C. B. Strike, 3. tuotantokausi



Cormoran Striken vieraillessa perheensä luona Cornwallissa häntä lähestyy nainen, jonka äiti on kadonnut vuonna 1974. Äidin kohtalo on vaivannut Annaa lapsuudesta saakka ja hän tahtoisi saada siihen vihdoin vastauksen. Strike ja Robin ryhtyvät selvittämään, mitä Margot Bamboroughille oikein tapahtui neljäkymmentä vuotta sitten - katosiko tämä omasta tahdostaan vai joutuiko rikoksen uhriksi.

C. B. Strike (myös nimellä Strike) on brittiläinen rikossarja. Se perustuu J. K. Rowlingin salanimellä Robert Galbraith kirjoittamiin Cormoran Strike -sarjan kirjoihin. Kolmas tuotantokausi käsittää viidennen romaanin, Levoton veri (2020) tapahtumat.

Levoton veri on kenties paras tähän mennessä ilmestyneistä sarjan kirjoista. Ilmestymisensä aikaan se kärsi (täysin aiheettomasti) negatiivisesta julkisuudesta, kun monet ihmiset teilasivat sen vain pelkkien huhujen tai nettikirjoitusten perusteella lukematta itse kirjaa lainkaan. Syynä oli se, että kirjassa esiteltiin sarjamurhaaja, joka aikoinaan saattoi pukeutua naiseksi vaikuttaakseen harmittomalta ja houkutellakseen tulevat uhrinsa mukaansa. Kyseinen sarjamurhaaja perustuu löyhästi aivan oikeaan (tai oikeastaan kahteen) olemassa olevaan murhaajaan, jotka kumpikin olivat tavalla tai toisella ristiinpukeutujia.

Levoton veri on edeltäjänsä tapaan neljän jakson mittainen. Tavallaan olisin ehkä toivonut vielä yhtä jaksoa lisää, mutta on tämä ihan hyvä paketti näinkin. Lähes 1000-sivuisen tiiliskiven tiivistäminen neljään tuntiin vaatii taitoa ja siellä pakostikin on osia, jotka tiivistämisestä kärsivät. Ja siltikin kolmannen jakson paikkeilla tarina tuntuu jäävän hieman laahaamaan.

Tarinaa vievät eteenpäin jälleen kerran Cormoran Strikea ja Robin Ellacottia näyttelevät Tom Burke ja Holliday Grainger. Heidän lisäkseen monet tutut kasvot tekevät paluun sekä koko joukko uusia hahmoja esitellään. Uusista mieleen jäävät erityisesti etsivätoimiston uusi, suorapuheinen toimistopäällikkö Pat Chauncey, jota esittää Ruth Sheen sekä entinen sairaanhoitaja Janice Beattie, jonka roolissa nähdään Tom Burken äiti, Anna Calder-Marshall.

Seuraava teksti paljastaa yksityiskohtia juonesta, joten jos tahdot välttyä juonipaljastuksilta, hyppää seuraavaan kappaleeseen.

Koska en osaa olla sanomatta tätä niin Janicen ja Striken välisestä viimeisestä kohtauksesta todella löytyy jännitettä, eikä sillä hetkellä katsettaan pysty riistämään ruudulta edes sekunnin sadasosaksi. Ja Janicen viimeiset sanat ja viimeinen katse Strikelle - parempaa näyttelijäntyötä saa tästä sarjasta etsimällä etsiä, eikä sitä todennäköisesti tule löytämään. Se katse.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Levoton veri esittelee rikoksen, joka on todella kylmäävä. Kuvaavaa, kun kyseessä on niin kutsuttu cold case. Kirjana pidän tästä (ehkä) eniten koko sarjasta, adaptaationa tämä on hyvin samaa tasoa kuin Valkoinen kuolema  - sillä poikkeuksella, että tarina on toki itselleni kiinnostavampi ja Levoton veri tarjoaa tähän mennessä sarjan parasta näyttelijäntyötä.


Lue myös




C. B. Strike

Ohjaus: Sue Tully
Käsikirjoitus: Tom Edge, Robert Galbraithin romaanien pohjalta
Sävellys: Adrian Johnston
Tuotantomaa: Iso-Britannia
Julkaisuvuosi: 2022
Jaksoja: 3. tuotantokausi, 4 jaksoa
Ikäraja: K16
Päärooleissa:
Tom Burke - Cormoran Strike
Holliday Grainger - Robin Ellacott

Kommentit