15/31: Pimeä fantasia - Pan's Labyrinth


"Kauan, kauan sitten maanalaisessa valtakunnassa, missä ei ole valheita eikä tuskaa, eli prinsessa, joka haaveili ihmisten maailmasta. Hän uneksi sinitaivaasta, tuulenhenkäyksistä ja auringonpaisteesta. Eräänä päivänä prinsessa hämäsi vartijoitaan ja pakeni."

Vuonna 1944 Espanjassa riehuu sisällissota. Ofelian isä on kaatunut sodassa ja tyttö muuttaa äitinsä kanssa sotilastukikohtaan. Tukikohtaa johtaa julma kapteeni Vidal, jonka lasta Ofelian äiti odottaa. Eräänä yönä Ofelia herää ja kulkee ikivanhalle labyrintille, jossa tapaa faunin, joka kertoo tytön olevan kadonnut prinsessa ja että tämän suoritettava kolme tehtävää päästäkseen takaisin omaan valtakuntaansa.

Pan's Labyrinth on Guillermo del Toron ohjaama elokuva vuodelta 2006. Elokuvan pohjalta tehty romaani, jonka ovat kirjoittaneet del Toro ja Cornelia Funke, julkaistiin vuonna 2019.

Tuntuu, että olen sanonut tämän saman asian suunnilleen jokaisesta elokuvasta viimeisen kahden viikon aikana, mutta myös Pan's Labyrinth on visuaalisesti kaunis ja näyttävä. Se on taattua del Toroa ja hänen omaperäinen tyylinsä on helppo tunnistaa. Pan's Labyrinth on sisarteos del Toron The Devil's Backbonelle (2001), jonka katsoin viime vuonna osana Halloween Countdownia.

Pan's Labyrinthin runkona toimii kiehtova tarina, joka pitää otteessaan alusta loppuun saakka. Se on täynnä mielikuvituksellisia ja kammottaviakin olentoja (erityisesti Pale Man) ja samaan aikaan tarina kulkee sekä oikeassa että fantasiamaailmassa. Huolimatta siitä, että elokuva on visuaalisesti kaunis, se ei silti kauneudestaan huolimatta pelkää olla ruma. Toisinaan se on brutaalin väkivaltainen, eikä myöskään arastele väkivallan näyttämistä ruudulla.

Samalla, kun Ofelian fantasiamaailma peilautuu todelliseen maailmaan, se on hänelle myös pakopaikka rumasta todellisuudesta, sodan kauhujen keskeltä. Pan's Labyrinth tarjoaa katsojalleen äärimmäisen synkän ja karun maailmankuvan, jossa hyvyys tuhotaan ja pahuus saa jatkaa hamaan loppuun saakka. Lopetus on sydäntäsärkevä.

Näyttelijät ovat jokainen luontevia omissa rooleissaan. Kapteeni Vidalia näyttelevä Sergi López saa karvat nousemaan pystyyn ja onnistuu aiheuttamaan melkoisia vihan tunteita. Ofeliaa näyttelevä Ivana Baquero kannattelee koko elokuvaa lapsenharteillaan. Hän oli elokuvan kuvaamisen aikaan vain 11-vuotias ja nuoresta iästään huolimatta todella vahva näyttelijänalku.

Pan's Labyrinth on pimeää fantasiaa parhaimmillaan. Se on hyvin synkkä sadunomainen kertomus lapsuuden tuhoutumisesta, viattomuuden voimasta ja lapsen voimattomasta taistelusta julmassa aikuisten maailmassa. Ofelian mielikuvitus ja fantasiamaailma toimii tytölle pakopaikkana kauheuksien keskellä, vaikka aikuiset jatkuvasti käskevät häntä lopettamaan satuihin ja taikuuteen uskomisen. Mielikuvituksen voima on kuitenkin kultaakin arvokkaampi aarre ja se pitäisi jokaisen muistaa.


Pimeä fantasia on fantasian alagenre, tai oikeammin ehkä genre, joka sijoittuu jonnekin fantasian ja kauhun välimaastoon. Pimeän fantasian elokuvissa yleensä on hämyinen, pelottava tunnelma ja ne sisältävät häiritseviä, jopa pelottavia teemoja. Lajityypin taitajina pidetään erityisesti ohjaaja Guillermo del Toroa sekä Tim Burtonia, joiden kummankin useat elokuvat menevät genren alle. Pimeän fantasian tunnettuja edustajia ovat muun muassa Painajainen ennen joulua (1993), Grimmin veljekset (2005), Panin labyrintti (2007) sekä suomalainen Rare Exports (2010).


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 26. Latinalaisamerikkalainen elokuva




Pan's Labyrinth | El Laberinto del fauno

Ohjaus ja käsikirjoitus: Guillermo del Toro
Sävellys: Javier Navarrete
Tuotantomaa: Espanja, Meksiko
Julkaisuvuosi: 2006
Kesto: 118 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Ivana Baquero - Ofelia
Sergi López - kapteeni Vidal
Maribel Verdú - Mercedes

Kommentit