Cruella



Estella Miller on lapsesta saakka ollut hiukan erikoinen. Hän joutuu poikkeavuutensa vuoksi kiusatuksi koulussa, mutta ei suinkaan alistu vaan tappelee vastaan, mikä lopulta johtaa hänen erottamiseensa. Estella ja hänen äitinsä lähtevät Lontooseen, jossa äiti suunnittelee pyytävänsä apua ystävältään. Valitettavasti äiti kuitenkin kuolee traagisesti, ja Estella jää yksin.

Estella kasvaa aikuiseksi kaduilla varastellen seuranaan Jasper ja Horace. Nuorella naisella on kuitenkin suuret unelmat ja monien sattumien summana hän päätyy vaatesuunnittelijaksi suurelle muotitalolle, jonka johtajana toimii paronitar von Hellman. Nuoren suunnittelijan visiot saavat johtajattaren huomion, mutta Estellalla on muita suunnitelmia - hän nimittäin tahtoo tuhota paronittaren koko elämän.

Cruella on Disneyn uusin vanhan klassikon pohjalta tehty live action -elokuva vuodelta 2021. Se perustuu Cruella de Vilin hahmoon, joka alunperin esiintyy Dodie Smithin kirjassa Satayksi dalmatiankoiraa. Elokuvan on ohjannut Graig Gillespie ja käsikirjoittanut Dana Fox ja Tony McNamara. Vuoden 2014 elokuvan Pahatar tapaan Cruella keskittyy nimensä mukaisesti alkuperäisen elokuvan pahikseen ja kertoo hänen tarinansa.

Elokuvan pääosissa nähdään Estellana Emma Stone sekä paronitar von Hellmanina Emma Thompson, jotka kannattelevat elokuvaa yhdessä ja erikseen. Kummankin roolityöskentelyä on ilo katsella. Stone sopii täydellisesti räiskyväksi Estellaksi ja Thompson puolestaan on jo monta kertaa aiemmin todistanut kykenevänsä suoriutumaan mistä roolista tahansa, eikä itsekeskeinen paronitar tee siinä poikkeusta.

Muista näyttelijöistä parhaiten erottuivat lähinnä vain Mark Strong roolissaan paronittaren työntekijänä nimeltä John, todennäköisesti sen vuoksi, että on jäänyt mieleen Kingsman-elokuvista, sekä John McCrea vintage-vaatekaupan omistajana Artiena.

Cruellan lisäksi elokuvassa nähdään muitakin 101 dalmatialaista -elokuvasta tuttuja hahmoja, kuten Jasper ja Horace (suomidubbauksessa Jesper), joiden menneisyys Cruellan kanssa selviää elokuvan kuluessa, sekä Anita ja Roger. Jasperin ja Horacen mukanaolo on vielä ymmärrettävää, mutta Anita ja Roger oli täysin turha ahtaa mukaan, etenkin Roger tuntuu olevan elokuvassa vain niin sanottuna easter eggina.

Elokuva ei onneksi yritä luoda Cruellalle valtavan traagista taustatarinaa ja tehdä tästä mitään väärinymmärrettyä hahmoa kuten Pahattarelle kävi muutama vuosi sitten. Ennen kaikkeahan Cruella kasvoi lopulta naiseksi, joka tahtoi tappaa 99 koiranpentua saadakseen turkin, joten nyyhkytarina, joka yrittäisi saada katsojan ymmärtämään ja jopa sympatisoimaan häntä, tuntuisi todella kornilta.

Disneyn tuntien hieman jopa hirvitti, mitä tästä elokuvasta loppujen lopuksi tulisi, live action -versioinnit kun ovat olleet hieman laidasta laitaan. Cruella sijoittuu varmaan jonnekin keskivaiheille. Yli kaksituntinen elokuva tuntuu hieman liian pitkältä ja loppua kohden jopa itseään toistavalta. Mukana on toki myös joitakin nerokkaita käänteitä, jotka todella loksauttavat suun auki. Cruellasta tulee hieman mieleen Paholainen pukeutuu Pradaan (2006), sillä elokuvien juonissa on runsaasti samankaltaisuuksia. Tosin jos näistä kahdesta pitäisi valita, valitsisin ehdottomasti Cruellan (vaikka toisessa onkin Simon Baker ja Meryl Streep).

Parasta antia elokuvassa ovat ehdottomasti Emmat Stone ja Thompson sekä upea puvustus, jonka on loihtinut kaksinkertainen Oscar-voittaja Jenny Beavan. Lupaan järjestää mielenosoituksen, jos Cruella ei saa vähintään ehdokkuutta parhaan puvustuksen Oscarista.



Cruella

Ohjaus: Graig Gillespie
Käsikirjoitus: Dana Fox ja Tony McNamara, Aline Brosh McKennan, Kelly Marcelin ja Steve Zissisin tarinan pohjalta, perustuen Dodie Smithin kirjaan Satayksi dalmatiankoiraa
Sävellys: Nicholas Britell
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2021
Kesto: 134 min
Ikäraja: K12
Pääosat:
Emma Stone - Estella Miller / Cruella de Vil
Emma Thompson - paronitar von Hellman
Joel Fry - Jasper Badun
Paul Walter Hausen - Horace Badun

Kommentit