C. B. Strike, 2. tuotantokausi



Cormoran Striken toimistolle ilmestyy sekavassa tilassa oleva nuori mies, joka väittää nähneensä pienen tytön kuristettavan vuosia sitten. Nuori mies ehtii kuitenkin paeta ennen kuin Strike ja Robin saavat enempää tietoa tapauksesta. Samaan aikaan Strike saa toimeksiannon ministeri Jasper Chiswellilta, jota kiristetään. Nämä kaksi tapausta tuntuvat jollakin tapaa nivoutuvan yhteen. Strike ja Robin aloittavat tutkimukset, mutta sitten tapahtuu murha.

C. B. Strike (myös nimellä Strike) on brittiläinen rikossarja. Se perustuu J. K. Rowlingin salanimellä Robert Galbraith kirjoittamiin Cormoran Strike -sarjan kirjoihin. Toinen tuotantokausi käsittää neljännen romaanin, Valkoinen kuolema (2018) tapahtumat.

Valkoinen kuolema tekee huomattavan parannuksen edelliskauteen verrattuna. Kausi sisältää vain yhden kirjan tapahtumat ja on peräti neljän jakson mittainen, kun aiempiin kirjoihin perustuvat jaksot ovat vain kaksi tai kolme jaksoa. Enemmän jaksoja tarkoittaa tietenkin sitä, että tapahtumiin ja hahmoihin on paremmin aikaa tutustua.

Vaikka Valkoinen kuolema ei lukeudukaan omiin suosikkeihini Cormoran Strike -kirjoista, sen jaksot ovat silti tähän mennessä parhaat. Suurimmaksi osaksi tämä johtuu nimenomaan siitä, että koko tarinaan ehtii useamman jakson myötä päästä paremmin sisälle, jolloin hahmoihinkin ehtii kiintyä. Myös Robinin ja Matthew'n suhde, joka tähän mennessä on tuntunut lähinnä vain pintaraapaisulta, saa enemmän ruutuaikaa ja syvyyttä.

Sarjan jaksoja kannattelevat edelleen pääkaksikko Cormoran Strike ja Robin Ellacott, joita näyttelevät Tom Burke ja Holliday Grainger. Heistä etenkin Grainger pääsee tällä kertaa todella loistamaan, kun Cormoran Strike lähinnä on vain oma yrmy itsensä. Roolissa sekavana nuorena miehenä, Billy Knightina, jonka ilmestyminen Striken toimistolle käynnistää koko tapahtumasarjan, nähdään parhaiten kenties Stranger Thingsin Eddie Munsonina tunnettu Joseph Quinn. Olen itse nimenomaan C. B. Strikessa ensimmäisen kerran kiinnittänyt häneen huomiota ja toivonut, että tuo nuori, lahjakas näyttelijä pääsisi vielä pitkälle. Billyn sekavan, pelokkaan hahmon hän on sisäistänyt täydellisesti. Edellä mainittujen lisäksi oman huomioni (siis positiivisella tavalla) sai Izzy Chiswellia näyttelevä Christina Cole.

Valkoinen kuolema päästää katsojansa edes jollakin tapaa tutustumaan Britannian politiikan kiemuroihin, vaikka kirja toki niitä huomattavasti syvällisemmin käsitteleekin. Se toki on täysin ymmärrettävää. Vaikka politiikka ei juuri itseäni kiinnosta ja siitä syystä kirja ei suosikkeihini lukeudukaan, nappaa kausi silti mukaansa lähes välittömästi. Valkoinen kuolema on oikein onnistunut adaptaatio. Se ei jätä kylmäksi samalla tapaa kuin edeltäjänsä, sillä katsojana sitä ehtii oikeasti alkaa välittää hahmoista ja luoda heihin jonkinlaisen tunnesiteen. Tällä kaudella Holliday Grainger myös todella pääsee loistamaan.




C. B. Strike

Ohjaus: Sue Tully
Käsikirjoitus: Tom Edge, Robert Galbraithin romaanien pohjalta
Sävellys: Adrian Johnston
Tuotantomaa: Iso-Britannia
Julkaisuvuosi: 2020
Jaksoja: 2. tuotantokausi, 4 jaksoa
Ikäraja: K16
Päärooleissa:
Tom Burke - Cormoran Strike
Holliday Grainger - Robin Ellacott

Kommentit