The Girl with the Dragon Tattoo



Toimittaja Mikael Blomkvist saa tuomion kunnianloukkausoikeudenkäynnissä. Pian sen jälkeen häneen ottaa yhteyttä teollisuusjohtaja Henrik Vanger, joka tarjoaa Mikaelille työtä. Näennäisesti Mikaelin tulisi kirjoittaa Henrikin elämäkerta, mutta todellisuudessa Henrik toivoo Mikaelin tutkivan neljänkymmenen vuoden takaista sukulaistyttönsä selvittämättömäksi jäänyttä katoamista.

The Girl with the Dragon Tattoo on David Fincherin ohjaama elokuva vuodelta 2011. Se perustuu Stieg Larssonin romaaniin Miehet jotka vihaavat naisia vuodelta 2005. The Girl with the Dragon Tattoo on toinen adaptaatio saman romaanin pohjalta, ruotsalainen versio, Miehet jotka vihaavat naisia, sai ensi-iltansa vuonna 2009.

Millennium-trilogia, jonka avausosa Miehet jotka vihaavat naisia on, taitaa olla ensimmäisiä trillereitä, joita olen lukenut. Ruotsalainen elokuvatrilogia on myös tullut katsottua useampaan kertaan. Haluaisin kovasti välttää vuoden 2009 elokuvan sekä tämän vertaamista keskenään, mutta tällä kertaa se taitaa olla mahdoton tehtävä.

Aivan alkuun tahdon kuitenkin sanoa, että jollei tuota ruotsalaista vertailukohtaa olisi olemassa, varmasti pitäisin tätä elokuvaa oikein onnistuneena filmatisointina. Valitettavasti se vertailukohta kuitenkin on siellä. The Girl with the Dragon Tattoo on kestoltaan kaksi ja puoli tuntia, mikä on aivan liian pitkä. Elokuvassa on paljon turhaa ja runsaasti tiivistämisen varaa. On kuitenkin mielenkiintoista huomata, ettei minusta ole koskaan tuntunut siltä katsoessani Miehet jotka vihaavat naisia, vaikka nämä kaksi elokuvaa ovat tismalleen samanpituiset.

On muuten häiritsevää, kun ruotsalaista nimistöä yritetään lausua englanniksi. Se vain yksinkertaisesti kuulostaa väärältä. Stellan Skarsgård taitaa olla ainoa, joka lausuu nimiä oikein, mutta hän onkin syntyperäinen Ruotsin kansalainen. Tosin osaa nimistöstä hänkin lausuu "englanniksi". Ei minulla muihin maihin sijoittuvien elokuvien kanssa vastaavaa ongelmaa ole, mutta kun itse edes jotenkin osaa ruotsia ja tietää, kuinka nimet pitäisi lausua, se häiritsee.

Mikael Blomkvistia näyttelee Daniel Craig, joka vastaa ulkonäöllisesti hyvin paljon sitä mielikuvaa, joka minulla lukiessani oli Mikaelista, mutta muutoin en voi sanoa juuri kauheasti pitäneeni hänen roolityöstään. Mitä Mikaelin hahmoon ja persoonaan tulee - Michael Nyqvist teki sen paremmin. Nyqvistin Mikael on haavoittuvaisempi ja muutoinkin lähempänä sitä, millaiseksi hänet on kuvattu kirjoissa. Toisessa pääroolissa Lisbeth Salanderina nähdään Rooney Mara, joka on taitava näyttelijä ja kyennyt hienosti sisäistämään Lisbethin monisyisen hahmon, mutta koska vertauskuvana on Noomi Rapace, joka on täydellinen Lisbeth, tuntuu Maran suoritus sen rinnalla hieman vaisulta. Ja mitä ihmettä on tapahtunut Lisbethin lohikäärmetatuoinnille, joka on englanninkielisen nimenkin ydin? Miksi se on vain nätti, pieni kuva toisen lapaluun päällä, kun sen on tarkoitus olla koko selän kokoinen? Näyttelijöistä Stellan Skarsgård ja Christopher Plummer hoitavat homman kotiin, jälkimmäisen rooli vain jää valitettavan pieneksi elokuvan kestoon nähden.

Oma suosikkinäyttelijäni, Embeth Davidtz, nähdään Mikaelin siskon Annikan roolissa ja hän on syy siihen, miksi koskaan olen päätynyt katsomaan tämän elokuvan. Siitä syystä onkin harmi, ettei trilogiaa koskaan tehty kokonaisuudessaan, sillä kolmannessa osassa Annika pääsee hyvin suureen rooliin.

The Girl with the Dragon Tattoo on ihan toimiva elokuva. Jos ruotsalaista versiota ei ole katsonut, se on jopa todella hyvä. Mutta jollei edellä olevasta tekstistä jo käynyt ilmi, pidän ruotsalaista versiota monin verroin parempana ja aidompana. Itse asiassa alkoi tätä katsoessa jopa tehdä mieli katsoa ruotsalaiset versiot pitkästä aikaa. Tai lukea kirjat - onhan siitä kuitenkin noin vuosikymmen kun ne luin!


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 34. Elokuvassa mennään kellariin




The Girl with the Dragon Tattoo

Ohjaus: David Fincher
Käsikirjoitus: Steven Zaillian, Stieg Larssonin romaanin pohjalta
Sävellys: Trent Reznor, Atticus Ross
Tuotantomaa: Yhdysvallat, Iso-Britannia
Julkaisuvuosi: 2011
Kesto: 151 min
Ikäraja: K18
Päärooleissa:
Daniel Craig - Mikael Blomkvist
Rooney Mara - Lisbeth Salander
Christopher Plummer - Henrik Vanger
Stellan Skarsgård - Martin Vanger

Kommentit