27/31: Elokuva hyvältä ohjaajalta - Devil's Backbone



On vuosi 1939, ja Espanjassa on käynnissä sisällissota. Eristyksissä muusta maailmasta sijaitsee poikien orpokoti, jota pitää vanha pariskunta. Orpokotiin päätyy myös Carlos, jonka isä on kaatunut sodassa. Muut lapset kertovat keittiössä asuvan "se joka huokailee", ja lopulta Carlos itse kohtaan tuon verta vuotavan pienen pojan haamun, joka varoittaa, että monia lapsia tulee vielä kuolemaan orpokodissa.

The Devil's Backbone on Guillermo del Toron ohjaama elokuva vuodelta 2001. Se on espanjalais-meksikolainen yhteistuotanto, joka kuvattiin Madridissa.

Pitkän aikaa The Devil's Backbonea katsoessani ajattelin, että tässä on jotakin samaa kuin vuoden 2006 elokuvassa Pan's Labyrinth (siis muutakin kun ohjaaja), mutta en oikein saanut päähäni mitä. Ehkä se oli tunnelma. Molemmissa elokuvissa on myös häikäilemätön miespuolinen antagonisti, Pan's Labyrinthissa kapteeni Vidal ja Devil's Backbonessa orpokodin entinen asukki, nykyinen tilanhoitaja Jacinto. Ohjaaja Guillermo del Toro on itse kertonut näiden kahden elokuvansa olevan sisarteoksia. Molemmat sijoittuvat samaan aikakauteen sekä tietysti Espanjaan ja molemmissa on pääosassa lapsi.

Dvd-kotelon takakannessa The Devil's Backbonea verrataan elokuviin The Others (2001) ja Kuudes aisti (1999), ja pitkään pelkäsin sen paljastavan juonesta aivan liikaa. Pelkoni oli onneksi aiheeton, sillä vaikka näissä elokuvissa saattaa olla samoja elementtejä, ne ovat täysin erilaisia teoksia jokainen, eikä minulla katsoessa käynyt mielessäkään, että näissä edes olisi samankaltaisuuksia.

Elokuvan näyttelijöistä Jacintona nähtävä Eduardo Noriega on ehdottomasti paras. Hänen hahmostaan loistaa pahansuopuus vähintäänkin naapurikaupunkiin ja katsojalle käy hyvin nopeasti selväksi, ettei Jacintoa ensinnäkään kannata suututtaa ja toisekseen, että tämä on valmis mihin tahansa saadakseen tahtomansa. Pääroolissa Carloksena näyttelijädebyyttinsä tekevä Fernando Tielve edustaa elokuvassa viattomuutta ja lapsen puhtautta aikuisten maailmassa.

Päältäpäin katsottuna The Devil's Backbone on kummitustarina, mutta ennen kaikkea se on tarina ystävyyden voimasta, rohkeudesta ja oman menneisyytensä kohtaamisesta. Elokuva tuo sanomansa julki karulla tavalla, mutta orpokodin poikien välille muodostuvaa lujaa ystävyyttä, joka kantaa läpi jopa kaikkein vaikeimpien aikojen ja pelottavimpien paikkojen, on ilo katsella. Jos kauhuelokuvaa katsoessaan nyt voi iloa tuntea.




Devil's Backbone | El Espanazo del diablo

Ohjaus: Guillermo del Toro
Käsikirjoitus: Guillermo del Toro ja Antonio Trashorras
Sävellys: Javier Navarrete
Tuotantomaa: Espanja, Meksiko
Julkaisuvuosi: 2001
Kesto: 103 min
Ikäraja: K15
Pääosissa:
Fernando Tielve - Carlos
Íñigo Garcés - Jaime
Eduardo Noriega - Jacinto

Kommentit