän on kyllä osoittanut olevansa hyvä näyttelijä ja taitava ohjaaja niissä elokuvissa, joissa ei ole haalinut kaikkea itselleen. Käsikirjoitus on nimittäin toimiva ja käsikirjoittaja Darabont on sanonut, että kyseessä on paras käsikirjoitus, jonka hän on kirjoittanut. Potentiaalia olisi siis paljon parempaan.




Mary Shelleyn Frankenstein | Mary Shelley's Frankenstein

Ohjaus: Kenneth Branagh
Käsikirjoitus: Frank Darabont ja Steph Lady
Sävellys: Patrick Doyle
Tuotantomaa: Yhdysvallat, Japani
Julkaisuvuosi: 1994
Kesto: 123 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Kenneth Branagh - Victor Frankenstein
Robert De Niro - Frankensteinin hirviö
Helena Bonham Carter - Elizabeth Frankenstein

Kommentit