17/31: Mindfuck-elokuva - A Cure for Wellness



Nuori ja kunnianhimoinen liikemies Lockhart saa tehtäväkseen hakea pomonsa pois sveitsiläisestä parantolasta. Perillä idyllisessä vanhassa linnassa tehtävä alkaa kuitenkin osoittautua lähes mahdottomaksi suorittaa. Ensin nuorukaisen etsimää pomoa ei tunnu löytyvän ja sitten Lockhart itse joutuu onnettomuuteen ja otetaan potilaaksi parantolaan. Pikkuhiljaa Lockhartille alkaa selvitä, etteivät parantolassa käytetyt hoitokeinot ole sieltä tavallisimmasta päästä ja että meneillään on jotakin hyvin, hyvin outoa.

A Cure for Wellness on Gore Verbinskin ohjaama elokuva vuodelta 2016. Se perustuu Verbinskin sekä elokuvan käsikirjoittaneen Justin Haythen tarinaan, johon he saivat inspiraation Thomas Mannin romaanista The Magic Mountain vuodelta 1924.

A Cure for Wellness on ainakin tähän mennessä Halloween Countdownin pisin elokuva, enkä voi kiistää, etteikö sen lähes kaksi ja puolituntisessa kestossa olisi tiivistämisen varaa. Vaikka siis sen koko ajan viihdyinkin elokuvan parissa. Tapahtumat etenevät kovin verkkaisella rytmillä, mikä voi monet ajaa pois elokuvan parista tai tuntua tylsältä, mutta oma mielenkiintoni pysyi yllä koko ajan.

Elokuvassa on tunnelmallisesti jotakin samaa kuin Verbinskin viisitoista vuotta aiemmin ohjaamassa The Ringissä (2002). Se on samalla tapaa painostava ja uhkaava sekä visuaalisesti todella kaunis. Elokuva on täynnä kauniita maisemia ja kiinnostavia yksityiskohtia, lavastus on hyvin toteutettu ja jopa se huokuu uhkaavuutta. Benjamin Wallfischin säveltämät musiikit siivittävät tarinaa ollen samaan aikaan sekä yksinkertaisen kauniita että koskettavia. Tahtoisin myös käyttää tässä kohtaa sanaa haunting, jolle ei löydy kunnollista vastinetta suomen kielestä.

A Cure for Wellnessissä nähtävän parantolan työntekijät ovat kuin robotteja, kuin he olisivat hypnoosin alla. Toisinaan heistä tuli jopa mieleen elokuva Stepfordin naiset (2004). Näyttelijät kokonaisuudessaan ovat todella hyviä, eikä elokuvassa ole yhtäkään heikkoa lenkkiä. Erityisesti mieleen jäivät antagonistiroolissa nähtävä Jason Isaacs, josta olen aina pitänyt todella paljon, mutta jonka tällä kertaa olisin mieluiten viskannut kaivoon. Toinen mieleen hyvin jäänyt oli Mia Goth, joka näyttelee Hannahia. Goth vaikuttaa toisinaan aivan pikkutytöltä, vaikka Hannah on jos ei aikuinen niin ainakin lähellä aikuisuutta. Juuri siitä syystä Goth tuntuu olevan täydellinen valinta rooliin, samaan aikaan kypsä, mutta onnistuu näyttämään myös aivan lapselta. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Dane DeHaan Lockhartina sekä ihana Celia Imrie parantolan asukkaana Victoria Watkinsina.

A Cure For Wellness sisältään paikoitellen todella ahdistavaa kuvastoa, jota itseni oli vaikea katsoa. Ja se on aika harvinaista, että jonkin katsominen tekee vaikeaa. Mutta ehkä se oli juuri se äänimaailma sekä katsomiskokemus yhdessä. Verbinski on aiemminkin jo todistanut olevansa taitava näissä asioissa. Hän osaa pienillä yksityiskohdilla luoda hyvinkin ahdistavan tunnelman.

A Cure for Wellness on pahaenteinen ja tunnelmaltaan jopa mystinen elokuva, joka toisinaan saa sadunomaisia piirteitä. Se on kestoltaan lähes kaksi ja puoli tuntia, ja vaikka oma mielenkiintoni pysyikin yllä, se on silti aivan liian pitkä ja tiivistääkin voisi. Muutoin minulla ei elokuvasta mitään moitittavaa ole, sillä kaikki tuntuu olevan kunnossa. A Cure for Wellness on tarinallisesti hieno, uniikki kokonaisuus sekä visuaalisesti taidokas ja lumoava elokuva, joka myös vaatii katsojaltaan paljon. Tällaista pitäisi tehdä enemmänkin, eikä vain kierrättää vanhoja ideoita, kuten viime vuosina on tapana ollut.


Mindfuck -elokuvalla tarkoitetaan elokuvaa, joka katsomisen jälkeen jättää katsojalleen hyvin hämmentyneen olon ja ensimmäinen ajatus, kun lopputekstit alkavat pyöriä ruudulla, on "mitä tässä juuri tapahtui". Yleisesti ottaen elokuva onnistuu kerronnassaan niin hyvin, ettei katsoja osaa odottaa loppuratkaisua, joka kääntää kaiken ympäri. Tai sitten elokuva vain ylipäätään on kokonaisuutena hyvin hämmentävä ja surrealistinen kokonaisuus, joka on niin älykkäästi rakennettu, ettei siitä loppujen lopuksi ymmärrä yhtään mitään.

Mindfuckin mestarina voisi pitää ohjaaja David Lynchia, jonka kaikki ohjaustyöt enemmän tai vähemmän sujahtavat genren alle. Kauhuelokuvien puolelta lajityyppiin voisi lukea vaikkapa elokuvat Orpokoti (2007), mother! (2017) ja Get Out (2017).




A Cure for Wellness

Ohjaus: Gore Verbinski
Käsikirjoitus: Justin Haythe
Sävellys: Benjamin Wallfisch
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2016
Kesto: 146 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Dane DeHaan - Lockhart
Jason Isaacs - tohtori Heinreich Volmer
Mia Goth - Hannah

Kommentit