4/31: Hirviökauhu - Antlers



Kaksi miestä kohtaa kaivoksessa jotakin pelottavaa ja kolme viikkoa myöhemmin opettaja Julia huolestuu luokkansa oppilaan kummallisesta käytöksestä. Metsästä löytyy miehen jäänteet ja kylästä alkaa katoilla ihmisiä. Julia, joka epäilee oppilastaan pahoinpideltävän kotonaan, alkaa tutkia tapausta yhdessä poliisiveljensä Paulin kanssa tietämättä, että ovat oikeasti ikiaikaisen pahuuden jäljillä.

Antlers on Scott Cooperin ohjaama elokuva vuodelta 2021. Se perustuu Nick Antoscan novelliin The Quiet Boy vuodelta 2019.

Antlersin hyytävä kerronta nappaa koukkuunsa jo heti alussa. Pahaenteinen tunnelma piinaa läpi koko elokuvan, eivätkä häiritsevät ääniefektit ja taidokkaasti tehostavat musiikit lainkaan helpota kokemusta. Toisinaan elokuva tuntuu kuin todella synkkiä sävyjä saavalta sadulta. Tuli mieleen jopa Guillermo del Toron dark fantasy -elokuvat, joten en yllättynyt, kun näin del Toron olleen elokuvan tuottajana. Kauhuelokuvien suosikkikliseenä nähdään Antlersissa pikkupoika, joka piirtelee pelottavia kuvia.

Näyttelijät ovat jokainen hyviä ja uskottavia rooleissaan, erityisesti Juliaa näyttelevä Keri Russell sekä 12-vuotiaana Lucasina nähtävä Jeremy T. Thomas. Jeremy T. Thomasista tuli minulla moneen otteeseen mieleen The Devil's Backbonen (2001) Santi. Hahmoista jokaisella tuntuu olevan enemmän tai vähemmän synkkiä salaisuuksia ja traumaattista menneisyyttä, mikä pistää miettimään, onko Cispus Fallsin kylässä edes mahdollista elää onnellista elämää.

Antlers ammentaa inspiraatiota Pohjois-Amerikan alkuasukkaiden wendigo-myytistä. Tarina olisi kaivannut enemmänkin pohjustusta aiheeseen, sillä nyt elokuvalla tuntuu olevan paljon potentiaalia vaikka mihin, mutta se jätetään käyttämättä. Loppu on kiirehditty, eivätkä tarinan aikana kaikki asiat ehdi avautua katsojalle kunnolla. Tuli olo, etten nyt oikein tiedä, mitä tässä tapahtui - huonolla tavalla. Elokuva ei tunnu osaavan viedä tarinaansa kunnolla päätökseen ja juonilankoja on muutama liikaa, sillä lopetus ei saa punottua niitä kunnolla yhteen vaan osa jää vain ilmaan roikkumaan vailla tarkoitusta ja päämäärää.

Antlers on paikoitellen brutaali ja verinen elokuva. Se on tunnelmaltaan ja visuaalisesti oikein hienosti onnistunut kauhuelokuva, jossa on pari hyvin toimivaa äkkisäikäytystäkin. En yleensä pahemmin välitä äkkisäikäytyksistä, mutta tällä kertaa ne on saatu toimimaan, eivätkä ne tunnu vain halvalta pelottelukeinolta, kun ei ole osattu pelottavaa tunnelmaa luoda. Elokuvassa kaikki muu toimii hyvin, joten on harmi, että tarina ei kanna yhtä pitkälle.


Hirviökauhu on kauhun alagenre, jossa pelkoa aiheuttavana elementtinä toimivat erilaiset hirviöt. Hirviö voi olla oikea eläin, kuten jättiläiskäärme tai hämähäkki tai fiktiivinen hirviö kuten vaikkapa Mustan laguunin hirviö. Erilaiset vampyyri-, ihmissusi-, avaruusolento- ja zombielokuvat menevät myös hirviökauhun alle. Tunnetuimpia lajityypin edustajia ovat muun muassa Frankenstein (1931), Godzilla (1954) ja Alien (1979).




Antlers

Ohjaus: Scott Cooper
Käsikirjoitus: Nick Antosca, C. Henry Chaisson ja Scott Cooper, Nick Antoscan novellin pohjalta
Sävellys: Javier Navarrete
Tuotantomaa: Yhdysvallat, Kanada, Meksiko
Julkaisuvuosi: 2021
Kesto: K16
Ikäraja: 100 min
Päärooleissa:
Keri Russell - Julia Meadows
Jesse Plemons - Paul Meadows
Jeremy T. Thomas - Lucas Weaver

Kommentit