7/13: Joulukauhu - Rare Exports



Amerikkalaiset tekevät kaivauksia Korvatunturilla löytääkseen vuosituhansia sitten piilotetun joulun salaisuuden. Samaan aikaan läheisessä kylässä alkaa tapahtua; satoja poroja kuolee, lämpöpattereita ja perunasäkkejä varastetaan sekä kaikki lapset, lukuun ottamatta kymmenvuotiasta Pietaria, on siepattu yön aikana vuoteistaan. Sudenkuopasta löytyy erehdyttävästi joulupukkia muistuttava henkilö, mutta tällä tuntuu olevan pahat mielessä.

Rare Exports on Jalmari Helanderin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva vuodelta 2010. Se pohjautuu Helanderin kahteen aiempaan lyhytelokuvaan, Rare Exports, Inc (2003) ja Rare Exports: The Official Safety Instructions (2005).

En yleensä pahemmin välitä suomalaisista elokuvista. Romanttisten komedioiden tapaan ne tuntuvat lähes aina toistavan samaa kaavaa ja lisäksi tällaisessa pienessä maassa kuin Suomi samat naamat näyttävät pyörivän joka toisessa elokuvassa ja sarjassa. Joidenkin naamojen kohdalla se on muodostunut minulle niin suureksi ongelmaksi, että järjestelmällisesti kieltäydyn katsomasta mitään, missä he ovat. Lisäksi minulle on todella vaikea kuulla Suomea puhuttavan elokuvissa ja sarjoissa, sillä aivan liian usein se kuulostaa todella epäaidolta. Eivät ihmiset oikeasti puhu sillä tavalla!

Rare Exports on piristävä poikkeus, vaikka siinä muutamia suomalaisten elokuvien ominaispiirteitäkin nähdään; kiroillaan paljon ja alastomat miehet juoksevat metsässä. Elokuva on kuitenkin sellainen, jollaista Suomessa hyvin harvoin tehdään; se on pimeää fantasiaa sekoitettuna ripauksella kauhua ja aimo annoksella sysimustaa huumoria. Rare Exports naurattaa paljon enemmän kuin joku perus amerikkalainen komedia.

Eikä tietenkään saa unohtaa näyttelijöitä, joista etenkin Raunoa esittävä Jorma Tommila on aivan loistava. Mukana ovat myös Tommi Korpela Aimona, Rauno Juvonen Piiparisena sekä iki-ihana Risto Salmi nimismiehen roolissa.

Pääroolissa Pietarina nähdään Jorma Tommilan poika (sekä ohjaaja Jalmari Helanderin siskonpoika) Onni Tommila, joka hoitaa työnsä hyvin kymmenvuotiaaksi näyttelijäksi. Toisinaan hän tuntuu hieman liikaa näyttelevän hahmoaan, eikä olevan hahmonsa, mutta sen voi antaa anteeksi. Onni Tommila oli pääosassa myös Jalmari Helanderin seuraavassa elokuvassa, neljä vuotta myöhemmin ensi-iltansa saaneessa Big Gamessa (2014), jossa hän onnistuu paremmin.

Rare Exports on viihdyttävä jouluelokuva, jos pitää vähän synkemmänsävyisestä menosta, ja se on ansainnut paikkansa samalla jouluelokuvien mustalla listalla kuin esimerkiksi sellaiset elokuvat kuin Riiviöt (1984), Black Christmas (1974), Silent Night Deadly Night (1984) ja Painajainen ennen joulua (1993).




Rare Exports

Ohjaus ja käsikirjoitus: Jalmari Helander
Sävellys: Juri ja Miska Seppä
Tuotantomaa: Suomi, Norja, Ruotsi, Ranska
Julkaisuvuosi: 2010
Kesto: 79 min
Ikäraja: K15
Pääosissa:
Onni Tommila - Pietari
Jorma Tommila - Rauno
Tommi Korpela - Aimo

Kommentit