Paula Hawkins: Kuin kytevä tuli

Nuori mies löydetään kuolleena asuntolaivasta ja epäillyksi päätyy kolme naista. Miriam, joka asuu viereisessä asuntolaivassa ja löysi uhrin, uhrin täti Carla sekä Laura, jonka nähtiin poistuvan aikaisin aamulla asuntolaivalta veren tahraamana. Uhri kietoo naisten kohtalot toisiinsa ja heitä yhdistää halu korjata heille menneisyydessä tehdyt vääryydet.

Kuin kytevä tuli on Paula Hawkinsin kirjoittama romaani vuodelta 2021.

Maaliskuu oli kolea, mutta naapuriveneen kajuutan ovi näytti olevan auki niin kuin illallakin. Outoa. Toisaalta hänellä oli muutenkin asiaa naapuriveneessä asuvalle nuorelle miehelle liian pitkäksi venähtäneestä oleskelusta. Vene oli ollut kiinnityspaikassaan jo kuusitoista päivää, eli kaksi päivää sallittua kauemmin.

Luin viime vuonna Paula Hawkinsin kaksi edellistä kirjaa, Nainen junassa (2015) ja Tummiin vesiin (2017). Jos ei muuta niin ainakin hänellä on kyky kirjoittaa harvinaisen epämiellyttäviä henkilöhahmoja. Tosin edeltävistä Kuin kytevä tuli poikkeaa sen verran, että loppujen lopuksi aloin oikeasti tuntea sympatiaa peräti kahta hahmoa kohtaan.

Muutoin kyllä koin tämän romaanin tylsemmäksi kuin kaksi edellistä. Jotenkin se ei vain jaksanut pitää mielenkiintoa yllä edes loppua kohden. Uhria kohtaan en tuntenut mitään kiinnostusta tai sympatiaa, joten ei minua sen myötä jaksanut kiinnostaa sekään, kuka hänet tappoi tai mitä ylipäätään on tapahtunut. Se tietysti söi aika paljon lukumotivaatiota.

Ne kaksi ainoaa hahmoa, joista välitin edes hieman, olivat Laura ja Irene. Laura on nuori nainen, joka on lapsuudessaan joutunut onnettomuuteen, joka on aiheuttanut hänelle lievän aivovamman sekä muita elinikäisiä vammoja. Aivovamman vuoksi hän on todella impulsiivinen sekä kykenemätön hillitsemään itseään. Hän vaikuttaa kaikkein todennäköisimmältä syylliseltä Danielin murhaan, mutta juuri siitä syystä itse pidin häntä kaikkein epätodennäköisimpänä.

Irene puolestaan on vanhempi, kirjallisuudesta kiinnostunut nainen, jonka naapurissa Daniel on lapsena ja nuorena asunut. Irenen hyvä ystävä ja naapuri sekä Danielin äiti Angela on kuollut vain muutamia viikkoja sitten. Yksinäinen Irene on solminut jonkinlaisen ystävyyssuhteen Lauran kanssa, ja Laura auttaa tätä arkisissa asioissa aina, kun ehtii.

Laura valui entistä alemmas tuolissa. Hän hieroi sormenpäillä varovasti päänahkaansa ja ummisti silmänsä, kun luomien alta alkoi tihkua kyyneliä poskipäille. Seis, seis, seis, hän sanoi itsekseen. Eikö tämä lopu ikinä?

Romaanin teksti on aiempien Hawkinsin romaanien tapaan helppo- ja nopealukuista, jos lukumotivaatio vain on kohdillaan toisin kuin allekirjoittaneella. Luvut ovat vain muutamien sivujen mittaisia eli juuri sopivia, jotta niitä voi lukea vaikka vain yhden tai kaksi kerralla, jos keskittymiskyky ei ole parhaimmillaan tai ei kovin paljoa aikaa. Olen alkanut arvostaa lyhyitä lukuja erityisen paljon sen jälkeen, kun pari vuotta sitten luin Jeffrey Eugenidesin romaanin Virgin Suicides - kauniina kuolleet (1993), jonka yksi luku oli yli satasivuinen. En ole koskaan tykännyt lopettaa lukemista kesken luvun, mutta tuon kanssa oli pakko.

Romaanin tapahtumat sijoittuvan Lontooseen ja kirjan alkusivuilla oleva kartta on ihan kiva lisä, mutta muistin vasta loppupuolella, että sellainenkin oli olemassa. Kartta ei tuo oikeastaan mitään lisäarvoa - tai ainakaan itse en kokenut mitään tarvetta tietää, missä mitäkin on. Alue, jossa kaikki tapahtuu, on kuitenkin suhteellisen pieni, joten sitä lukijanakin on vaikea joutua eksyksiin, vaikkei tietäisi Lontoon kaupunkikuvasta yhtään mitään.

Tarinaa kerrotaan useamman hahmon näkökulmasta käsin. Edellä jo mainittujen Lauran ja Irenen lisäksi oman äänensä saavat kuuluviin uhrin täti Carla, tämän entinen mies, kirjailija Theo Myerson, sekä asuntoveneessä, uhrin vieressä, asuva Miriam. Lisäksi mukana on pätkiä Theo Myersonin kirjoittamasta romaanista Hän joka pääsi pakoon. Romaaninpätkät ovat yksi mielenkiintoisimmista asioista koko kirjassa ja erityisesti, kuinka ne nivoutuvat osaksi romaanin tapahtumia.

Kuin kytevä tuli on tarinallisesti ihan kiva, mutta ei valitettavasti yhtä vahva kuin Hawkinsin kaksi aiempaa teosta. Romaani käsittelee erilaisia traumoja ja onnistuukin siinä hyvin. Myös hahmot ovat hyvin luotuja, aitoja ihmisiä kaikkine vikoineen, mutta suurimmaksi osaksi myös harvinaisen epämiellyttäviä. Lukumotivaatio tosiaan minulla itselläni oli tämän romaanin suhteen pahasti hukassa, sillä uhrista en välittänyt lainkaan, eikä sitä myöten kiinnostanut tietää, kuka oli tehnyt ja mitä.

Uusien äänten turvin tyttö rikkoo ikkunan. Hän karistelee kehyksistä kiireesti niin paljon lasinsirpaleita kuin irti lähtee ennen kuin kapuaa ulos. Olkapäihin, yläruumiiseen ja reisiin tulee silti pahoja haavoja, kun hän ahtautuu ulos pienestä neliskanttisesta ikkuna-aukosta.

**

Paula Hawkins (s. 26. elokuuta 1972) on brittiläinen kirjailija. Hawkins syntyi Hararessa, Zimbabwessa ja eli siellä vuoteen 1989 saakka, jolloin muutti Englantiin. Valmistuttuaan Oxfordin yliopistosta hän työskenteli 15 vuotta toimittajana. Hawkins kirjoitti salanimellä Amy Silver neljä romaania ennen kuin sai valmiiksi romaaninsa Nainen junassa (2015), jonka julkaisi omalla nimellään. Kuin kytevä tuli on hänen kolmas oman nimen alla julkaistu romaaninsa.


Paula Hawkins: Kuin kytevä tuli (A Slow Fire Burning), 2021. Suomentanut Markku Päkkilä. 286 s.


Helmet-lukuhaasteeseen numerolla 1. Kirjassa on kartta


Kommentit