21/22: Viisi tuntia brittidraamaa - Ylpeys ja ennakkoluulo

22 elokuvaa -haaste, osa 21.


21/22: Ylpeys ja ennakkoluulo

Bennetin perheen viisi tytärtä alkavat olla, jos eivät jo ole, naimaiässä. Sopivia sulhoja ei vain tytöille tunnu löytyvän ennen kuin naapurikartanoon muuttaa ihastuttava Charles Bingley, joka pistää etenkin perheen äidin pään pyörälle. Herra Bingleyn mukana seuraa hänen vähemmän ihastuttava ystävänsä herra Darcy, joka töykeällä käytöksellään lähinnä vain karkottaa kaikki luotaan. Kun läheiseen kaupunkiin vielä saapuu armeijallinen upseereita, mukanaan George Wickham, jolla tuntuu olevan selvittämättömiä kaunoja herra Darcyn kanssa, on soppa valmis. Elizabeth Bennet sisarineen joutuu melkoiseen pyöritykseen niin miesten kuin omien sukulaistenkin taholta ja jopa omaksikin yllätyksekseen Elizabethin tunteet heräävät herra Darcya kohtaan.

Tämän elokuvan parissa vierähti useampi ilta, ihan vain jo sen yli viiden tunnin keston takia. Oikeastaan kyseessähän ei ole elokuva vaan BBC:n minisarja vuodelta 1995. Olisin toki varsin mieluusti voinut tuijotella Colin Firthiä sen reilut viisi tuntia, mutta ihan jo väsymyksen vuoksi oli pakko jakaa sarja useammalle illalle. Dvd-julkaisussa tämä oli onneksi jaettu jaksoittain, joten sen vajaan tunnin jaksoi kyllä illassa katsoa. Viimeisenä iltana vedin tosin kolmen jakson maratonin.

Ylpeyden ja ennakkoluulon yksi hyvistä puolista on juurikin sen pituus. Hahmoihin pääsee hyvin sisälle, eritoten tietysti päärooleissa oleviin Elizabeth Bennetiin sekä herra Darcyyn. Sain kirjan luettua juuri ennen tämän katsomista, mikä teki kokemuksesta vielä antoisamman. Minisarja tekee kirjalle hienosti oikeutta seuraten sen tapahtumia hyvinkin tarkasti, mikä teki minut hyvin iloiseksi. Yleensä kun dramatisoidessaan käsikirjoittajat tuppaavat ottamaan melko lailla vapauksia. En edes tiedä, kuinka Ylpeyden ja ennakkoluulon saisi tiivistettyä elokuvan mittaan jättämättä mitään tärkeää pois - pitäisi ehkä katsoa jokin filmatisointi.

Päällimmäisenä elokuvasta mieleen jäivät (jälleen kerran) upeat näyttelijäsuoritukset. Colin Firthistä tuskin tarvitsee mitään edes sanoa, mutta hänen lisäkseen erityisen hyvin onnistuvat Jennifer Ehle Elizabeth Bennetinä sekä Crispin Bonham Carter roolissaan Charles Bingleynä. Itse asiassa viimeisenä mainitun säteilevää hymyä ja valoisaa olemusta en ole vieläkään kyennyt unohtamaan, vaikka viimeisen jakson katsomisesta on aikaa jo pari viikkoa.

Fakta: Pääosissa nähtävät Colin Firth ja Jennifer Ehle näyttelivät muuten yhdessä vuonna 2010 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa Kuninkaan Puhe, Firth kuningas George VI:ta ja Ehle tämän puheterapeutin vaimoa.




Ylpeys ja ennakkoluulo | Pride and Prejudice

Ohjaus: Simon Langton
Käsikirjoitus: Andrew Davies Jane Austenin samannimisen romaanin pohjalta
Sävellys: Carl Davis
Tuotantomaa: Iso-Britannia
Julkaisuvuosi: 1995
Kesto: 327 min
Ikäraja: K3
Pääosissa:
Jennifer Ehle - Elizabeth Bennet
Colin Firth - Fitzwilliam Darcy
Adrian Lukis - George Wickham
Crispin Bonham Carter - Charles Bingley
Susannah Harker - Jane Bennet

Kommentit