9/31: Splatter - 30 päivää kaamosta



Alaskan pohjoisimmassa kaupungissa, Barrow'ssa, valmistaudutaan talven tuloon. Aurinko laskee viimeistä kertaa tuoden mukanaan kolmenkymmenen päivän mittaisen kaamosajan. Tänä vuonna pimeän aika kuitenkin tuo mukanaan myös joukkion pahantahtoisia, verenhimoisia olentoja, eikä lumentulon vuoksi pakopaikkaa ole.

30 päivää kaamosta on David Sladen ohjaama elokuva vuodelta 2007. Se perustuu Steve Nilesin kirjoittamaan ja Ben Templesmithin kuvittamaan samannimiseen sarjakuvaan vuodelta 2002.

Olen pitkän aikaa miettinyt, eikö pohjoinen olisi vampyyreille oivallinen asuinpaikka pitkien ja pimeiden talvien sekä kaamoksen vuoksi. 30 päivää kaamosta on ensimmäinen elokuva, jonka näen vihdoin tarttuvan aiheeseen. On aina tuntunut vähän hassulta katsoa elokuvia, joissa vampyyrit asuvat esimerkiksi Espanjassa tai muualla etelässä, jossa auringonvaloa on paljon enemmän. Toki pohjoisessakin se ongelma on sitten kesäisin, kun aurinko ei laske lainkaan, mutta ehkä talviunien sijaan vampyyrit voisivatkin sitten ottaa kesäunet?

No, niin tai näin, 30 päivää kaamosta on jo alkuasetelmaltaan kiinnostava elokuva, sillä se tuo vampyyrit eteläisten maiden sijaan arktisen alueen loputtomaan yöhön ja keskitalven lumimyrskyihin. Lumessa verikin korostuu paljon paremmin. Tunnustusta täytyy antaa siitä, että ainakin hahmot osaavat pukeutua säähän sopivasti, toisenlaistakin pukeutumista kun näkee amerikkalaisissa elokuvissa. Esimerkiksi elokuvassa The Girl with the Dragon Tattoo (2011), kun Daniel Craigin esittämä Mikael Blomqvist menee vuoden pahimmassa talvimyrskyssä ulos ilman pipoa ja hanskoja. Ei kovin uskottavaa.

30 päivää kaamosta on visuaalisesti hyvännäköinen elokuva, jossa on näyttäviä taistelukohtauksia. Pidän sen lumisista maisemista ja pimeydestä, johon luotu valo ei ole lainkaan epäuskottavan tuntuista. Tietyt asiat pystyi helposti arvaamaan jo elokuvan alussa - tai ehkä oikeammin sanottuna arvaamaan, millä asioilla tulisi vielä loppupuolella olemaan merkitystä.

On myös yksi pieni asia, joka itseäni häiritsi jonkin verran. Elokuvassa pieni selviytyjien joukko menee piileskelemään ullakolle, mutta kukaan ei mainitse sanallakaan sitä, että esimerkiksi hyvin ruokaa pitäisi ottaa mukaan jopa kuukauden tarpeiksi noin kymmenelle ihmiselle tai missä ruokaa säilytetään, kun ei ole käytössä jääkaappia. Muutoin ullakkokohtaukset luovat kyllä oman jännitteensä, kun siellä loukussa olevien ihmisten väliset suhteet ja jännitteet alkavat purkautua. Pelossa ja äärimmäisessä tilanteessa jokainen reagoi omalla tavallaan, eikä se tapa ole aina se, jota eniten odottaisi. Näihin jännitteisiin olisi voinut paneutua enemmänkin.

Näyttelijät ovat hyviä ja elokuva on täynnä onnistuneita roolisuorituksia, niistä joitakin mainitakseni päärooleissa etääntyneenä aviopari Eben ja Stella Olesonina nähtävät Josh Hartnett ja Melissa George. Vampyyreista on tehty pelottavia ja aika rumiakin. Kaukana ovat goottikauhun viittaan pukeutuvat herrasmiehet ja teinileffojen sydäntenvarastajat. Vampyyrien johtajana Marlow'na nähdään Danny Huston, joka on aika karmiva mustine silmineen ja terävine hampaineen.

30 päivää kaamosta on elokuva, jossa melko lailla kaikki tuntuu olevan kohdillaan. Se on hyvin rytmitetty ja toimintaa sekä rauhallisia hetkiä on tarpeeksi suhteessa toisiinsa. Parissa kohtaa odotin äkkisäikäytystä, jota ei koskaan tullut. Hyvä niin, sillä se olisi ollut vain tylsää. Tämä elokuva osaa kyllä luoda jännitystä ilman typeriä, halpoja säikäytyksiäkin. Vaikken ole koskaan erityisemmin ollut splattereiden ystävä, huomasin yllätyksekseni pitäväni tästä aika paljon.


Splatter on kauhun alagenre, jolle ominaista on liioiteltu väkivalta ja veren roiskuminen. Splatter ja gore sekoitetaan genreinä usein toisiinsa, mutta goressa nähtävä väkivalta on vakavahenkisempää, kun taas splatterissa väkivaltaa ja verenvuodatusta käytetään mustan huumorin tehokeinona. Tunnetuimpia splatter-elokuvia ovat muun muassa Night of the Living Dead (1968), The Evil Dead (1982) ja Aivokuollut (1992).


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 39. Elokuva sijoittuu arktiselle alueelle




30 päivää kaamosta | 30 Days of Night

Ohjaus: David Slade
Käsikirjoitus: Brian Nelson, Steve Niles ja Stuart Beattie, Steve Nilesin ja Ben Templesmithin sarjakuvan pohjalta
Sävellys: Brian Reitzell
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2007
Kesto: 109 min
Ikäraja: K18
Päärooleissa:
Josh Hartnett - Eben Oleson
Melissa George - Stella Oleson
Danny Huston - Marlow

Kommentit