10/31: Folkhorror - The VVitch



1630-luvun Uudessa-Englannissa pieni perhe elää omavaraista elämää eristyksissä muusta maailmasta jouduttuaan karkotetuksi puritaanisesta siirtokunnasta. Eräänä päivänä perheen imeväisikäinen poika, Samuel, katoaa jäljettömiin. Äiti Katherine syyttää teini-ikäistä Thomasinia, jonka seurassa Samuel oli kadotessaan. Pian perheen ympärillä alkaa tapahtua kummia ja kaikki alkavat pikkuhiljaa uskoa, että perheen sisällä piilee noituus.

The VVitch on Robert Eggersin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva vuodelta 2015.

Tämän vuoden Halloween Countdownissa The VVitch oli yksi eniten odottamistani elokuvista. Olen katsonut sen kerran aiemminkin pari vuotta sitten ja pidin siitä kovasti jo silloin, joten olin utelias katsomaan elokuvan uudestaan, kun tiesin paremmin, mitä odottaa. On paljon elokuvia, jotka toimivat paremmin vasta toisella katselukerralla ja The VVitch on ehdottomasti yksi näistä.

Toinen syy, miksi odotin The VVitchin katsomista niin paljon, on se, että folkhorror on yksi suosikkialagenreistäni kauhun puolella. Se on genrenä todella aliarvostettu ja folkhorroria tehdään aivan liian vähän, vaikka hyvin usein se psykologisen kauhun ohella tarjoaa parhaimmat, moniulotteisimmat tarinat.

The VVitch on hidastempoista kauhua, joka luottaa tarinaansa sekä tunnelman luontiin sen sijaan, että lähtisi kikkailemaan erikoistehosteilla tai typerillä äkkisäikäytyksillä. Paljoakaan kauhun elementtejä ei ruudulla näytetä, mikä oikeastaan tekee siitä vielä pelottavampaa, sillä se antaa vallan katsojan mielikuvitukselle. Ylipäätään tietoisuus siitä, että jotakin kamalaa on tapahtunut, mutta ei tarkalleen tiedä mitä, on omiaan aiheuttamaan vähintäänkin kylmiä väreitä.

Ohjaaja Eggers tahtoi tehdä elokuvastaan mahdollisimman autenttisen, joten esimerkiksi lavasteet rakensivat puusepät, jotka olivat erikoistuneet 1600-luvun tyylin rakentamiseen. Valaistus on toteutettu käyttäen ainoastaan luonnonvaloa sekä sisätiloissa kynttilöin, mikä luo elokuvalle aivan omanlaisensa tunnelman, jollaista harvemmin missään elokuvassa näkee. Näyttelijät puhuvat vanhahtavaa englantia ja vaatteet on valmistettu, kuten tuohon aikaan oli tapana, villasta, pellavasta ja hampusta. Yksityiskohdat ovat loppuun asti hiottuja, eikä sitä voi kuin kunnioittaa, ettei ole vain menty sieltä, mistä aita on matalin.

The VVitch on täynnä symboliikkaa, joka alkaa avautua paremmin vasta toisella katsomiskerralla. Elokuva käsittelee teemoja aikuistumisesta, seksuaalisesta heräämisestä, yksilön vapaudesta sekä ihmisen yhteydestä luontoon ja sen epätasapainosta. Temaattisesti tätä voisi monelta osin verrata jopa Ari Asterin Midsommariin (2019). Folkhorrorille tyypillisesti The VVitch käsittelee myös uskonnollista kiihkoa asettaen vieretysten kristinuskon ja noituuden.

Näyttelijäsuoritukset ovat mainioita läpi elokuvan, erityisesti Katherinen roolissa nähtävä Kate Dickie, jonka vahva työ pitää kaikki palaset kasassa. Elokuvadebyyttinsä The VVitchissa tekevä Anya Taylor-Joy on pääroolissa Thomasina erittäin raikas ja taitava, mutta ei ihan vielä jaksa yksin kannatella kokonaista elokuvaa.

The VVitch on ehdottomasti folkhorrorin parhaimmistoa. Se ei pelota erikoisefekteillä tai goreiluilla vaan sillä, mitä ei näytetä. Tunnelman lisäksi elokuva panostaa äänimaailmaan, joka on suoraan sanottuna erittäin häiritsevä ja karmiva, kiitokset siitä säveltäjä Mark Korvenille. Tuotannossa on panostettu yksityiskohtiin ja aitouteen niin lavastuksen, puvustuksen, valaisun kuin kaiken muunkin suhteen ja ohjaaja Eggers todella taitaa oman genrensä.


Folkhorror on kauhun alagenre, jossa käytetään kansanperinteen elementtejä sekä ihmisten toimia ja uskomuksia aiheuttamaan pelkoa katsojissa. Elokuvat sisältävät yleensä (pakana)uskontoja eristäytyneessä ympäristössä, luonnonvoimia ja maalaismaista ympäristöä. Tavallisesti elokuvassa naiivit ulkopuoliset joutuvat vastatusten kultinomaisten uskomusten kanssa. Genren kruunaamaton kuningas ja kantaäiti on Robin Hardyn ohjaama Uhrijuhla (1973). Muita tunnettuja genren elokuvia ovat muut muassa Maissilapset (1984), The VVitch (2015), Apostle (2018) ja Midsommar - loputon yö (2019).


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 44. Elokuvassa on noita




The VVitch

Ohjaus ja käsikirjoitus: Robert Eggers
Sävellys: Mark Korven
Tuotantomaa: Yhdysvallat, Kanada
Julkaisuvuosi: 2015
Kesto: 93 min
Ikäraja: K16
Päärooleissa:
Anya Taylor-Joy - Thomasin
Ralph Ineson - William
Kate Dickie - Katherine

Kommentit