21/31: Jatko-osa - Kirottu 3: Paholaisen vallassa



Vuonna 1981 Ed ja Lorraine Warren ovat todistamassa kahdeksanvuotiaan David Glatzelin manausta. Kesken manauksen asiat alkavat kuitenkin mennä pieleen ja Davidin siskon poikaystävä Arne kutsuu demonin sisäänsä pelastaakseen pienen pojan. Jonkin aikaa myöhemmin Arne puukottaa vuokraisäntänsä kuoliaaksi ja oikeudessa vetoaa syyttömyyteen, koska "paholainen sai hänet tekemään sen". Edin ja Lorrainen täytyy selvittää, millaisesta riivauksesta tai kirouksesta on kyse voidakseen auttaa Arnea oikeudenkäynnissä, mutta selvitystyö laittaa myös heidät itsensä vaaralle alttiiksi.

Kirottu 3: Paholaisen vallassa on Michael Chavesin ohjaama elokuva vuodelta 2021. Se on kolmas suora jatko-osa Kirottu-elokuvien sarjaan. Samalla se on kahdeksas elokuva koko Kirottu-universumiin sijoittuen kronologisesti aikajanalla viimeiseksi. Elokuva pohjautuu Arne Cheyenne Johnsonin murhaoikeudenkäyntiin Connecticutissa vuonna 1981.

Elokuvan aivan alkupuolella on yksi kuva, joka on suoraan kuin Manaajasta (1973) ja on kenties yksi kuuluisimpia stillejä koko elokuvahistoriassa. Sen sijaan lopputekstien alussa kuullaan pätkä oikeaa nauhaa David Glatzelin manauksesta ja se on oikeasti aika pelottavaa kuunneltavaa.

Paholaisen vallassa ei yllä edeltäjiensä tasolle, vaikka sitä kovasti yrittääkin. Jotenkin se ei vain onnistu luomaan samanlaista jännitettä ja ahdistusta kuin Kirottu (2013) ja Kirottu 2 (2016), joista jälkimmäinen on yksi niitä harvoja elokuvia, jotka ovat onnistuneet minua koskaan pelottamaan. Se kertoo jo jotain. Toisinaan Paholaisen vallassa tuntuu aivan kuin joltakin salapoliisielokuvalta, kun Ed ja Lorraine vain kiertelevät ympäriinsä etsimässä vihjeitä siitä, mitä oikein on tapahtunut.

Ennen kuin aloin katsoa, lähes parituntinen elokuva tuntui aivan liian pitkältä näin väsyneessä mielentilassa. Loppujen lopuksi se ei ollut lainkaan liian pitkä vaan jaksoi kannatella ja pitää mielenkiinnon yllä koko kestonsa ajan huolimatta siitä, että kovin pelottavana tai edes jännittävänä en tätä pitänyt. Äkkisäikäytykset olivat aivan liian ennalta-arvattavia ja siitä syystä tehottomia, enkä ole koskaan oikein osannut arvostaa niiden käyttöä ainoana pelottelun keinona, kun ei osata pelottavaa tunnelmaa luoda.

Paholaisen vallassa näyttää aiemmista osista poiketen myös tarinoita riivatun ihmisen näkökulmasta ja se on kiinnostava ratkaisu, jota olisin mielelläni nähnyt hyödynnettävän enemmänkin. Oman mielenkiintoni se nimittäin vangitsi. Aiempiakin Kirottu-universumin elokuvia säveltänyt Joseph Bishara on ollut ohjaksissa myös tällä kertaa, ja olen edelleen sitä mieltä, että hän on yksi nykyajan parhaita kauhusäveltäjiä.

Patrick Wilson ja Vera Farmiga palaavat jälleen rooleihinsa Ed ja Lorraine Warrenina. Ei näitä elokuvia oikeasti voisi edes tehdä ilman heitä. He ovat ne, jotka kannattelevat koko elokuvaa ja pitävät pakan kasassa, ne roolit, jotka ovat mielessä vielä lopputekstienkin jälkeen. Lisäksi heidän välisensä kemia ruudulla on lähes käsinkosketeltavaa ja sitä on aina upea katsella. En varmaan kovin montaa parempaa tai edes yhtä hyvää elokuvapariskuntaa ole nähnyt.

Kirottu 3: Paholaisen vallassa on hyvä jatko-osa Kirottu-universumin elokuville, vaikka ei ylläkään aivan samalle tasolle edeltäjiensä kanssa. Se on silti mielenkiintoinen lisä, joka kertoo kiinnostavan, tosipohjaisen tarinan. Toisinaan elokuva tuntuu lipsuvan miltei salapoliisitarinan puolelle, mutta kauhun elementtejä putoilee mukaan kyllä vähän väliä. Äkkisäikäytykset eivät oikein toimi, mutta näyttelijäntyö on kauttaaltaan hyvää. Joseph Bisharan musiikit toimivat kuten aina ennenkin.




Kirottu 3: Paholaisen vallassa | The Conjuring: The Devil Made Me Do It

Ohjaus: Michael Chaves
Käsikirjoitus: David Leslie Johnson-McGoldrick, omansa ja James Wanin tarinan pohjalta, perustuen tositapahtumiin
Sävellys: Joseph Bishara
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2021
Kesto: 112 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Vera Farmiga - Lorraine Warren
Patrick Wilson - Ed Warren
Ruairi O’Connor - Arne Cheyenne Johnson

Kommentit