Järki ja tunteet



Herra Dashwoodin kuoleman jälkeen hänen kotinsa periytyy ainoalle pojalle, mikä tarkoittaa sitä, että vaimo ja kolme tytärtä jäävät kodittomiksi. He muuttavat Devonshireen, ja äidin toiveissa olisi saada kaksi vanhempaa tytärtään naitettua. Pian he saavat kuitenkin huomata, etteivät taloudellisessa ahdingossa olevan perheen tyttäret ole kelvollisia avioliittoon.

Järki ja tunteet on Ang Leen ohjaama elokuva vuodelta 1995. Se perustuu Jane Austenin samannimiseen romaaniin vuodelta 1811.

Järki ja tunteet on lukeutunut omiin suosikkielokuviini siitä saakka, kun olin noin yhdentoista vuoden ikäinen. Kyllä, olin outo lapsi, kun katsoin tällaista samaan aikaan, kun oman ikäisiä kiinnostivat aivan muut asiat - ja kaikkein viimeisimmäksi tylsät, brittiläiset draamaelokuvat, joissa ei tapahdu yhtään mitään jännittävää. Järki ja tunteet on myös henkilökohtainen suosikkini niistä Jane Austenin kirjoista, jotka olen lukenut.

Kun joitakin vuosia sitten katsoin BBC:n minisarjan Ylpeys ja ennakkoluulo (1995), mietin useaan kertaan, kuinka tuosta kirjasta edes saisi tehtyä parituntisen elokuvan. Järki ja tunteet on siinä kuitenkin onnistunut ongelmitta. Käsikirjoitus on huolella ja taidolla tehty ja se pitää koko paketin kasassa. Missään vaiheessa ei tunnu siltä, että jotakin olisi liikaa tai liian vähän vaan kaikki asiat käyvät selväksi, eikä tarina jää kertaakaan junnaamaan paikoilleen. Tästä kiitos käsikirjoittaja Emma Thompsonille, joka myös palkittiin työstään parhaan sovitetun käsikirjoituksen Oscarilla - täysin ansaitusti.

1800-luku kokonaisuudessaan on yksi suosikkiaikakausiani länsimaisessa puvussa, joten Järki ja tunteet sisältää tietysti myös todella kauniin puvustuksen. Pukusuunnittelusta on vastannut Jenny Beavan, jonka työtä olen ihaillut monessa eri elokuvassa, näin pari niistä mainitakseni Hotelli Firenzessä (1985) sekä Cruella (2021). Asut edustavat 1800-luvun alun ajankuvalle tyypillisesti herkkää ja romanttista empiretyyliä.

Elokuvan rooleissa nähdään Britannian parhaimmistoa. Päärooleja Marianne ja Elinor Dashwoodia näyttelevät Kate Winslet sekä elokuvan käsikirjoittanut Emma Thompson. Winsletin näyttelemä Marianne on huoleton, romanttinen ja toisinaan jopa aika vastuuton nuorempi sisko, kun taas Thompsonin esittämä Elinor isosiskona on se järjen ääni, joka yrittää pitää huolen kaikista tukahduttaen samalla itsensä ja tunteensa. Perheeseen lukeutuu heidän lisäkseen Gemma Jonesin näyttelemä rouva Dashwood sekä kaikkein nuorin sisko Margaret, jota näyttelee Emilie François. Miehistä vastavoimaa heille edustavat Alan Rickman eversti Brandonina, Hugh Grant Edward Ferrarsina sekä Greg Wise John Willoughbyna. Jokainen heistä tekee roolinsa taidolla ja erityisesti Alan Rickmanin roolihahmo varasti sydämeni täysin jo lähes pari vuosikymmentä sitten. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Hugh Laurie ja Imelda Staunton Palmerin pariskuntana, Robert Hardy sir John Middletonina sekä Elizabeth Spriggs rouva Jenningsina. Näistä parhaiten mieleen jää Hugh Laurien näyttelemä erittäin sarkastinen Thomas Palmer, joka tuntuu olevan täysin kyllästynyt vaimonsa jatkuvaan hössöttämiseen.

Vaikka Järki ja tunteet onkin minulla unohtunut moneksi vuodeksi vain hyllyyn pölyä keräämään, on ilahduttavaa nähdä, kuinka se ei ole vieläkään menettänyt tehoaan vaan jaksan rakastaa sitä yhtä paljon kuin 11-vuotiaanakin. Elokuvan upeista sävellyksistä vastaa Patrick Doyle ja olen aikoinaan ollut niinkin suuri fani, että soundtrack löytyy jopa CD-levyltä. Elokuvasta kokonaisuutenaan on vaikea löytää mitään moitittavaa, ellei sitten lähde sille linjalle, että näyttelijät ovat suurimmaksi osaksi paljon vanhempia kuin Austen heidän hahmonsa kirjoitti olemaan. Sillä ei kuitenkaan ole merkitystä, sillä hahmojen ikä ei missään kohtaa tule ilmi. Järki ja tunteet on edelleen yksi omista suosikkielokuvistani ja jälleen kerran muistuttaa minua siitä, miksi Britanniassa tehdään parempaa draamaa kuin missään muualla.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 15. Elokuva Helena Yläsen kirjasta Sata parasta elokuvaa ja kymmenen kehnoa kaupan päälle




Järki ja tunteet | Sense and Sensibility

Ohjaus: Ang Lee
Käsikirjoitus: Emma Thompson, Jane Austenin romaanin pohjalta
Sävellys: Patrick Doyle
Tuotantomaa: Iso-Britannia
Julkaisuvuosi: 1995
Kesto: 130 min
Ikäraja: K3
Päärooleissa:
Kate Winslet - Marianne Dashwood
Emma Thompson - Elinor Dashwood
Alan Rickman - eversti Christopher Brandon
Hugh Grant - Edward Ferrars

Kommentit