Eläintarhan työntekijä löytää Sumatran viidakosta harvinaisen rotta-apinan, joka tuodaan Yhdysvaltoihin eläintarhaan näytille. Tyranniäitinsä kanssa asuva Lionel tapaa romanityttö Paquitan ja lähtee tämän kanssa treffeille eläintarhaan, jonne pahaksi onneksi myös äiti Vera heitä seuraa. Rotta-apina puree Lionelin äitiä, joka alkaa muuttua hirvittäväksi ihmisiä syöväksi zombieksi.
Braindead (myös nimellä Dead Alive) on Peter Jacksonin ohjaama elokuva vuodelta 1992.
Aivan ensi alkuun täytyy mainita, että suoraan sanottuna Braindead on aivan pimeä elokuva. Se on todettu yhdeksi goreimmista elokuvista ikinä, mutta jopa ne väkivaltaisimmat kohtaukset on toteutettu niin kieli poskessa, ettei edes tiukoista elokuvasensuurilaistaan tunnettu Iso-Britannia kieltänyt elokuvan levitystä. En ollut nähnyt Braindeadia aiemmin, mutta silti tiesin pääpiirteittäin, mitä on luvassa ja olin valmistautunut oikeastaan mihin tahansa.
Braindeadin efektit ja maskeeraukset on toteutettu todella hienosti. Toki ne on myös vedetty hieman överiksi, kuten sekä splatterin että kauhukomedian tyyliin kuuluu. Verta ja suolenpätkiä lentelee etenkin viimeisellä kolmanneksella ja elokuvan huippukohta onkin yksi elokuvahistorian verisimpiä.
Näyttelijät ylinäyttelevät ihan reippaasti, mutta tässä genressä se on helppo antaa anteeksi, sillä se on selvästi tyylillinen valinta. Hahmot toki jäävät myös pääkaksikko Lionelia ja Paquitaa, joita näyttelevät Timothy Balme ja Diana Peñalver, lukuun ottamatta hyvin yksiulotteisiksi - Lionelin äiti on tyranni, joka ei tahdo poikansa olevan tekemisissä muiden naisten kanssa ja Lionelin setä Les on ällöttävä, limainen ukko. Balme ja Peñalver ovat elokuvan vahvimmat näyttelijät ja he kantavat tarinaa eteenpäin yhdessä ja erikseen. Tavallaan elokuvan voisi nähdä Lionelin tarinana, kuinka hän pääsee irti hirviömäisen äitinsä otteesta. Lopetus kruunaa tämän viestin.
Braindead on muutamalla sanalla kuvaten älytön, pimeä, verinen ja mauttoman hauska. Se ei pelkää, kainostele eikä kumarra mihinkään suuntaan. Efektit ja maskeeraukset ovat elokuvan ehdoton helmi ja niihin on selkeästi panostettu oikeastaan kaiken muun kustannuksella. Vaikka Braindeadia ei Iso-Britanniassa aikoinaan kiellettykään, Suomessa se oli sallittu ainoastaan leikattuna versiona vuoteen 2001 saakka.
Splatter on kauhun alagenre, jolle ominaista on liioiteltu väkivalta ja veren roiskuminen. Splatter ja gore sekoitetaan genreinä usein toisiinsa, mutta goressa nähtävä väkivalta on vakavahenkisempää, kun taas splatterissa väkivaltaa ja verenvuodatusta käytetään mustan huumorin tehokeinona. Tunnetuimpia splatter-elokuvia ovat muun muassa Night of the Living Dead (1968), The Evil Dead (1982) ja Braindead (1992).
Braindead
Ohjaus: Peter Jackson
Käsikirjoitus: Stephen Sinclair, Fran Walsh ja Peter Jackson
Sävellys: Peter Dasent
Tuotantomaa: Uusi-Seelanti
Julkaisuvuosi: 1992
Kesto: 104 min
Ikäraja: K18
Päärooleissa:
Timothy Balme - Lionel Cosgrove
Diana Peñalver - Paquita María Sánchez
Kommentit
Lähetä kommentti